COMUNICAT USL:
Daniel Suciu – ”Angajatorii trebuie stimulaţi pentru a primi la practică elevii de la liceele tehnologice şi studenţii”
O ţară responsabilă, o ţară care ţine la viitorul ei va fi preocupată întotdeuna de nivelul de educaţie al generaţiilor următoare. Daniel Suciu, candidatul USL pe colegiul uninominal 2 la Camera Deputaţilor, consideră educaţia printre cele mai importante priorităţi ale activităţii sale parlamentare.
Un om cu o viziune ”diferită” despre viitorul României, Daniel Suciu vrea ca viitorul tinerilor să nu mai fie lăsat la voia întâmplării.
”România este o naţiune cu tineri bine pregătiţi şi capabili. Exemplele sunt nenumărate în jurul nostru, numai că ele nu au fost promovate suficient. Cu toate acestea, România este pe primul loc în topul ţărilor UE cu cea mai mare rată a şomajului din rândul tinerilor. Nici Bistriţa-Năsăud nu stă mai bine, din păcate, la acest capitol. În viziunea mea, fondurile destinate învăţământului trebuie să ocupe un procent mai mare din alocarea bugetară, deoarece învăţământul de calitate este singura certitudine pentru un viitor mai bun”.
Tată a doi copii, Daniel Suciu consideră că încă din primii ani de şcoală, fiecare copil trebuie să aibă posibilitatea de a urma un plan de învăţământ coerent, iar instituţia de învăţământ din care face parte să poată să îi ofere suport în acest sens.
”Consider că pentru a avea o finalitate a studiilor şi un început concret în viaţă, fiecare copil trebuie să poată alege un plan de învăţământ şi de carieră care i se potriveşte. Începând cu gimnaziul, fiecare şcoală ar trebui să poată să le propună elevilor un plan de dezvoltare al carierei în concordanţă cu abilităţile şi nivelul lor de cunoştinţe. În acest sens intenţionez depunerea unei iniţiative legislative prin care să fie pusă la punct legislaţia cu privire la intership (practică a liceenilor şi a studenţilor) în firme sau instituţii publice. Pentru a stimula angajatorii să primească elevii de la liceele tehnologice sau studenţi la intership-uri, voi propune măsuri prin care aceştia să beneficieze de facilităţi fiscale. Astfel angajatorii îşi vor putea alege mult mai simplu viitorii angajaţi, iar tinerii absolvenţi vor putea scăpa de cel mai mare impediment la angajare, lipsa experienţei profesionale”.
Daniel Suciu este cel mai tânăr candidat al Uniunii Social Liberale din judeţul Bistriţa-Năsăud. Prin alegerea sa în Camera Deputaţilor, problemele tinerilor din judeţul Bistriţa-Năsăud vor putea fi reprezentate la cel mai înalt nivel.
da….e un lucru bun pentru toti….dar ce sa le dati la angajatori?….limbrici?
Nu văd care ar putea fi stimulentele pentru un angajator de-a primi în practică elevi care au o programă rigidă de învăţământ şi în cele mai multe cazuri total depăşită sau neadaptată la cerinţele angajatorilor.
Din întâmplare am aflat că un liceu din oraş are cursuri deosebit de utile, odată asimilate, multor firme care folosesc automate programabile. Utilizarea acestor echipamente de automatizare, este pe înţelesul şi total accesibil elevilor de liceu. Dar ei la cursuri învaţă structura internă şi construcţia acestora, pe când utilizarea lor este indispensabilă în toate instalaţiile cu un grad minim de automatizare.
E ca şi cum învăţăm interiorul unui PC dar nu ştim să edităm o pagină cu notepad-ul.
Un tânăr student primeşte până la o anumită vârstă asistenţă medicală fără să fie obligat la plata CAS. Dacă face greşala să muncească medicul de familie cere adeverinţa de la locul de muncă, legitimaţia de student nu mai valabilă. Studentul plăteşte şomaj dar dacă este disponibilizat în perioada în care este încă student nu primeşte ajutor de şomaj. Orice firmă ar angaja tineri studenţi dacă ar fi scutită de CAS şi şomaj, deşi USL promite taxe zero, acestor categori de angajaţi, angajament neuzitat de candidaţi în această campanie.