Cultură

Dan Puric, îndrăgostit de Colibiţa

Luni şi marţi s-a desfăşurat la Hotel Metropolis a XI-a ediţie a seminarului medical şi teologic, având ca temă ”Etica martirajului şi morţii martirice”. Invitat special: Dan Puric.

Marţi a venit rândul cunoscutului actor şi regizor Dan Puric să vorbească despre ”Conştiinţa martirică”, iar sala s-a dovedit neîncăpătoare. Înainte de începerea evenimentului, Dan Puric a mărturisit că este încântat de zona Colibiţa.

”Vin de câte ori pot la Colibiţa, o adevărată gură de rai. De fiecare dată când cobor din tren la Bistriţa şi merg la Colibiţa mă relaxez total. Probabil de la peisaj, de la oameni, de la clădiri. Vin în zonă adus de respiraţia mea şi de nişte prieteni buni, nu de bere, ci de neam şi ţară”, a spus Dan Puric.

El a afirmat, râzând, că de fiecare dată când e solicitat să spună o vorbă de duh ”se crispează, se tâmpeşte”.

La conferinţă au putut fi văzuţi preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, candidat la şefia Consiliului Judeţean, preşedintele în exerciţiu al CJ, Liviu Rusu, fostul primar Vasile Moldovan, candidat pentru un nou mandat.

În cele două zile de dezbateri, comunicări şi mese rotunde, au conferenţiat printre alţii ÎPS Andrei Andreicuţ – Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, PS Vasile Someşanul – Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, dr. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Judeţean, Vasile Astărăstoaie – preşedintele Colegiului Medicilor, preotul Nicolae Feier, profesori doctori din întreaga ţară, dar şi din Germania, Rusia, SUA sau Grecia. Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de Pr. Vasile Stanciu, a cântat pentru cei prezenţi.

5 comentarii

  • ”Conştiinţa martirică”, un concept ce ar trebui insusit de fiecare dintre noi. Noi cei care prea des acceptam ca suntem un popor inapoiat, uitand ca generatii intregi au fost vaduvite de mostenirea demnitatii ce i se cuvine ficarui om. Pacat ca astfel de conferinte se fac in spati restranse unde au prioritate doar „alesii”, acolo unde elitele culturale tin prelegeri in fata celor care isi etaleze prezenta alaturi de conferentiari.

  • În general, Mircea Gelu Buta, acest medic-șaman, este un fel de martir al propriilor idei. El fuge de medicină și se regăsește mai tare în religie, acolo unde baterea câmpiilor elizee nu impune nicio regulă de diagnostic. Dacă unii și-au făcut festivaluri, el și-a făcut un simpozion, pe care numai el îl poate înțelege. Cei care vin pe acolo sunt figuranți, mânați de diferite interese, dar nu convingeri. Când ești sănătos, du-te la medic; când ești bolnav, du-te la preot. Dar și într-un caz și în celălalt nu te duce la…Mircea Gelu Buta.

    • „Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.” Martirii ce au sfarsit in puscari sau pe santirele de munca fortata, au suportat cu demnitate umilintele si chinurile, fara sa spere nimic de la oameni. Lipsa acelor modele in educatia generatiilor ce au urmat, au creat astfel de monstri – fuck`alau – ce pot urati totul in jurul lor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.