Actualitate

Dacă aveţi nevoie de mediere, la ei trebuie să apelaţi. Cine sunt mediatorii autorizaţi din judeţ

Consiliul de mediere a publicat numele mediatorilor autorizaţi din toată ţara, inclusiv din Bistriţa-Năsăud. În prezent, în România sunt peste 10.000 de mediatori dintre care 8500 sunt activi, peste 600 suspendaţi şi circa 1500 care nu îndeplinesc acele condiţii legale care le oferă dreptul de a profesa.

În Bistriţa-Năsăud sunt 56 de mediatori activi, autorizaţi, care figurează în Tabloul Mediatorilor 2014. Printre aceştia, îi regăsim pe Răzvan Cîtu (foto), Cornelia Beldean, Călin Boldica, Vasile Borzan, Andra Buteanu, Traian Colţea, Adela Ficior, Damian Găncean, Iulia Oltean, Adina Raţiu, Onoriu Raţiu, Emilian Ivanov, Claudiu Şular, Cristina Tocaci, Florea Todica sau Florin Vărărean.

Potrivit Legii nr. 192/2006, medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în conditii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor. Acelasi act normativ stabileşte care sunt condiţiile ce trebuie îndeplinite de o persoană pentru a deveni mediator:

a) are capacitate deplină de exerciţiu;
b) are studii superioare;
c) are o vechime în muncă de cel puţin 3 ani;
d) este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activităţi;
e) se bucura de o bună reputaţie şi nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei;
f) a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, în condiţiile legii, sau un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditate conform legii şi avizate de Consiliul de mediere;
g) a fost autorizată ca mediator.

Odată îndeplinite aceste condiţii, persoanele vor putea fi autorizate ca mediatori de către Consiliul de mediere, după achitarea taxei de autorizare. Ulterior, mediatorii autorizaţi vor fi înscrişi in Tabloul mediatorilor, întocmit de Consiliul de mediere şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I. Consiliul are, totodată, obligaţia de a actualiza periodic tabloul şi de a-l pune la dispoziţie celor interesaţi.

La începutul lunii ianuarie, au intrat în vigoare noi condiţii pentru a fi mediator, după ce Regulamentul de organizare şi funcţionare a CM a fost completat prin Hotărârea CM nr. 4911/2013. Astfel, profesia de mediator se exercită numai de către persoana care a dobândit calitatea de mediator autorizat şi care îndeplineşte ulterior, în mod cumulativ, în fiecare an calendaristic, următoarele condiţii: nu are înscrise în cazierul judiciar menţiuni cu privire la infracţiuni care îl fac incompatibil cu profesia de mediator, probând astfel că se bucură de încredere, stimă şi respect în comunitate; dovada se va face prin cazier judiciar în termen de valabilitate la data depunerii la Consiliul de mediere sau declaraţie pe propria răspundere că nu are înscrise menţiuni în cazierul judiciar; este înscris în Tabloul mediatorilor, întocmit de Consiliul de mediere şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, este activ ca formă de exercitare a profesiei şi a plătit taxa profesională, în cuantumul stabilit şi perceput de Consiliul de mediere; este membru al unei asociaţii profesionale de mediatori înscrisă în Registrul asociaţiilor profesionale în domeniul medierii, dovedit prin adeverinţă la zi eliberată de asociaţia profesională respectivă; a acumulat numărul anual de puncte profesionale, stabilit de Consiliul de mediere, prin oricare din modalitatile reglementate de Consiliul de mediere.

În plus, documentele atestând indeplinirea condiţiilor de mai sus trebuie depuse, în original, până la data de 31 martie a anului calendaristic următor celui pentru care se face dovada, conform Hotararii CM nr. 4911/2013.

4 comentarii

  • Mai intai, trebuie sa fie meditat si apoi mediat…
    Produs al experimentelor cu protozoare, din e-laboratoarele umede si dulci, amiba-raul se hraneste lacom cu resturile organice abundente, de tipul stirilor can-can, aflate in colonul internetului. Un mediator dispus sa-l asculte va fi obligat sa se tina de nas fiindca amiba-raul patrunde prin narine si sinusuri, mergand direct la creier. Ea infecteaza apoi, cu greseli de scriere, transcrieri fonetice incredibile si erori de rationament ordinare, partea frontala a creierului, in special bulbul olfactiv si cortexul cerebral. De obicei, mananca bacterii, neavand scopul de a intra in oameni. Odata ajunsa in creier se inmulteste si il devoreaza.
    Practic, insa, faptul ca nu are indoieli in ceea ce vomita, la rubrica de comentarii, (asemenea altor vizitatori) il face, conform unui rationament filozofic, inexistent.

  • simplul fapt ca m-ai bagat in seama si mi-ai daruit un comentariu atit de lung si corect ……..inseamna ca exist. Q.E.D

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.