Actualitate

Dacia Rűbl, decanul Baroului Bistrița-Năsăud: Lumea are o percepție greșită față de avocați. O vom schimba

(INTERVIU) Avocatul Dacia Rűbl este noul decan al Baroului Bistrița-Năsăud. Va conduce organizația profesională a avocaților din județ în următorii patru ani în urma alegerilor care au avut loc în data de 13 aprilie 2019.

Reporter: Cum v-a venit ideea să candidați pentru această funcție?

Avocat Dacia Rűbl: Am fost încurajată de colegi, de unii dintre ei, aș spune de o perioadă destul de lungă de timp. De un an, un an și jumătate au fost câțiva colegi care m-au încurajat să mă pregătesc și să candidez pentru această funcție. Baroul este una din formele de organizare ale avocaților la nivel județean. În fiecare județ este un barou al avocaților, care este format din toți avocații înscriși pe tablouri. Sunt mai multe tablouri: de avocați activi, pensionați, incompatibili. Consiliul Baroului – unul dintre organele de conducere – are anumite competențe privitor la primirea în profesie, mai mult chestiuni administrative cum ar fi primirea de dosare, dar examenul e organizat la nivel național, modalitatea de primire în profesie fiind stabilită prin lege. Apoi, mai există o Comisie de Disciplină în cadrul fiecărui județ, precum și la nivel de UNBR, iar în 13 aprilie au avut loc alegeri nu doar pentru funcția de decan, ci pentru toate organele de conducere ale Baroului Bistrița-Năsăud, adică și pentru Consiliul Baroului, Comisia de Disciplină, Comisia de Cenzori atât la nivel județean, cât și la nivel UNBR, delegatul la congres, tot ce a însemnat organe de conducere.

Sunteți fost procuror. Ați avut dificultăți în a fi acceptată de avocați?

Oamenii sunt diferiți și m-au acceptat în mod diferit. Unii m-au acceptat ca pe o nouă colegă care este pregătită să își exercite profesia liberală cu înalt profesionalism și beneficiind de experiența extraordinară câștigată în cei 13 ani în care am fost procuror și prim-procuror adjunct al județului. Experiența aceasta mi-a folosit foarte mult. Unii dintre colegi nu m-au acceptat și cred că nu mă acceptă nici azi motivat de acest lucru că am fost procuror, dar fiecare are libertatea de a judeca pe cei din jur așa cum dorește și cum crede.

Gândiți în continuare ca un procuror?

Nu, dar m-a influențat acea parte din cariera mea. Eu sunt specializată în cauze penale. Am rămas cu această dragoste față de penal. Evident m-a influențat în mod absolut pozitiv pentru că am acest avantaj de a ști cum gândesc procurorii în dosare. Am înțeles să mă perfecționez, iar de curând am finalizat cursuri de doi ani la București cu specializare în Profiling, ceea ce cred că e un lucru foarte folositor pentru orice jurist, cu atât mai mult pentru avocații practicieni.

În această perioadă parcă mai mult ca oricând Dreptul e la modă. Câți avocați are județul, îi mai poate accepta piața și pe alții?

Oricând este loc de noi avocați pentru că piața ne selectează practic și, pe de altă parte, cu cât am fi mai mulți, cu atât am fi mai stimulați să ne facem treaba mai bine, zic eu, pentru că e vorba de concurență. Baroul nostru e unul mic raportat la altele din țară. Suntem în jur la 160, nu pot spune exact fiindcă sunt și avocați incompatibili, avocați care nu au profesat niciodată după intrarea în profesie, pe lângă avocații definitivi, stagiari și așa mai departe. În județ mai sunt și avocați care fac parte din alte barouri și au sediul secundar în județul Bistrița-Năsăud și profesează pe raza județului. Acest lucru e posibil. Și colegii din cadrul Baroului Bistrița-Năsăud au posibilitatea să-și stabilească sedii secundare altundeva. Chiar avem și situații în care activitatea e exercitată exclusiv altundeva. Avem o societate de avocați care e înregistrată în cadrul baroului nostru, dar funcționează la București. Ca număr de avocați stăm bine.

Din păcate, lumea e obișnuită să nu apeleze la avocat în primul moment, atunci când ar trebui. Lumea probabil are o percepție greșită față de noi: castă închisă, preocupată în principal de câștiguri materiale și nu de profesie. Această percepție va trebui schimbată și vom încerca să o schimbăm pentru că eu cred că oamenii s-ar orienta mai ușor să vină și să solicite serviciile de care este absolut nevoie într-o fază incipientă.

Adică până nu se ajunge la proces.

Da, până nu se complică situația și se ajunge la proces. Dreptul e foarte la modă. Toată lumea știe Drept așa cum știe fotbal și atunci, din păcate, majoritatea cred că își pot gestiona situațiile de natură juridică fără să apeleze la specialist, dar, dacă ai probleme medicale, evident trebuie să mergi la medic. Dacă mergi din timp, cu atât e mai ușor de tratat o boală. Același lucru este și la noi. Dacă ai de făcut un contract, e obligatoriu să mergi la avocat fiindcă pot să apară probleme la care nici nu te gândești în momentul încheierii lui. Când ajungi la avocat, deja tu ai de gestionat o situație mult mai complexă.

Se practică la noi în județ concurența nelioală?

Da, prin avocatura ilicită, respectiv o serie de firme care vânează clienții, din păcate, de la Urgențe, în general victimele accidentelor de circulație și pentru care se prestează niște servicii care sunt, practic, niște servicii de avocatură prestate de persoane care nu sunt avocați sau de către SRL-uri care nu au dreptul să acorde asistență și consultanță juridică. Evident că ne-am preocupat și în mandatele trecute și ne vom preocupa în continuare de această problemă. Cu ajutorul și cu sprijinul IPJ sperăm că vom reuși să identificăm cât mai multe dintre aceste societăți și să formulăm plângeri penale împotriva lor pentru că a devenit deja o problemă extrem de serioasă la nivel de profesie. Este o concurență neloială, dar deja exercitată la un nivel care a depășit cu mult orice așteptare.

Vă gândiți în mandatul dumneavoastră să faceți și educație juridică?

Acesta este un punct din programul meu de candidat. Din păcate, noi am fost mai puțin vizibili, nu avem suficiente contacte cu instituțiile publice, nu am fost suficient de implicați în programe sau proiecte care să vizeze aptitudinile pe care le avem și pe care le-am putea folosi și în interesul comunității. Eu vizez și astfel de proiecte și de abia aștept să ne organizăm cu Consiliul Baroului și să punem la rând un program inclusiv în acest domeniu, nu doar educație juridică.

Cred că este foarte util să organizăm și Ziua Carierei tocmai pentru că Dreptul este la modă, pentru că foarte mulți copii vor să se îndrepte spre acest domeniu. Ar fi foarte util ca mulți dintre ei să știe încă din timpul liceului ce ar presupune această profesie pe lângă educația juridică, programele anti-bullying care sunt la modă și protecția victimelor. Cred că, în primul rând, cu școlile ar trebui să creăm un contact permanent.

Îmi doresc pe de altă parte să fim mulțt mai vizibili în comunitate, vom desemna și un purtător de cuvânt. Sunt anumite aspecte din viața avocaților și a Baroului Bistrița-Năsăud care ar merita cunoscute. Evident că nu vom ieși în presă săptămânal, nu avem de ce, dar sunt unele momente de mai mare importanță pentru profesie și pentru Barou care ar trebui aduse la cunoștința publicului. Noi, chiar dacă practicăm o profesie liberală, avem ca unul dintre principiile esențiale respectarea legii. Apărarea și lupta pe care o ducem exclusiv în interesul clientului trebuie să aibă la bază pe lângă înaltul profesionalism și legea.

Sunt avocați care fac politică.

Evident. Este dreptul lor și este bine ca fiecare să aibă hobby-uri sau pasiuni și este foarte ok să nu rămânem închistați doar în cadrul profesiei ca singură ocupație. E foarte bine ca fiecare să mai facă ceva pe lângă, inclusiv politică. În numele Baroului va vorbi însă un coleg căruia îi voi delega această responsabilitate de reprezentare și să asigure legătura cu mass-media atunci când va fi nevoie.

Vă mulțumesc și vă urez mult succes în mandatul dumneavoastră!

Notă: Dacia Rűbl a fost votată decan de 38 dintre colegii ei. Pe locul al doilea s-a situat Călin Deac având 36 de voturi, pe locul trei Alin Moruțan cu 31 de voturi. Claudia Covrig Cudrec s-a retras din cursă în ziua alegerilor

9 comentarii

  • Voturile nule – dacă nu sunt rezultatul ignoranței (ca să folosesc un eufemism) – sunt și ele expresia unei opțiuni.
    Deci ”se pun”, în sensul în care cei care le-au anulat nu au agreat niciun candidat ; pe de altă parte, ele au contat la qvorum.

  • Toata lumea stie DREPT dar nu stie sa citeasca pana la capat o CARTE FUNCIARA si acte vechi de proprietate pana la capat. Depinde unde si cum s-a studiat DREPTUL. Prin rep. Moldova sau pe la distanta pe la Beclean, Nasaud sau Vascauti. Personal am intalnit asemenea avocati care promiteau si incercau sa obtina foloase necuvenite pt. clientul lor de la mine. Asa ca stimata doamna ca si fost Procuror aici trebuie sa lucrati ca sa schimbati si perceptia publica. La ora actuala increderea in JUSTITIE este la pamant. Instruiti-va subalternii si lucrati la DEONTOLOGIE ca aici aveti grave lacune. Nu banul face diferenta peste tot.

    • Balane, adica erai intermediar intre client si avocat, asta rezulta ,,sa obtina foloase necuvenite pt. clientul lor, de la mine,, Comisionul tau cat era? Esti evazionist?

  • Unde sunt realizările profesionale?
    În afară de amărâți care fură câteva lemne, marii corupți , evazioniști sunt în libertate.
    Iar mentalitatea să accepți deschis că unii avocați fac politică, e cumva ipocrită. Dar binevenită, pentru că nu, în spatele fiecărui politician român corupt se află un avocat dispus să-l apere până la capătul pământului.
    Normal?
    Zic că nu prea.
    Eu zic că ar trebui separate carierele astfel că cineva nu poate activa în ambele simultant.
    O chestiune la mintea cocoșului, normală pe care șefa avocaților din motive lesne de înțeles(banii ce circulă în jurul politicienilor) nu a înțeles-o ca procuror, iar acum o pronează ca normalitate.
    Nu e normal.
    Ce e recompensator însă ,life is paying back.
    La un moment dat, copilul acelui avocat, mare procuror de doi bani, se poate afla în trenul ce circulă și deraiază pe o infrastructură depășită ,din vina directă a politicianului client scăpat prin tertipuri inventate și amânări repetate.
    Sau avocatul se trezește nas în nas pe autorută cu beiezadeaua beată a aceluiași politician, beat de putere.
    Sau, consortul -consoarta avocatului e obligată să nască în condiții de sec VIII .
    Sau, nepotul-nepoata consumă drogurile clienților scăpați.
    Etc.
    Cu spuneam, life have her karma.

  • IOAN POPA iarasi scri fara cap ! Este vorba de incercarea unui vecin ca prin santaj sa obtina teren gratis de la mine din curte , si blocandu-mi autorizatia mult stiuta si-a angajat si avocat si procesul troneaza de 11 ani. O simpla iesire din indiviziune. Sunt prea corect ca sa fac evaziune si nu stiu ce inseamna comisioane. Nu cunosc asemenea indeletniciri. Din pacate din nou te legi de mine fara sa ma cunosti absolut deloc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.