”Strategia de dezvoltare a judeţului se află în dezbatere publică de câteva zile, dar o aşteptam cu toţii în luna iunie, când a fost termenul-limită pentru depunerea şi dezbaterea ei. Forma strategiei, din punctul nostru de vedere, este total nesatisfăcătoare. Dincolo de structurarea problematicii judeţului, finalitatea ei, proiectele cuprinse în ultima parte a strategiei nu fac altceva decât să adune de la comunităţile locale toate tipurile de proiecte pe care acestea le-au avut în vedere şi să le pună în pagină. Există, e adevărat, şi un capitol privind viziunea de dezvoltare a judeţului, dar e acolo o chestiune care oferă satisfacţie PDL, şi mă refer la centura ocolitoare a municipiului Bistriţa. Paradoxal, deşi PSD a susţinut că ea trebuie să treacă neapărat prin Dealul Codrişor, în Strategie se prevede extrem de clar: realizarea centurii pe relaţia Livezile – Slătiniţa – Tărpiu – Blăjenii de Jos. Vedem că specialiştii şi-au dat seama că aceasta este cea mai bună variantă. Noi am strigat în pustiu că aceasta este varianta corectă de ocolire. Vom vedea dacă în urma votului din CJ se va păstra această prevedere în Strategie. Şi tot ca o corectură, dincolo de numeroasele inadvertenţe, greşeli gramaticale, structurarea defectuoasă, la dezvoltare rurală se prevede regenerarea urbană şi locuirea în urban, iar pentru domeniul urban se prevede regenerarea rurală şi locuire în mediul rural. Tragem un semnal de alarmă, această Strategie va impune direcţia viitoare de dezvoltare, să manifeste un pic mai multă atenţie atunci când pun în pagină anumite informaţii”, a spus prim-vicepreşedintele PDL Bistriţa-Năsăud Eugen Curteanu.
El a menţionat că legea descentralizării nu face altceva decât să le îndeplinească un vis ”baronilor locali”: ”Nu putem vorbi de descentralizare atâta timp cât faci doar a translaţie a puterilor de la nivel central la nivel de Consiliu Judeţean, mai exact preşedinţi de CJ, care îşi văd astfel, şi vorbesc aici de baronii locali actuali, împlinit un vis: acela de a avea o feudă în stăpânire, de a avea în subordine toate structurile deconcentrate. Această jumătate de pas de descentralizare nu dă siguranţa că vor urma alţi paşi. Descentralizarea de acest tip ne este străină, nu am susţinut niciodată acest fel de abordare, am zis că decizia trebuie să ajungă mult mai aproape de cetăţean, la nivel de primării. O descentralizarea reală presupune ca omul să se ducă la Primărie şi să obţină de acolo, cu un singur drum, totalitatea actelor de care are nevoie. Se poate realiza, racordarea la elemente de tehnologie de ultimă oră s-a făcut. Această posibilitate tehnologică trebuie transpusă şi la nivel administrativ”.
Consilierul judeţean Florin Urîte, prim-vicepreşedinte al PDL BN, a declarat că legea descentralizării este ”cât se poate de abuzivă”. ”În loc să ne ocupăm de problemele majore, fiind un an în care trebuia să ne ocupăm serios de regionalizare, care trebuia deja să fie în dezbatere publică, acest lucru stagnează din cauza luptelor interne din USL şi a baronilor locali. Suma alocată pentru bugetele de coeziune 2014-2020 au fost reduse de la 500 de miliarde de euro la 325 de miliarde de euro, s-au impus unele măsuri serioase care vizează investiţiile în toate regiunile, orientarea resurselor în principalele sectoare de creştere. În loc să ne ocupăm de viziunea de dezvoltare şi de absorbţia fondurilor europene, să vedem care ne sunt obiectivele strategice, ne ocupăm de campaniile electorale pentru anul viitor şi preluarea întregii puteri ca să-şi impună, prin baronii locali, o putere absolută”, a spus Urîte.
Adaugă comentariu