Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a revizuit documentațiile pentru reabilitarea și restaurarea Castelului Teleki din Posmuș, comuna Șieu, monument istoric de importanță națională, proiect pentru care CJ vrea să acceseze fonduri europene. ”Proiectul din legislatura precedentă a fost actualizat”, a precizat președintele CJ Radu Moldovan.
Valoarea totală a investiției este estimată la 21.821.585 lei, adică 4.925.865 euro. Castelul va fi amenajat pentru a găxdui ateliere de creație artistică, săli expoziționale cu caracter muzeal, bibliotecă și sală de expunere carte veche, sală de conferințe, săli pentru întruniri și primire turiști.
Intervențiile cuprinse în documentații sunt lucrări de consolidare, instalații noi, refacerea finisajelor, restaurarea componentelor artistice, refuncționalizarea întregului ansamblu ca destinație turistică în vederea deschiderii sale publicului larg. Conex activității turistice, spațiile vor fi amenajate astfel încât să găzzduiască și un centru cultural. Vor fi spații expoziționale, ateliere de creație artistică și etnografică, spații muzeistice, spații pentru conferințe cu tematică cultural-artistică.
Corpul 1 – Parter: spații de acces vizitatori, recepție, informare. Etaj: spații de expunere a lucrărilor reprezentative pentru activitățile centrului cultural. Corpul 2 – ateliere, spații expoziționale, bibliotecă, sală de expunere de carte veche. Corpul 3 – Parter: spații pentru conferințe și expoziții. Subsol: spații pentru evenimente, spații de depozitare. Corpul 4 – sală de 70 de locuri pentru întruniri și simpozioane. Corpul 5 – ateliere, spații de expunere.
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a preluat în proprietate, în anul 2008, atât castelul de la Posmuş, cât şi pe cel de la Comlod care au aparţinut familiei nobiliare Teleki şi sunt monumente istorice din secolele XVII – XVIII. Ambele sunt într-o stare avansată de degradare.
În februarie 2012, Consiliul Judeţean condus atunci de Liviu Rusu a adoptat un proiect de reabilitare şi restaurare a castelului de la Posmuş, care a aparţinut familiei nobiliare Teleki. Suma prevăzută pentru modernizare era de 6 milioane de euro, bani din bugetul CJ. Proiectul aprobat atunci prevedea construirea unui restaurant de trei stele cu 79 de locuri, alături de o cramă cu 60 de locuri tot de trei stele şi trei locuinţe de serviciu. În proiect erau trecute şi alte amenajări precum sală de lectură cu 26 de locuri, una de conferinţe cu 80 de locuri, opt locuri de cazare în regim de pensiune de patru stele, 44 de locuri de cazare în regim de pensiune de trei stele.
…in unul din corpuri au fost „cazate…ateliere de creatie caprine”….
atunci nu s-a gandit chiar nimeni pentru conservarea lui?