Otilia Râpan a anunţat că Danemarca vrea o sută de culegători de mazăre care să lucreze între 1 martie şi 1 iunie 2013 atât în Danemarca, cât şi în Portugalia. Se caută oameni cu vârste mai mari de 18 ani, pregătiţi de muncă fizică grea. Vor fi plătiţi la kilogram între 0,3 şi 0,6 euro net/kg. În Portugalia, municitorii vor fi cazaţi în apartamente cu bucătărie şi duş, iar în Danemarca în corturi sau în dormitoare. Cazarea costă între 4 şi 6 euro/zi. Muncvitorii vor mai suprta din banii lor şi transportul până la destinaţie şi retur. Ca să fie acceptaţi, candidaţii trebuie să trimită un CV model Europass în limba engleză cu fotografie inclusă la adresa work@greenpeas.dk. Instrucţiunile de aplicare se găsesc pe site-ul www.greenpeas.dk. Preselecţia se va face de angajator, iar cei care trec de această etapă vor fi chemaţi, în ianuarie la Timişoara, unde se va face selecţia finală.
Tot în Danemarca mai sunt 40 de locuri de muncă pentru culegători de căpşuni şi zmeură. Cei care vor fi selectaţi trebuie să ştie că aceste fructe sunt culese doar între 5 şi 6 dimineaţa. Sezonul de recoltat căpşuni începe în 15 mai şi se încvheie în 15 septembrie, iar la zmeură în 15 iunie şi durează până în 15 octombrie. Şi aici e muncă fizică grea, angajatorii preferând să lucreze cu cei care au experienţă în domeniu. Pentru kilogramul de căpşuni recoltat se iau între 0,5 şi 0,9 euro, iar pentru zmeură între 1,3 şi 2 euro brut. Cazarea se face într-un camping, muncitorii fiind obligaţi să-şi aducă de acasă cort, sac de dormit şi haine groase. Doar cei care muncesc mai multe luni primesc şi cazare. Sezonul de recoltat căpşuni ţine 4 luni, iar cel de zmeură circa cinci luni.
Candidaţii trebuie să trimită CV Europass în limba engleză cu fotografie inclusă la jobdk@mail.dk. Nu vor fi acceptaţi cei care nu vorbesc şi nu înţeleg limba engleză. Se va face şi aici o preselecţie şi apoi selecţia finală la Timişoara.
Otilia Râpan a anunţat că mai sunt şi 1200 de locuri de muncă la cules de căpşuni şi în Spania în regiunea Huelva. Spaniolii vor mai ales femei (1000 în total) cu vârste între 18 şi 40 de ani, de regulă cele care au mai lucrat în Spania li deţin NIE (Numero de Identidad de Extranjero). Contractele au durata de trei luni cu un timp de lucru de 6,5 ore pe zi cu o pauză de o jumătate de oră. Salariul oferit este de 38,68 euro/zi brut. Angajatorul oferă şi cazare. Selecţia românilor se va face în România cu ajutorul ANOFM, aşa încât dosarele se depun direct la sediul AJOFM Bistriţa de pe strada Gării, nr. 2-4, et.II, camera 15.00. Selecţia finală va fi în perioada 9-11 ianuarie 2013 la Craiova.
Cristiana Sabău
daca am mai lucrat in spania la struguri si la capsuni dar am varsta de 44 de ani pot participa la preselectie pentru spania?multumesc anticipat
Stimată doamnă, din câte mi-am dat eu seama, da. Pentru mai multe informaţii adresaţi-vă doamnei Adina Preda, consilier EURES de la AJOFM.
daca am mai lucrat in spania la struguri si la capsuni dar am varsta de 44 de ani pot participa la preselectie pentru spania?multumesc anticipat la ce numar de telefon as putea sa va contactez
fetelor care plecati in spania in 2013 la capsuni ce mai stiti ne mai cheama sau nu mersi ptr ca asteptarea e grea