Negrileşti s-a transformat, în ultima perioadă, din „locul unde nu s-a întâmplat nimic”, în cea mai căutată comună din judeţ. O nouă formă de turism electoral pare să ia naştere în comuna înfiinţată abia în 2002 şi care are în componenţă satele Breaza şi Purcărete. Ca să poată vota în data de 5 iunie, mai mulţi fii ai satului s-au întors acasă apelând la „metoda flotantului”. În ultimele două luni s-au înregistrat peste o sută de cereri.
Viceprimarul Dumitru Costin, candidat din partea PNL la funcţia de primar, a declarat pentru Timp Online care este explicaţia sa: „Vin alegerile, ce să se întâmple? Îşi fac flotant, îşi mută domiciile pe perioada asta, electorală. Sunt persoane care au plecat de aici din Negrileşti, unele prin Bistriţa, altele pe la Hunedoara. Sigur că am semne de întrebare legat de ce se întâmplă când ştiu că au casa sau domiciliul undeva în Bistriţa sau în alte judeţe şi vin acum să-şi facă flotant fără niciun motiv. În total vreo 100 şi ceva. Toţi au rude în comună care le semnează că îi primesc în spaţiu şi cu adeverinţa aceea se merge la Beclean. Flotantul se obţine de la Poliţia Beclean. Acolo se întrebau că oare ce se întâmplă la Negrileşti de toată lumea îşi face flotant. Nu şi-a făcut nimeni timp de un an, iar acum, în două luni, sunt o sută”, a spus el.
Întrebat ce informaţii are despre cei care se mută, teoretic, în Negrileşti, Dumitru Costin a spus că el crede că sunt oamenii primarului în funcţie. „Şi eu sunt candidat şi de-ai mei nu sunt. Eu sunt din Breaza, nu din Negrileşti şi nici măcar nu îi cunosc. Nu e nimic ilegal. Conform legii, acum nu poţi face nimic. Nu poţi să-l întrebi pe om de ce şi-a făcut mutaţie sau domiciliu. Poate răspunde că nu pentru vot a făcut asta. Vor apărea însă pe lista suplimentară şi după aceea se poate face contestaţie, dar va fi prea târziu. Ei îţi vor face înapoi mutaţia. Din ce ştiu, primarul riscă altfel să piardă alegerile. Nu s-a mutat nimeni cu anii la Negrileşti şi dintr-o dată vin cu zecile”, a declarat Costin.
Comuna Negrileşti, având în componenţă trei sate: Negrileşti, Breaza şi Purcărete, s-a înfiinţat prin Legea nr. 530 din 23 septembrie 2002 referitoare la reorganizarea administrativ-teritorială a comunei Ciceu-Giurgeşti. Se învecinează la nord şi vest cu judeţul Maramureş, iar la sud şi est cu comuna Ciceu-Giurgeşti. În anul 1992, satul Negrileşti avea 1466 de locuitori. La 1 iulie 2007 se estima că în comună se aflau 2510 locuitori stabili.
Primarul comunei Negrileşti este Ioan Pugna (PSD).
Ar fi curios de-i intrebat pe respectivii flotanti cine le plateste drumul de la Hunedoara si inapoi plus deranjul prin Beclean . In 5 iunie , alt drum , alta distractie . La o crestere a populatiei in acest ritm ( suta de oameni / saptamana , respectiv 5200 / an ) Negrilestiul va depasi in 15 ani populatia Bistritei . Ca sa nu mai vorbim ca peste 2 ani va fi un oras mai mare decat Nasaudul , Becleanul sau Singeorzul ) .
Ce tare 🙂 Aflu ca copiii candidatului pentru funcția de viceprimar din partea PNL votează cu Ioan Pugna din moment ce candidatul PNL se jura ca nu-s votanții lui :). Poate e sondajul domnului Dolha care anunța că PNL e mare favorit la Negrilesti :). Și parca flotant nu poți să-ți faci decât cu trei luni înainte de alegeri asa anunțau băgătorii de seama care cică ei fac politica deși habar nu au 🙂 Asa cunosc legile ăștia care vor sa conducă comuna 🙂 Bine ei abia știu sa scrie.Cum să-i voteze lumea pe ăștia ? 🙂
„Ce tare [!] [„” nu e semn de punctuație] Aflu C[Ă] COpiii [cacofonie] candidatului pentru funcția de viceprimar din partea PNL votează cu Ioan Pugna [virgulă] din moment ce candidatul PNL se jur[ă] ca nu-s votanții lui :). Poate e sondajul domnului Dolha [virgulă] care anunța că PNL e mare favorit la Negrilesti :). Și parc[ă] flotant nu poți să-ți faci decât cu trei luni înainte de alegeri [virgulă] asa anunțau băgătorii de seam[ă] care cică [„ei” nu este necesar aici, ați folosit deja pronumele relativ „care”] fac politic[ă] deși habar nu au [.] [din nou, „” nu e semn de punctuație] A[ș]a cunosc legile ăștia [a se evita această exprimare în scris, folosiți pronumele „aceștia”] care vor s[ă] conduCĂ COmuna [cacofonie] [.] [domnule, „” nu înlocuiește semnele de punctuație] BINE [virgulă] EI ABIA ȘTIU S[Ă] SCRIE. [spațiu între punct și următoarea propoziție] Cum să-i voteze lumea pe ăștia [„aceștia”][fără spațiu între ultima literă și semnul de punctuație]?”