Actualitate

Dacă vreţi să adoptaţi un copil, faceţi pasul cât mai repede! Ce sfaturi vă dau asistenţii sociali

"Cea mai potrivită vârstă pentru adopţie este cea mai mică - de la 0 la 3 ani - însă toţi copiii au dreptul să aibă o familie, chiar dacă sunt mai mari, dacă provin dintr-o familie romă sau au probleme de sănătate. Toţi au dreptul să se bucure de mediul familial", a spus Mirela Maria Sângeorzan, şef birou adopţii în cadrul DGASPC Bistriţa-Năsăud la o conferinţă a asistenţilor sociali din judeţ.

Colegiul Asistentilor Sociali din România- Sucursala Teritorială Bistrita-Năsăud, în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud şi Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, a organizat conferinţa judeţeană ”Protecţia copilului – măsuri de protecţie specială a copilului şi adoptia” –ocazionată de Ziua naţională a adopţiei, dar şi de Ziua Copilului. La eveniment au participat asistenţii sociali din tot judeţul.

Preşedintele sucursatei Bistriţa-Năsăud a Colegiului Asistenţilor Sociali din România, Daniela Bulcu, a declarat pentru Timp Online că a fost aleasă ca temă de dezbatere adopţia întrucât este o temă extrem de importantă şi din punctul de vedere al profesioniştilor.

„Familiile interesate să adopte un copil urmează o anumită procedură pentru a deveni potenţial adoptatoare. Sunt multe cereri în aşteptare, iar părinţii urmează nişte cursuri atât teoretice, cât şi practice. Asistenţii sociali îi sprijină în tot ceea ce presupune adunarea documentelor până informaţii referitoare la condiţiile pe care trebuie să le aibă. Totodată, asistenţii sociali oferă suport familiilor chiar şi după ce sunt adoptaţi copiii. Există o perioadă de monitorizare în care familiile primesc suport social şi psihologic. Pe noi ne interesează foarte mult şi relaţia familiei cu vecinii, cu societatea, iar dacă familia respectivă mai are şi alţi copii vrem să ştim care sunt relaţiile cu aceştia. Suntem interesaţi aşadar de tot ce ţine de comportament, de socializare”, a explicat Daniela Bulcu.

La rândul ei, Mirela Maria Sangeorzan, şef birou adopţii în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud , ne-a spus că, faţă de alţi ani, lucrurile s-au îmbunătăţit. „Stăm bine faţă de alţi ani. Avem deja nouă copii pentru care a fost identificată o familie şi 14 familii atestate care sunt în aşteptare. Condiţiile legislative nu s-au schimbat, dar familiile au devenit mai interesate de adopţie. Rolul nostru, al asistenţilor sociali, este să evaluăm, să sprijinim şi să pregătim familiile în aşa fel încât să se creeze un ataşament între copil şi familia adoptivă. Cea mai potrivită vârstă pentru adopţie este cea mai mică – 0-3 ani – însă toţi copiii au dreptul să aibă o familie, chiar dacă sunt mai mari, dacă provin dintr-o familie romă sau au probleme de sănătate. Toţi au dreptul să se bucure de mediul familial. Avem şi copii adoptabili, avem şi dosare în instanţă pentru deschiderea procedurii de adopţie internă, dar şi copii care se află în perioada de potrivire practică cu familii. Mi-e greu să estimez câte adopţii se vor face, dar mă gândesc că anul acesta vom găsi familii pentru circa 15 copii, mai mulţi ca în anii trecuţi. Ce vă pot spune este că au fost adoptaţi copii din toate categoriile de vârstă, am avut şi copii de 6 ani, şi de etnie romă, şi cu probleme de sănătate. Sunt familii cu vârsta medie între 35 şi 45 de ani, atât de la ţară, cât şi de la oraş, preponderent urbanul. Sunt şi familii care au depus cereri şi pentru al doilea copil. Dacă ar adopta fratele copilului pe care îl au deja, ar fi un avantaj, altfel, nu, urmează aceiaşi paşi. Eu sfătuiesc familiile care vor să adopte un copil să facă acest pas cât mai repede, să nu mai amâne”, a spus Mireala Maria Sângeorzan.

La rândul lui, Flaviu Bercea care răspunde de asistenţă maternală la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, ne-a declarat că o parte dintre copiii care se află în asistenţă maternală nu sunt vizitaţi de părinţii lor naturali sau ai căror părinţi doresc să-i dea spre adopţie. „Atunci, normal că se deschide procedura de adopţie. Avem în sistem câţiva asistenţi maternali care au adoptat copiii pe care i-au avut în plasament şi chiar merge foarte bine. Eu nu consider că e o idee bună ca cineva care vrea să adopte un copil să-l ia mai întâi în asistenţă maternală. Aceasta este o profesie. Noi le atragem atenţia celor interesaţi să devină asistenţi maternali să nu pornească la drum cu ideea că vor adopta copiii fiindcă rolul lor e să-i îngrijească temporar şi atunci, dacă pornesc cu ideea că vor adopta copiii respectivi, s-ar putea să aibă multe deziluzii, dar nu este exclus să-i adopte”, a spus Flaviu Bercea.

asistenti sociali 1 asistenti sociali 2 asistenti sociali 3 asistenti sociali 4

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS