“Foarte mulți locuitori ai municipiului Bistrița dețin animale de companie, în special câini, iar una din problemele principale cu care se confruntă aceștia este lipsa unor spații special amenajate pentru plimbarea câinilor, acest lucru generând nenumărate neplăceri atât pentru deținătorii de animale de companie, cât și pentru ceilalți cetățeni care frecventează parcurile și zonele de promenadă. În prezent animalele de companie sunt plimbate în parcurile din municipiul Bistrița sau pe spațiile verzi, fără a putea să li se asigure acestora mișcarea zilnică necesară, în condiții normale, din diverse motive: imposibilitatea controlării dejecțiilor în spațiul public, interacțiune cu alte persoane care nu doresc prezența câinilor în locurile de promenadă”, explică Dan Molnar necesitatea unei reglementări locale în acest sens.
El propune, pentru început, realizarea a trei spații împrejmuite. Aceste spații vor fi semnalizate cu plăcuțe metalice cu mesajul „Spațiu special pentru câini” și pot fi amenajate și cu piese de mobilier speciale de stimulare a câinilor. El susține că amenajarea amplasamentelor, lucrările de întreținere și reparații se vor face prin grija Direcției Servicii Publice, cu aportul Direcției Arhitectură și Dezvoltare Urbană, în termen de 6 luni, din fondurile bugetului local și alte fonduri legal constituite cu această destinație.
Dan Molnar reamintește că potrivit legilor europene, adoptate și de România, deținătorii de animale de companie au obligația să le asigure toate condițiile și în special trebuie să asigure posibilitatea de mișcare și să ia măsurile necesare pentru a nu lăsa animalele să devină libere.
De asemenea, Legea nr.24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, republicată, prevede angajarea răspunderii contravenționale pentru persoanele fizice sau juridice care plimbă câinii sau alte animale în afara spațiilor amenajate.
Dacă Primăria va amenaja spații pentru plimbatul câinilor, atunci va avea și controlul igienei acestora, evitând în acest fel situațiile tensionate între proprietarii de câini și ceilalți cetățeni.
Ar fi un pas spre normalitate, dar dacă eu sînt corect informată: aşa cum arată propunerea acum nu rezolvă mare lucru pentru că spaţiile propuse sînt prea mici.
Nu este mai puţin adevărat că în general spaţiile de recreere în Bistriţa sînt total insuficiente şi în loc să mărim spaţiile verzi, noi construim hoteluri pe bruma de grădină care pe nedrept se numeşte parc municipal.
Ideea de a face un loc de agrement în Schullerwald nu este rea, dar nu pricep de ce trebuie să mergem atît de departe din oraş dacă avem zona Codrişor (Schieferberg) atît de aproape şi cînd această zonă mai are un avantaj, pe care Schullerwald nu îl poate oferi: are apă curgătoare. Oare întîmplător toate aşezările au fost construite din totdeauna în apropierea unei ape? Cînd ni s-a părut că avem nevoie de apă pentru meditaţie (ţineţi minte ideea grădinilor japoneze?), cînd nu mai avem nevoie deloc de apă.
Revenind la spaţiile special amenajate pentru cîini: este un lucru bun, chiar dacă şi aici sîntem în urma altor oraşe (Cluj, Zalău) şi ar fi bine să se materializeze cît de repede. Pentru aceasta eu cred că mulţi stăpîni de cîini ar fi de acord să participe efectiv la amenajarea spaţiilor, doar trebuie ca acţiunea să se organizeze eficient.