Primăriile din tot județul vor fi verificate, începând de marți, 6 iunie, de comisii mixte formate din reprezentanți ai instituțiilor statului care vor să vadă dacă s-a făcut așa cum trebuie curățenia de primăvară, iar dacă nu s-a făcut vor fi aplicate amenzi.
”La nivelul Instituției Prefectului s-a constituit Comisia de verificare a igienizării la nivelul județului. Din 6 iunie, sub coordonarea noastră, vor fi verificate toate UAT-urile de către instituțiile abilitate: Consiliul Județean, Apele Române, Garda de Mediu, Garda Forestieră și ANIF. Vom verifica dacă și cum s-a făcut curățenie pe malurile apelor, rigolelor și tot ce înseamnă partea de mediu. Pe parcursul verificărilor care vor dura toată luna iunie, vom aduce la cunoștință și exemplele bune, dar și pe cele mai puțin bune dacă vom constata că sunt UAT-uri care nu și-au făcut treaba”, a spus subprefectul Decsei Atilla.
În 5 iunie se celebrează Ziua Mondială a Mediului, a cărei temă, anul acesta fiind în atenție poluarea cu plastic.
Peste 400 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an, dintre care jumătate sunt concepute pentru a fi utilizate o singură dată. Dintre acestea, mai puțin de 10 la sută sunt reciclate. Astăzi, plasticul ne înfundă depozitele de deșeuri, se varsă în ocean și este ars producând fum toxic, ceea ce îl face una dintre cele mai grave amenințări la adresa planetei.
Ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că microplasticele își găsesc drumul în alimentele pe care le consumăm, în apa pe care o bem și chiar în aerul pe care îl respirăm. Multe produse din plastic conțin aditivi periculoși, care pot reprezenta o amenințare pentru sănătatea noastră.
Mucurile de țigară – ale căror filtre conțin fibre mici de plastic – sunt cel mai frecvent tip de deșeuri de plastic care se găsesc în mediu. Majoritatea articolelor din plastic nu dispar niciodată pe deplin; ele se descompun doar în bucăți mai mici. Aceste microplastice pot intra în corpul uman prin inhalare și absorbție și se pot acumula în organe. Un studiu a detectat recent microplastice în placenta nou-născuților. Amploarea completă a impactului acestui lucru asupra sănătății umane este încă necunoscută.
Este suficient daca aceasta comisie cere spre vizualizare harta gunoaielor din BN facuta de inimosul activist de MEDIU amicul meu director adj.Dsp. CRISTIAN TETCU.
Aici am si eu o mica contributie si am fost prezenti la fiecare Prefect cu datele pe masa aratand ca judetul detine peste 5.000 de depozite ilegale de gunoaie si sunt inregistrate pe GPS pe o aplicatie.
Degeaba umbla prin roua si ceata comisia ca in veac nu stie cate prune au in straita.
Nici Primarii nici Prefectura nu sunt pregatite cu astfel de informatii deoarece nu doresc sa afle adevarul trist privind halul in care a ajuns mama NATURA.
Corect, acum când vegetația are 2 m, degeaba mai fac controale, ca nu se mai vad gunoaiele….. sau au programate ceva chermeze, ca și asa vremea e buna, ne duce primarul la un grătar sau dacă este locul, la un restaurant, bifam pe hârtie ca totul e în regula și curat. Treaba specific românească.
Lasă Bălane cu voi ăștia ce iubiți mediu. Am văzut cum Tetcu, iubeste ciolanul mai nou decât mediu. Ce îl recomandă pt funcția de director? Ce? Hai nu ne lua de proști??
Tu pe când Nr lasi și te duci unde o lăsat Mutu iapa?
Că tot pe lângă oala cu bunătăți te-ai învârtit și tu. Apropo tot fără autorizație ești? Moșnegel, că ai au trecut anii peste tine și degeaba…ai îmbătrânit prost !
Merg institutii ale statului sa amendeze alte institutii ,tot ale statului … atata timp cat amenda nu o primeste persoana direct responsabila de incalcare legii si o primeste institutia pe care o reprezinta ii frectie la picior de lemn…