Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, reabilitat cu aproximativ 1,5 milioane de euro bani norvegieni, are o curte frumoasă, îndrăgită de oameni, dar și de păsări. Cum acestea din urmă pot deveni cu adevărat agasante, instituția a decis să caute soluții să le alunge. Ca urmare, a cumpărat, prin sistemul de achiziții publice, cu suma de peste 500 de lei, două dispozitive împotriva păsărilor.
Dispozitivele folosesc principiul redării trilurilor de vânătoare ale acestor păsări prădătoare (vulture, bufnița, șoim), pentru a ține la distanță specii precum rândunelele, graurii, ciorile, vrăbiile și alte specii de păsări. În momentul în care dispozitivul detectează prezența păsărilor în raza sa de acțiune, începe să emită triluri de primejdie (cu un nivel sonor maxim de 120 db). Detectorul este dotat cu cel mai nou tip de radar, iar sunetele emise nu sunt deranjante pentru persoane. Această metodă umană și ecologică îndepărtează păsările pe o suprafața de până la 400 mp, fără a le face vreun rău acestora sau altor vietăți. Aparatul funcționează automat, emițând trilurile de primejdie ale păsărilor prădătoare la fiecare 5-30 de minute pe parcursul zilei. Intervalul și volumul se pot ajusta în funcție de preferințe. Aparatul este dotat cu o fotocelulă care are rolul de a dezactiva funcționarea automată pe timpul nopții, atunci când activitatea majorității păsărilor este aproape inexistentă. De asemenea, dispozitivul poate fi oprit cu ajutorul switch-ului (OFF).
Foarte bine ! Asemenea dispozitive ar fi necesare și în zonele unde ne-au năpădit ciorile și porumbeii.
sa se puna aceste dispozitive si la primarii si la institutile statului …cu conditia sa schimbe frecventa…..si sensibilitatea mai ridicata la…..somn si lene!
Sunt de dorit si dispozitive impotriva penalilor din Parlament atunci cand voteaza ineptii si dau legi cu dedicatii. Ce bine ar fi sa tina lepadaturile la distanta si sa nu mai voteze .