La apariția vaccinului anti-Covid 19, vrea să fie primul care și-l administrează pentru ca să dea un exemplu inclusiv celor care sunt sceptici în ce privește eficiența lui. Aceasta în condițiile în care mai puțin de 60 la sută dintre români s-ar vaccina împotriva SARS-COV2, dacă un astfel de vaccin ar fi disponibil. O arată un studiu făcut în 28 de țări la care au răspuns peste 20 de mii de persoane adulte.
România este mult sub media globală, care arată că șapte din 10 oameni ar accepta să se protejeze asfel împotriva îmbolnăvirii de Covid-19. Principalele motive pentru care românii nu ar fi de acord să se vaccineze sunt teama de reacții adverse și neîncrederea în eficiența vaccinului.
”Despre vaccin atât pot să spun: dacă apare, iar eu o să pot să mi-l fac, mi-l fac primul. Trebuie să dăm un exemplu. Avem din păcate mesaje contra vaccinării chiar din partea unor medici, dar trebuie să ne aducem aminte de vaccinurile din copilărie care ne-au salvat de unele boli”, a spus prefectul Stelian Dolha într-o emisiune la AS TV.
Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat că vaccinul anti-COVID, dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech, va primi sau nu undă verde pentru comercializare cel mai târziu pe 29 decembrie. O singură companie a mai solicitat autorizarea de comercializare pe piaţa Uniunii Europene pentru vaccinul său, Moderna, aceasta aşteptând o decizie cel târziu pe 12 ianuarie anul viitor.
Strategia de vaccinare anti-Covid în România urmează sa fie aprobată, joi, în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Vaccinul împotriva noului coronavirus se va face sezonier, ca vaccinul antigripal.
Ministrul Sănătății a precizat că se va administra şi o a doua doză cu rapel la 28 de zile de la prima: „Se face cu rapel la 28 de zile (vaccinul împotriva noului coronavirus – n.r.). La fel, sezonier, ca şi vaccinul antigripal. Sperăm ca, odată cu vaccinarea, să putem vedea în vară o scădere a numărului de cazuri şi să putem avea acea perioadă liberă. La fel ca şi în sezonul gripal, atunci se va face şi vaccinul anti-COVID”, a explicat ministrul Sănătății.
Prefectul a vorbit și despre situația la zi în ce privește locurile din spitale județului pentru pacienții Covid-19.
”La Spitalul Județean de Urgență Bistrița, jumătate din etajul IV va fi transformat în Covid pentru că mai rămâne și compartimentul de interne. Va fi o delimitare foarte clară. Acolo vor mai intra încă 18 paturi pentru cazurile medii și grave. În paralel, la Spitalul din Năsăud care spitalizează cazurile ușoare, deja avem 47 de paturi ocupate din care 27 sunt cu oxigen asigurat la pat. În două săptămâni cel mult o să avem 80 de paturi cu instalații de oxigen”, a spus Dolha.
Potrivit prefectului, cele 80 de locuri pentru pacienții Covid au paturi bune primite din donații atât din țară, cât și din străinătate.
De asemenea, Dolha a mai anunțat că echipa de medici de la Spitalul Județean de Urgență s-a întregit, de cuvârând, la Secția ATI, cu doi medici rezidenți, doamna fiind româncă, originară din județ, iar domnul francez.
”Ei vin din Cluj, au fost rezidenți acolo. Lăudabil este că au venit fiindcă toate centrele se bat pentru ei, iar tentația azi e foarte mare pentru un medic rezident să lucreze într-un centru universitar”, a conchis prefectul.
Cinste lui , dar mai intai de toate domnul Prefect trebuie sa se vaccineze impotriva ciumei rosii ca sa nu mai reinvie vreodata useleuu nici macar la nivel de Prefectura.
pai nu de la rosu a venit? ca se dadeau impreuna pe trotineta acu o vreme!!! hai sa fim seriosi si sa lasam treba asta cu ai nostri si ai vostri, ca este treba de facut nu doar exercitii de imagine! pai sa fie primul acre pune mana pe o lopata pe o punga de pe jos, pe o curatenie la malurile raului…..nu doar la un vaccine care oricum cine vrea sa il faca il face si cine este convis ca nu e bun, nu il face oricat s-ar injecta Prefectul. zau asa !!!!!!!!!! dar mno…suntem inainte de alegeri