Camera Deputaților a votat, miercuri, în calitate de for decizional, Legea offshore privind condițiile în care se vor realiza exploatările de gaze din Marea Neagră. Investitorii sunt obligați să tranzacționeze 50% din gaze pe bursa din România, iar 25% din angajați trebuie să fie români.
Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, spune că esenţa legii offshore este că statul român şi investitorii îşi împart în mod echitabil profitul gazului din Marea Neagră.
”S-a finalizat raportul pe legea offshore. Mă bucură faptul că PSD, ALDE, UDMR şi minorităţile susţin aceeaşi variantă. Cei din opoziţie şi-au asumat un vot de abţinere. În esenţă, cu peste 90% din prevederile acestei legi cred că toate partidele sunt de acord. Singurul punct în care nu ne-am înţeles cu cei din opoziţie este acel subiect despre stabilitate fiscală, dar care este asigurată prin efectul legii pur şi simplu. Nu am abdicat şi mă bucur că au rămas nişte principii în picioare, şi mă refer la procentul de 50% din producţia de gaz tranzacţionată pe bursă şi în România, a rămas calculul de deducere cu 30% din impozitul pe venitul suplimentar, astfel încât atunci când tragem linia statul român şi cu investitorii au un câştig echilibrat. Esenţa aceasta rămâne – statul român şi investitorii îşi împart în mod echitabil profitul gazului din Marea Neagră”, a declarat Daniel Suciu.
Parlamentarul bistrițean a afirmat că statului român îi aparţin gazele, iar investitorului – tehnologia. ”Şi până la urmă, am acceptat şi este foarte normal ca investitorii să îşi deducă investiţiile şi garantăm acest lucru, pentru că noi nu votăm în lege şi Parlamentul nu votează o lege cu gândul că vor modifica şi vor schimba regimul fiscal”.
Daniel Suciu a menționat că PSD nu a fost de acord să se revină la varianta adoptată în Senat: ”Nu putem cădea de acord pe acest punct. Teoretic, dacă introducem clauza de stabilitate, vreau să întreb ce se întâmplă dacă în 2027 sau 2030 vine un investitor și ia în concesiune un perimetru care azi nu e descoperit? Pot eu acum să stabilesc pentru 2030 încă 45 de ani în total? Orice modificare în defavoarea investitorilor ne va costa pe noi ca țară foarte scump, în orice instanță de tribunal comercial vor câștiga. Asta vrem, să stabilim de pe acum pentru 2060?”.
Clauza de stabilitate a regimului fiscal al exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră pe toată perioada de derulare a acordurilor petroliere, inclusiv în ceea ce priveşte impozitul pe veniturile suplimentare ale concesionarilor, eliminată la comisiile Camerei Deputaţilor şi cerută cu insistenţă de companiile petroliere drept condiţie minimă pentru a putea lua deciziile finale de investiţii, a fost reintrodusă în Legea offshore în plenul Camerei.
Titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, inclusiv pe durata oricăror prelungiri subsecvente, nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare aprezentei legi”, este varianta adoptată astăzi prin vot de plenul Camerei.
USR și PDL-PNL nu sunt de acord, ei vor ca statul să ia doar 1% iar restul să meargă la multinaționale.
Proletarule vorbești prostii. Vrei să manipulezi și tu.
Ar fi fain ca cei 50% sa mearga la oameni, nu la stat.
Corect ar fi ca pana la un anumit prag al profitului, statul si investitorul sa castige proportional/negocia si peste acest prag PROFITUL SA FIE IMPARTIT IN MOD EGAL!!!!!!!!!
Corect ar fi ca investitorii sa fie cetateni romani sau statul roman
Pentru asta ar fi trebuit sa avem investitii importante, timp de cativa ani, in cercetare, tehnologie si educatie, lucru ce nu s-a intamplat. Sau o importanta traditie in economia de piata…
nu mai bine facea statu o firma sau un ipo listat pe bursa de la londra cu 10 % actiuni private restu de stat si luam toti bani
Problema este ca statul in momentul de fata este unul mafiot, condus de Draknea si Tericeanu. Deci, ei jumate, investitorii jumate, poporul zero.
Vedeti ce necaz ne-a dat Dumnezeu ?
Așa se întâmplă mai mereu.
S-au găsit ceva zăcăminte – moca , nu ca recompensă a hărniciei noastre chinezești – iar noi nu suntem în stare, fără vrajbă și dezbinare, să le folosim în interesul poporului.
De fapt, azi nu mai este un „popor„ în sensul de cetățeni în slujba cărora trebuie să fie cârmuitorii, ci doar tagma jefuitorilor și supușii ei.