Actualitate

Daniel Suciu: Mulți au zâmbit când am mers într-un grajd și am vorbit despre problema porcilor, dar…

”Mulți probabil au zâmbit puțin când am mers într-un grajd și am vorbit despre problema porcilor și a ordinului dat de ministrul Agriculturii”, a spus deputatul Daniel Suciu într-o conferință de presă.

Elș a completat că au fost ”mulți liberali de frunte care au spus că nici vorbă, nu se modifică nimic, că doar samsarii, că evident PSD este de vină și pentru acest ordin, doar că îi întreb pe toți acești domni care au băgat în sperieți toți crescătorii de porci din această țară, dacă era așa de bun acest ordin, de ce l-au revocat? Pentru că probabil și-au dat seama că este o prostie ce vor să facă”, a spus Daniel Suciu.

El a precizat că, săptămâna trecută, ”celebrul Ordin 24/2021 a fost retras”.

https://www.facebook.com/108723169291363/videos/1061637761003606

Conform ecoruralis.ro, ca urmare a opoziției ferme argumentate de asociații de mici producători și medici veterinari, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că renunță la Proiectul de Ordin pentru stabilirea dimensiunilor de exploatații de suine pe teritoriul României. 

Inițiativa ministerului a fost lansată în dezbatere publică în 29 ianuarie, prin proiectul de ordin nr. 24 / 2021, ulterior acesta suferind modificări printr-o nouă versiune publicată în 17 februarie. În esență, această propunere intenționa să continuie politica de marginalizare a creșterii porcilor la scară mică, prin limitarea la un efectiv de maximum 5 capete de porci la îngrășat în exploatațiile non-comerciale, excluzând reproducția în sistem gospodăresc. Totodată ministerul intenționa liberalizarea fără limite a exploatațiilor comerciale.

”Ministrul Agriculturii a dat dovadă de înțelepciune, ascultând argumentele noastre și renunțând la Proiectul de Ordin. Munca noastră nu se oprește aici. În etapele următoare avem nevoie ca Ministerul să fie alături de țărani și să susțină agricultura familială la scară mică, din care creșterea porcului în sistem tradițional nu poate lipsi”, declară Ramona Duminicioiu, membră a comitetului de coordonare al Asociației Eco Ruralis.

“Proiectul de Ordin precum și Ordinul 538/2019 nu au temei legal pentru emitere și ca atare solicitam abrogarea. Chiar dacă sunt probleme cu bugetul, solicităm analizarea posibilității acordării de sprijin financiar pentru fiecare purcel vândut și pentru fiecare porc sacrificat în abatoare de capacitate mică, cu respectarea regulilor sanitar-veterinare adecvate pentru exploatațiile non-profesionale. Este necesar ca factorii implicați să coopereze, să fie elaborate reguli clare, acceptate și aplicate de către toți, astfel încât să se realizeze progrese în combaterea pestei porcine africane.”, afirmă Dr. Andronie Viorel, președinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România.

“Suntem convinși de importanța fermelor mici și mijlocii în care se cresc porci Mangalița si Bazna precum și alte rase autohtone. Avem nevoie de susținere pentru a putea continua să realizăm produse tradiționale de mare calitate, tot mai solicitate de către consumatori.” continuă Ioan Tătăran – președinte al Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale din Carne și Ecologice din Maramureș.

“A venit vremea ca cei mici, țăranii să fim reprezentați în fața autorităților. Va fi mult de muncă dar nu e imposibil. Împreună vom reuși.”, susține Cristian Lungu – președinte al Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate De Lapte Crud din România.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.