(INTERVIU) ”Se poate și altfel! Implicarea este singura șansă pentru a schimba în bine lucrurile în jurul nostru”, spune candidatul Partidului Verde la Primăria municipiului Bistrița, Daniel Dumitru Ciobănică.
V-aţi hotărât să intraţi în politică. Ce v-a determinat să faceţi acest pas?
Cred că acum e momentul. Acum, am simţit că trebuie să fac acest lucru. Poate pentru că am ajuns la o maturitate, pentru că m-am realizat profesional şi familial, pentru că sunt dezamăgit de partidele care ne-au condus trei decenii, pentru că nu sunt mulţumit de cum arată oraşul Bistriţa. Poate toate la un loc.
Aţi ales Partidul Verde. E interesant pentru că nu e un partid parlamentar, e un partid mic. La prima vedere, fără şanse…
Aşa este. Toţi au fost mici la un moment dat şi nici n-am vrut să merg undeva unde să-mi zică toţi că n-am vechime şi că am de aşteptat zece ani până pot vorbi. Nu pentru asta am intrat în viaţa publică. Vreau să fac lucruri pentru oameni, să conteze munca mea. Mai mult, partidele mari de la noi au un sistem de conducere care nu e compatibil cu ideile mele şi cu stilul meu. Sunt pentru o altfel de politică. Una îndreptată spre rezolvarea problemelor şi pentru asta e nevoie de oameni şi apoi de partide. Bistriţenilor nu o să le fie mai bine dacă aleg PSD sau PNL. O să le fie mai bine dacă îşi aleg un primar cu viziune, harnic şi dedicat comunităţii noastre. Partidele nu ne dau nicio garanţie, dimpotrivă, de fiecare dată am văzut că odată ajunşi pe funcţii ei au de răsplătit pe unii şi pe alţii pentru serviciile lor cu funcţii. Cu asta nu pot fi de acord. Vreau să profesionalizăm funcţia publică, nu să o vindem.
Aşadar, credeţi că aveţi o şansă ca om pe care îl vor vota bistriţenii?
Da. Dincolo de activitatea și programul partidului, mai sunt oamenii, care au propria lor valoare și care pot face diferența. Pentru mine, dar cred că şi pentru partidele mici şi mai tinere, e singura șansă. Adică să aibă un program bun și o echipă de profesioniști. Trebuie implementate reguli și criterii de performanță ca în orice organizație privată, economică sau de altă natură. Recrutăm, facem pregătire, promovăm iar pe urmă facem o evaluare obiectivă. Eu vin din munca în companii şi din antreprenoriat. Aşa se face. PSD şi PNL merg doar pe prietenii şi pe promovarea membrilor. Buni, mai puțini buni, asa cum sunt. Cred că românii, bistriţenii, vor o altfel de politică.
Chiar credeţi? Partidele actuale guvernează pe rând, ele conduc ţara.
Sigur nu e bine cum a fost şi nici cum e astăzi. Prefectul PSD a fost schimbat cu prefectul PNL, directorii PSD sunt înlocuiţi cu cei ai PNL. Buni, mai putin buni, pregătiţi, mai putini pregătiţi. E foarte rău pentru societate ce se întâmplă. Luăm oameni şi îi punem să conducă judeţul? Pentru a conduce în administraţie trebuie să exersezi înainte, într-un mediu asemănător sau poate în acel mediu în care urmează să urci pe funcţie. Toate funcţiile de conducere ale institutiilor publice din România ar trebui scoase la concurs.
Cum ați caracteriza activitatea la nivel local? Cum vi se pare Bistriţa?
Sunt proiectele mari de infrastructură din fonduri europene inițiate de actualul primar Ovidiu Creţu, însă nu reușim să creștem ca municipiu, să creștem în domenii ca turismul, dezvoltarea antreprenoriatului tânăr sau în planul educațional. M-am referit doar la câteva aspecte care pot antrena și alte ramuri în diferite domenii de activitate.
Cum vi se pare că evoluează lucrurile în oraș?
Au trecut multe veri, mai e una în care văd că se tot peticesc străzi şi se toarnă asfalt peste asfalt. Nu suport ideea asta. Risipă imensă de bani. Totul fără o documentaţie tehnică, fără o estimare a costurilor. Nu aşa se face. Eu am construit afaceri de la zero şi sunt foarte atent cu fiecare leuţ.
Bistriţa e verde în aceste zile.
Da. E un verde frumos şi e unul din punctele mele de forţă din program. Verde înseamnă, curăţenie, copaci bine întreţinuţi, multe parcuri îngrijite, piste de biciclete, spaţii verzi în toate cartierele şi noi baze sportive pentru toţi cetăţenii. Asta o să fac din Bistriţa. Un oraş verde, curat şi plin de spaţii publice aerisite pentru toţi bistriţenii.
Totuși sunteţi oarecum mulţumit…
Mi-ar fi plăcut să văd o schimbare, o abordare mai fresh și speram la un salt calitativ, la un dialog cu cetăţenii şi grupurile civice. Am rămas mult în urmă. Astăzi totul e pe persoană fizică acolo. Nu-i văd nici pe bistriţeni foarte entuziaști. Personal nu văd că orașul se îndreaptă spre o direcție clară. Dincolo de câteva proiecte, unele foarte controversate, vedem multă urâţenie în urbanism, mult haos în privinţa gestionării deşeurilor, zeci de puncte termice abandonate, cabluri care atârnă peste tot oraşul, inclusiv pe pietonal.
Cum veţi proceda? Ce proiecte ar fi utile bistriţenilor în acest moment?
Orașul are nevoie de o viziune nouă, de a se face atractiv. Să auzim oameni că vor să viziteze Bistriţa, să vedem că tinerii își doresc să rămână în oraș. Cred că e nevoie de implementarea unui amplu program investițional, iar aici aș fi accesat orice formă de finanțare. Fonduri locale, europene, guvernamentale, credite externe sau împrumuturi din bănci. Aș fi modernizat toată rețeaua de străzi, școli, aș fi început construcția unei piețe agro-alimentare și aș fi început o refațadizare a orașului. Mulți bani s-ar fi întors înapoi prin plata contribuțiilor, a impozitelor. Banii atrag alți bani, de aceea Bistriţa are nevoie de mari investiții. Și Consiliul Județean trebuie să înțeleagă acest lucru. Crește orașul, crește și județul.
Se mai poate face.
Se mai poate. Era bine dacă astăzi am fi avut documentații tehnice pregătite pentru licitațiile privind execuția lucrărilor în așa fel încât, cu contestații cu tot, să avem un orizont de timp rezonabil privind realizarea lucrărilor.
E nevoie de fonduri…
Este nevoie de fonduri și primarul asta trebuie să facă. Să atragă resurse pentru a rezolva problemele. Astăzi un bun primar nu este un administrator de bani, ci un creator de resurse. El nu stă pe alei la poze. Trebuie să aduci investitori, să faci parteneriate.
Ați amintit de o piață agro-alimentară.
Da. Actuala piață este complet depășită, iar dacă nu facem rapid ceva pentru producătorii locali, îi vom pierde și pe cei care au mai rămas. Comerțul industrial a afectat mult orașul, iar în timp vedem consecințele. E nevoie urgent de o piață modernă cu temperatură controlată, pentru a se desfășura un comerț civilizat pe întreaga durată a anului. Astăzi avem o piață la nivelul unei comune sărace. Producătorii îngheață de frig iarna și mor de cald vara, iar fluctuatiile de temperatură afectează mărfurile. Nimeni nu știe care e producător, care e comerciant, care e proveniența produselor. Nu există nicio regulă.
Credeți că s-ar renunța la cumpărăturile din marile magazine?
Ideea e de a crea facilități conjudețenilor noștri în primul rând. Trebuie să valorificăm producția județului, economia locală. Avem obligația de a susține micul producător, micul investitor local. Ei lucrează aici, au familii aici, își construiesc case aici. Aici își cheltuie banii, aici plătesc impozite, aici vrem să ne creștem generațiile viitoare. Noi pierdem enorm dacă nu ne susținem micii noștri investitori, indiferent de domeniu.
Ce le transmiteți bistrițenilor în această perioadă complicată?
Multă sănătate!
Ion, asta pateste un om care viseaza urat noaptea. Scrie si el dupa cum il duce mintiuca afectata de coronavirus . Cred ca ai frisoane de penelist lipitor de afise. Pescarii voteaza cu Ciobanica , doara nu cu pesede si penele distrugatorii mediului din Romania cu mafia lor cu tot.
„Fii schimbarea pe care vrei să o vezi in lume ”- asta face acest om ! Atâtea răutați, oare de ce ? Noi nu suntem învățați să primim un om bun și cald, noi suntem învățați să pupăm hoțu -n dos, vorba aia.
Din lecturarea acestui articol, omul vrea să facă ceva bun pentru noi, pentru orașul nostru, până acum ce s-a făcut ? niște pasaje ? care ulterior toate au fost murdărite de cei neinteresați de acest aspect . Locuiesc in Bistrița de când mă știu și nimic nu s-a schimbat . Că au pavat 3 pasaje și au pus o prelată, nu e schimbare wow, că odată și odată trebuiau schimbate..
Toți ne plângem că vrem un om căruia să-i pese de ce va fi și ce va face, dar când îl vedem îl desfigurăm prin comentarii. Psihologic vorbind, puterea stă în mintea unui om, nu în oamenii din spate, dar poate unii sunt prea cuprinși de ură ca să vadă asta.
Trebuie sa învățăm să mai ascultăm înainte să acționăm. Văd ca pe omul ăsta îl știe toată lumea, oare asta nu înseamnă că e un om transparent ? Eu m-am săturat de hoții și de promisiuni false. Omul ăsta a plecat de jos și a realizat multe înainte să candideze la titulatura de primar , credeți ca îl interesează doar funcția ? poate dacă era așa se băga într-un partid mai mare și începea cu minciuni, nu cu sinceritate.
Eu cred în acest om !
Mult succes 🙂
Daaa…ai dreptate Daniel….Preafericite Daniel! Dar am si eu o nelamurire….daca tot l-a trimis D-zeu pe Pamant…de ce ar mai avea nevoie de ajutorul nostru? A mai fost un Om trimis pe pamant si , parca, l-au crucificat. S-ar putea ca Danutz sa fie un nou Mesia. Daca va fi crucificat…promit sa-l votez! Dar in alta ordine de idei…mai bine l-ai fi comparat cu Fecioara Maria…ca vorba aia…ea a trait fericita pina la adanci batrineti! Ca….mi se pare dupa comentariile de mai sus (scrise de diversi apostoli)…ar fi chiar virgin…fara de prihana! Am impresia ca picturile de pe peretii bisericii de la Coroana chiar seamana cu Ciobanica…vezi?..s-ar putea sa ai dreptate! Si ideile lui…..parca sint insuflate de Duhul Sfant….sint noi, inovatoare, in relatie cu vremurile si, ceea ce este important, foarte foarte concrete…Ar putea fi, dupa unele teorii, chiar extraterestru! Si nu trimis! Ci de-a dreptul aruncat pe pamint! Ar putea asfalta Bistrita intr-o clipa…dar cred ca nu vrea…un zgarcit! Niculai se chinuie de un an….l-ar putea ajuta macar! Lapte si miere pe riul nostru…bere la fintanile arteziene, covrigi la caini in coada, pere pe plopi, tuica atunci cind ploua, iarna sa vina cu vata de zahar….si multe multe altele. Noo..daca promitea toate astea eu il votam…Dar, sa nu fiu rau, mai are timp pina de alegeri…altfel baiat bun!
1. Să înțelegem că ești o persoană cunoscătoare a limbajului de lemn, limbaj ce a FOST utilizat în anii ’70 ai sec. trecut. Acest limbaj al frantuzoaicei Francoise Thom, a fost impus în țările comuniste, noi suntem in cu totul altă ERĂ, chiar democrată! Ciobănică chiar DEPRĂFUIESTE acest limbaj…bravo lui!!! Are un nivel de evolutie și asta se vede.
2. În altă ordine de idei VERDE este necesar, este filtrul de care avem nevoie, este timpul să facem CURAT.
3. Concurența neloială pentru CINE? Sistemul politic este plin de „oameni virusati”, de aceea avem nevoie de o RESTARTARE, resetare a întregului sistem!
4. Să înțelegem că faci parte din „celelalte” partide… Este plăcut să observi ca celelalte partide au început să se teamă, au o concurență PUTERNICĂ.
5. VERZII au găsit OMUL cel mai potrivit, felicitări partidului VERDE!!!
Pe final aș mai adauga ceva… Dacia nu-i bună? Probabil era murdară de la „noroiul” aruncat de oameni care continuă să gândească la capacitate redusă..! Aici se discută despre omul Dan Dumitru Ciobănică, nu despre accesoriile din viața sa…
Tu la o conferință de presă ce ținută ti-ai dori să abordezi?… sau poate nu ar conta atât de mult în viziunea ta, ai continua să mergi înainte cu „capul gol”…. terminati cu aceste comentarii răutăcioase, lăsați oamenii buni din voi să iasă la lumină, și faceți in așa fel încât să contati pentru prima dată în viață!!! Faceți în așa fel încât votul vostru să conteze și să schimbe lumea!!! Schimbarea este despre omul Ciobănică! Bravo Ciobănică, tintesti SUS și asta ne place!!!
Verzii astia ai tai…sint cam ofiliti…cam spre maro…
Prietene Daniel, dar bine le mai zici și fără vioară. Nu mai este un Moș Ion Roată iar Hora Unirii a fost năpădită de manele. Trăim într-o lume concurențială când totul se vinde și cumpără.
interesanta abordarea….eu as miza pe tine…ti-as da o sansa sa vad ce poti, sunt cateva puncte caare se potrivesc cu ideile mele…deci…mult succes!!
Nu vă amăgiți. Pentru a ajunge primar ai nevoie de un partid puternic în spate și de bani. Nu se poate compara cu primarul actual, fiu de preot, cu bibliotecă în familie, inginer electro., funcții de conducere în zona industrială, detașat prin Asia, fost prefect, familie frumoasă și respectoasă, precum și cu un fizic agreabil. Nu este corupt. A fost cunoscut de foarte multă lume când l-a învins la „mustață” pe ing. Vasile Moldovan. Dl. Ciobănică, băiat bun… reușit fără loc. Este candidatul „iepure”, în sontaj 5%. Șansa partidelor mici, „apendice” sau „proctus” este să fuzioneze cu „crocodilii”. Starea de normalitate a democrației autentice europene va fi de cel mult cu 3-4 partide pe eșicherul politic, cu doctrine clare.Jocul democratic este foarte subtil și nu este o mănăstire de măicuțe. Era să spun o locație din Bistrița pe care o frecventa bunicul meu în perioada interbelică. Constituțional am dreptul să mă exprim liber ca pamfletar.