„Se pare că suferim cu toţi de caniculă, inclusiv unii care anunţă referendumuri la patru ani de zile după ce ele trebuiau provocate, anunţate şi desfăşurate. În 2009, când a apărut în mod netransparent tema centurii prin Pădurea Codrişor, primarul nu s-a consultat cu nimeni, nici măcar cu colegii lui de partid. A anunţat într-o şedinţă de comisie, eram atunci în Consiliul Local, că vrea să facă o centură. Atunci trebuia un referendum prin care populaţia să fie consultată, nu s-a întâmplat, s-a ajuns la un blocaj. Referendumul ca mod de consultare e apreciat de orice om de bună credinţă şi din acest punct de vedere apreciem că, în sfârşit, populaţia este consultată, numai că tema şi întrebarea care se doreşte a fi avansată cetăţenilor e greşit formulată: doriţi ca o centură ocolitoare să se facă pe bani europeni? E o întrebare pusă în mod manipulator. Nu văd ce om ar spune că nu doreşte. Problema nu se pune aşa, ci asupra traseului şi asupra acestui lucru PDL s-a pronunţat de fiecare dată împotriva traseului prin Pădurea Codrişor. Tot manipulatoare e şi tema pietonalului, nu s-a vehiculat vreodată deschiderea circulaţiei auto. Întrebaţi-i pe cei care au terase dacă doresc acest lucru. Nu doreşte niciunul”, a spus Curteanu într-o conferinţă de presă.
„Problema nu e aşa cum o să încerce să ne fluture primarul în faţă, o capă roşie, problema nu e că se pierd nişte bani europeni. 174 de milioane de euro evident că sunt de dorit a intra în Bistriţa, traseul e greşit, soluţia tehnică propusă e greşită. E o problemă care depăşeşte graniţele luptei politice, ţine mai degrabă de resortul civismului, iar PDL face apel către toţi cetăţenii care nu vor să stea pe margine şi să aştepte ca oraşul să fie ciuntit, privat de plămânul său verde, să ni se alăture nouă. Noi ne pronunţăm cu fermitate împotriva traseului prin Pădurea Codrişor, care ar afecta ştrandul, spitalul TBC, şi propunem ca autoritatea publică locală să găsească traseul optim, care este varianta 3 Sud sau Nord. Un referendum este de dorit, dar consultarea publică trebuia să se producă în 2009”, a adăugat consilierul judeţean PDL.
El a precizat că PDL va face toate demersurile ca respectivul traseu „să fie exclus din orice variantă”. Întrebat dacă aleşi locali PDL vor vota pentru sau împotriva organizătii unui referendum, Curteanu a răspuns: „Din discuţiile avute cu colegii mei consilieri locali, a spus că nu ar vrea să voteze aşa ceva. Referendumul ar determina totuşi tranşarea problemei, deşi chiar în cazul unui rezultat pozitiv nu s-ar putea încălca o hotărâre judecătorească definitivă ce spune că nu se poate realiza varianta pe traseul respectiv. Prin anularea respectivei hotărâri de CL, se excludea traseul 2 Sud”.
Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, a declarat că „un lucru este foarte clar: PDL nu se va opune realizării unei conturi ocolitoare a municipiului Bistriţa”. „Credem că este necesară, trebuie însă identificat traseul optim, care să răspundă unei adevărate centuri. Noi la vremea respectivă am sugerat varianta Nord, dar ni s-a spus că pe acolo valoarea proiectului depăşeşte suma totală pentru Bistriţa. Vom analiza foarte serios chestiunea referendumului, acum nu putem spune că vom vota da sau nu. Nu există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă privind imposibilitatea unei centuri în zonă, există hotărâre de CL anulată. Nu putem spune acum nici da, nici ba. Vom lua o decizie în interesul comunităţii. Legat de pietonal, suntem împotriva deschiderii sale circulaţiei auto, suntem alături de mediul privat, dar Bistriţa are nevoie de o zonă pietonală care să dea aerul unui oraş european. Nu vedem însă utilitatea acestui cort din centru, care are efecte negative asupra vieţii economice şi traficului. Nu văd niciun fel de utilitate, nici ca aspect comercial al zonei nu are efect plăcut. N-am avut nicio discuţie cu Ovidiu Creţu pe tema referendumului”, a spus Oltean.
Dle Olteanu, ca om de drept ar trebui sa stiti ca HCL a fost anulata deoarece varianta de ocolire 2 sud nu respecta legislatia nationala in vigoare, astfel, odata cu anularea HCL curtea a statuat in mod definitiv ca varianta de ocolire este ilegala. Ce sa ne mai miram ca nu intelege cetateanul simplu daca dumneavoastra nu pricepeti. A, scuze, sunteti politiician.
Cum interpretez eu cestiunea centurii ocolotoare a Bistriţei: primarul în orgoliul mnealui nemăsurat o gândit că toţi cetăţenii vor cădea la picioarele lui în momentul când va fi construit o centură ocolitoare oraşului, actuala nemaiîndeplinind această funcţiune de ceva vreme. Numai că, nefiind om de echipă, o gândit de unul singur o soluţie pentru această centură, angrenând în acestă problemă şi ceva firme ce s-or fi ocupat cu fezabilitatea, proiectul şi alte chestii de ăstea pregătitoare, care amu’, în situaţia când lucrarea nu poate fi executată, din varii motive, după cum or gândit-o, apăi nu mai incasează neşte bănuţi, nu puţini( cred că suma depăşeşte milionul de euroi), de aceea acum cred că se exercită neşte presiuni asupra şefului oraşului s-o scoată cumva la capăt. Or’ acuma, soluţia este pasată cetăţenilor, să se frigă ei, căci e mai uşor să manipulezi prin vorbe bine ticluite, şi să scoţi castanele din jar cu mâna altora, decât să te prezinţi recunoscându-ţi eşecul soluţiei alese.
Intr-adevar, intrebarea e neterminata. Eu vad altfel lucrurile.
Exista 3-4 variante de centura, care banuiesc ca au niste costuri aproximative definite. Si atunci, intrebarea n-ar trebuie sa fie cea de mai sus, ci pe unde vreti centura, ca sa zic asa.
Evident, daca banii vor veni preponderent de la UE, poate costul de executie nu mai e un factor crucial in alegere, dar banuiesc ca in ceea ce priveste exproprierile ele trebuiesc acoperite din buget, asa ca tot ar fi un subiect de dezbatut.
Nu in ultimul rand, ar trebui ca impactul asupra mediului sa fie clar mentionat in ceea ce priveste fiecare varianta in parte.
De exemplu, pentru varianta 1 distrugem 5 hectare de padure, 2 de pasuni etc.