Actualitate

Guvernul nu mai poate da zile libere în timpul anului. Cum se va proceda

Guvernul este obligat să stabilească „punțile” libere în primele 15 zile ale anului. Legea al cărei inițiator este deputatul UDMR Mureș Vass Levente și care stabilește acest lucru a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

”De anul viitor ne vom bucura împreună de predictibilitatea oferită de inițiativa mea legislativă prin care vom cunoaște cu exactitate (!) și cu un an înainte, care vor fi zilele nelucrătoare care succed sau preced zilele de sărbătoare”, scrie deputatul UDMR Mureș, medicul urolog Vass Levente pe pagina sa oficială de Facebook.

Deputatul UDMR este cel care a depus în Parlament un proiect legislativ care a devenit lege și prin care Guvernul, indiferent de coloratura sa, este obligat ca până în data de 15 ianuarie a fiecărui an să stabilească care vor fi zilele libere acordate suplimentar pe parcursul unui an, așa numitele punți între zilele de sărbătoare și sfârșitul de săptămână și modalitatea de recuperare a acestora.

Inițiatorul spune că o astfel de reglementare era necesară pentru a oferi predictibilitate atât în mediul de afaceri, cât și mediului familial. Asta în condițiile în care, în prezent, ordonanțele de urgență prin care se dau zile libere la sfârșit sau la început de săptămână după sau înaintea unor sărbători stabilite deja prin lege se emit practic cu câteva zile înainte, fapt ce bulversează atât activitatea economică, dar și cea a familiei.

”Predictibilitatea astfel obținută va facilita planificarea din timp a activității sectorului privat cu cea din sectorul public, sectoare co-dependente, întrucât va oferi sustenabilitate nevoilor societății actuale, pentru a-și putea desfășura activitatea în mod coordonat. Această măsură vine în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea își vor putea gestiona din timp activitățile și perioadele libere, pentru a se alătura angajaților din sectorul public”, arăta inițiatorul în Expunerea de Motive aferentă proiectului prin care a fost modificată acum Legea 53/2003.

În același document, el mai spune că „armonizarea acestor sfere (public și privat – n.r.) oferă posibilitatea programării activităților familiale în familiile unde părinții lucrează în ambele sectoare economice, măsură apreciată nu numai de angajatori și angajați, dar și de unitățile turistice. Prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanțele astfel stabilite, turiștii își pot planifica în avans aceste mini-vacanțe iar agențiile de turism se pot pregăti cu oferte avantajoase, de calitate superioară, dedicate familiilor și altor categorii de turiști”.

Spre exemplu, în anul 2019, arată inițiatorul, putem preconiza un număr de 6 zile libere care succed sărbătorile legale. Astfel, angajații ar putea beneficia de mini-vacanțe în cinci weekenduri (pe 25 ianuarie, zi de vineri, după ce 24 ianuarie este zi liberă legal, 2 și 3 mai, după ce miercuri 1 mai este zi liberă legal, 16 august după ce joi, 15 august este zi liberă legal, 27 decembrie, vineri, în continuarea sărbătorii Crăciunului și ziua de vineri, 3 ianuarie 2020), zilele de recuperare a acestor zile acordate în plus putând fi stabilite din timp.

”Prin stabilirea exactă a zilelor de recuperare, al nivel economic se preconizează creșterea productivității, în concordanță cu posibilitatea prestabilirii circuitelor de aprovizionare și de marketing”, mai arată deputatul Vass care subliniază că modificarea legislativă realizată în urma adoptării și promulgării proiectului inițiat de el nu presupune alocarea de fonduri suplimentare de la buget, ci doar beneficii.

1 comentariu

  • In sfarsit a vazut ciuma rosie ca nu merge cu pomene si zile libere cat incape.Economia este in cap,preturile s au dublat iar voturile s au injumatatit!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.