Social

Leoni dă primele preavize de concediere pentru muncitori și personal TESA

Începând de astăzi, angajații Leoni Bistrița selectați pentru concediere primesc preavizele din partea companiei în care li se comunică și ce compensații primesc la plecarea din firmă. Astfel de preavize vor ajunge la 155 de muncitori și 104 personal TESA.

Potrivit unor surse Timp Online, cei mai mulți dintre cei 155 de muncitori sunt necalificați și lucrează la ansamblarea și montarea pieselor, iar din personalul TESA, cei mai mulți sunt magazineri, controlori calitate, manipulanți de mărfuri, dar și ingineri de producție, 10 la număr.

Potrivit unei decizii luată împreună cu sindicatul, angajații care lucrează de mai puțin de un an vor primi un salariu compensatoriu, cei care lucrează între 1 și 10 ani – 3 salarii compensatorii, iar cei cu o vechime mai mare de 10 ani vor pleca din firmă cu cinci salarii compensatorii (echivalent al salariului de bază al fiecărui om concediat -n.r.)

”Șansele celor care vor fi demiși nu sunt foarte roz. Majoritatea lor sunt muncitori necalificați. La angajare, pe cei de la Leoni i-a interesat doar să știe să scrie, să citească și să vorbească. Este probabil destul de greu pentru un salariat care nu are efectiv o meserie să își găsească acum un loc de muncă. (…) În ultimele patru luni, mai mulți oameni au fost plătiți cu trei sferturi din salariu sau au fost obligați să-și ia zile de concediu fără plată. Pentru a se menține numărul de salariați au lucrat la 75% din capacitate, prin rotație, și-au consumat zilele de concediu, și-au luat concediu fără plată”, a explicat Marinel Strugar, preşedintele Sindicatului Independent Leoni Bistriţa pentru Hotnews.ro.

În fapt, programul de lucru a fost redus pentru peste 700 de salariați de la 5 la 4 zile în lunile februarie, martie și aprilie.

Etichete

33 comentarii

  • Cei care ați rămas fără un loc în această perioadă, precum și care vă așteptați să vă aflați într-o situație similară, în viitorul apropiat, puteți lua legătura cu cei care știu locuri de muncă disponibile în Bistrița. Am observat că personaje de genu’ lucrează mai ales la statul degeaba român.

    Uitați ce declara, acum câteva zile, dom primar pentru HotNews: „Nu există om în Bistriţa care să vrea să muncească şi care să nu-şi găsească loc de muncă.”

    Și, pentru că Turc este fie rupt de realitate, fie mincinos (sau ambele), pe Răducu de ce nu-l întreabă nimeni nimic de locurile de muncă? Firmele din Bistrița angajează din tot județul, poate și din județele limitrofe. No, numa’ întreb…

    Link articol – https://hotnews.ro/reportaj-firma-care-da-afara-sute-de-oameni-discutiile-despre-salarii-in-romania-sunt-perpetue-primarul-din-bistrita-lauda-leoni-i-a-profesionalizat-pleaca-cu-o-sansa-ma-1757149

    36
    10
  • Statul are grija de angajatii sai, sa fie platiti bine si sa faca nimic util pt. cei care lucreaza si platesc taxe.

    44
    8
  • O sa fie dati afara romanii sau asiaticii adusi cu pretextul ca „Romania nu are destula forta de munca”?
    Sau faptul ca firmele au ceva beneficii ca angajeaza asiatici (asta in sine fiind o absurditate – adica pentru straini poti face compromisiri, dar pentru romani nu) le va determina sa ii pastreze pe starini si sa ii dea afara pe romani?

    45
    9
  • Vanzarile scad din cauza inflatiei, oamenii dau bani pe mancare, utilități, asigurări, strictul necesar și amână achiziția unui autoturism, care e mai scump, din cauza dobânzilor mai mari la credite și pentru ca subventiile acordate de către state pt achiziția unui autoturism electric au scăzut .
    De ce e inflație?
    Pentru ca statele au deficite mari, de 5-6% din PIB, (inclusiv SUA).
    Pentru că producem noi, (mai scump decât i fac chinezii). Pentru ca să ste un război economic cu China, (am impus taxe vamale produselor chinezești), deci produsele chinezești sunt mai scumpe.
    Pentru că s-au dat tot felul de ajutoare, care au mărit masa monetară, (studenților americani care trebuie să plătească pt a merge la facultate, li s-a șters creditul contactat în perioada studenției). Deci, dacă nu plătești creditul, ai mai mulți bani , cumperi produse și inflația nu scade.

    Cum scăpăm de inflație?
    Prin șomaj!
    Dacă oamenii sunt șomeri, nu mai aruncă cu bani în stânga și-n dreapta și produsele nu mai au căutare, deci nu mai cresc prețurile.
    Șomajul este un lucru necesar, altfel nu scăpăm de inflație și nici dobânzile nu scad. Dobânzile normale sunt cu 2% peste rata inflației.
    Deci, dacă vrem ca dobânda de referință a BNR să fie 4%, inflația trebuie să fie 2%.
    Acum dobânda BNR este de 6,75 % iar inflația e 4,75%.

    39
    29
    • Adriane, balariile alea se aud zilnic la tv, de la deontologi. Care-s paraleli cu realitatea, cam cu esti si tu.

      Realitatea e ca functionarii, platiti regeste (avand in vedere economia Romaniei), nu au facut nimic pentru stimularea economiei locale, doar balarii: declaratii cate vrei, panglicute tricolore taiate pentru orice nimic.

      In Bistrita, Leoni nu are un competitor serios. Celelalte firme mai de Doamne ajuta (Rombat, Teraplast, Electroplast, Iproeb plus alte cateva), niciuna nu depasesc 1000 de angajati. Dupa Leoni, ca numar de angajati, vine statu degeaba (SCJU, institutiile SNApOPSN, Primaria, CJ, Prefectura). Apoi vin fabricutele.

      De ce nu sunt si alte firme mari in Bistrita? Pai, unu`, din incompetenta celor de la stat si doi, pentru ca mergi tu sa hamalesti in Danemarca. Nu ca am ceva cu munca fizica (o respect chiar), da` ma gandesc ca nu esti ceva reprezentant al statului romanistanez, pe la vreun organism international cu birouri in Copenhaga.

      41
      15
    • @Danezul dă Bistriță

      Ce spui tu, ii doar sa arunci cu piatra: ca nu s-a facut, ca s-a furat. Asta ii de zeci de ani de zile.
      Chiar daca auzi lucrurile acelea zilnic, probabil nu le intelegi cu adevarat. Analizeaza cu atentie. De-aia unii sunt directori iar altii simpli muncitori.
      Expertii financiari au ajuns acolo pentru ca au studiat si inteleg cum functioneaza lucrurile. Nu pentru ca au aruncat vina pe primar sau pe presedinte. Asta poate face oricine.

      2
      3
  • Bună ziua!
    Sunt un angajator onest care nu-si bate joc de angajați și eu cred ca un salar 4000 net îi mai bun ca și la leoni,ideea e ca am dat anunț peste tot si în doi ani s-au prezentat doi trei oameni pentru angajare….vreti sa spuneti ca e rău în Bistrița.
    Îmi pare rău dar trebuie să-i dau dreptate d-lui primar,
    Chiar doar cei care nu vor nu au unde să muncească.
    Și acuma încă mai aștept să se prezinte la interviu,

    57
    11
    • Dezvăluie-ne, rogu-te, numele firmei pe care o antrepatronezi. Orașul e mic, lumea interesată de muncă știe cum s-a instalat capitalismul sălbatic în Bistrița. Apropo, salariul net e format din minimul pe economie + diferența până la 4000 bani la negru ori din alte variante evazioniste? Nu uita de porecla companiei…

      20
      14
    • Depinde si cu salariul asta, daca in astia 4000 net intra doua sambete si doua duminici lucrate in fiecare luna, lucrat in zile libere legale si schimburi de noapte, s-ar putea ca salariul de baza sa fie defapt sub 3000 lei net si atunci nu-i de mirare ca nu se inghesuie lumea. Mai este si varianta in care astia 4000 net sunt defapt minim pe economie pe contract, iar restul in plic. Toti suntem onesti pana la proba contrarie.

      20
      5
  • Să știți că nu citesc răspunsurile la comentariile mele, pt ca sunt pe Timponline de 8 ani și am observat ca sunt mulți nesimțiți, așa ca e mai bine sa mă protejez de ei.
    Inflatia a fost provocată de prea mulți bani, pt lupta împotriva CV19, investiții verzi în piste pt biciclete, renovări energetice, dobânzi de 0,5%, și chiar de – 0,50%, adică minus, pierdeai bani dacă aveai bani în cont, așa ca era mai bine să îi folosești pe loc.
    Acum totul s-a întors pe dos, dobânzi mari, care afectează consumul pe credit, inflația a scăzut puterea de cumpărare a oamenilor, ce urmează, șomaj, căderea bursei, căderea pieței imobiliare!
    E imposibil să frânezi inflația, fără să omiți cererea (consumul). Și asta o faci prin șomaj.
    Oamenii trebuie să nu mai cumpere, să nu mai accepte măririle de prețuri, să nu își mai permită, doar așa scade inflația.
    Dacă acceptăm să plătim 30 lei la Băile Figa în weekend și e plin ochi, la anul prețul o să crească.
    Dacă acceptăm prețul de la meciurile de handbal aloe Gloriei 2018 și sala o să fie plină, și nu se vor găsi bilete la meciuri, la anul o să coste 20 lei un bilet în Liga Florilir și 50 lei în Cupele Europene.
    Asta e, dacă lumea își permite, prețul crește.
    Dacă vrem ca prețul să nu crească e nevoie de ……șomaj.
    Sau înghețarea salariului minim.

    24
    15
    • Explică le altfel la ierbivore…Să mai lase ,majoratele ,onomasticele,nuntile ,botezurile,distractiile,concediile,cabanele cu ciubere ,țoale de firmă ,VIAȚA PE CREDIT,in general și salariul intins de la o lună la alta.Adică pe scurt ,consumerismul care e de fapt cerere de produse si servicii.Normal că dacă e cerere mare furnizorul de produse si servicii creste pretul.

      24
      7
  • Poi e cu 300 peste salariul minim.O fi bine daca zici …dar precizează ce fel de muncă trebuie sa presteze angajatul pentru mărinimia ta salarială .Că dacă il angajezi muncitor necalificat pe cartea de muncă ,post care presupune munci necalificate sau personal de curatenie și in firmă îl pui sa presteze o muncă ,virgulă, să nu cacofonesc,care are ca rezultat un produs sau un serviciu care necesita o calificare si experienta ( cel mai simplu exemplu ,ospătar) atunci poți sa iti bagi cei 4000 in khoour,că tot un șnapan esti .Si dacă ti se pare că 4000 e un salariu bun ,io zic sa faci o experiența.Traieste tu cu 4000 pe lună timp de un an de zile,cu luni de iarna,cu trimis copii la scoală sa vezi cum e.Esti si tu vreunul din ăia care le spune viitorilor angajati ca le face carte de muncă și ăsta e vezi doamne un fest marinimos si nu o obligatie?

    15
    7
  • Bine că se lucrează cu linii de puscăriasi, ucrainience, pakistanezi și dau oameni afara bine gândit leoni nota 10, oricum cel mai mizerabil salar 2200-2300de lei un om pe lini, și un magaziner 2400. Ținem trântori de șefi de schimb in spate calitățile și trainari plin de halate in loc sa lași oameni de rând să câștige o pâine.

    18
    5
    • @ Leon
      Pai daca toata lumea „ar pune mana pe carte”, cine ar face anumite munci?
      Ii fii tu marele academician, dar cineva fara carte trebuie sa curete si strazile de gunoi, ca altfel ai muri naibii de boli, ca stiu ca nu o sa vina vreun profesor universitar pe post de gunoier.
      Nu e plina Romania de absolventi de facultate + doctorat, care nu isi gasesc loc de munca?

      14
      3
  • În concluzie: nu se poate să ne meargă tuturor bine. Asta e definiția inflației. Pentru o plafonare a prețurilor, a dobânzilor. Trebuie să existe un echilibru în consum.

    • @Dave, naivule (cuvânt care il înlocuiește pe cel adevărat), este neplăcută situația omului, însă nu îl ajuți dandu-i speranțe deșarte. Leoni da printre cele mai mari salarii pentru muncitorii necalificați, dar și calificați (inclusiv cu studii medii).

      Du-te și te culcă, că nu știi pe ce lume trăiești.

  • Foarte slabe compensații… Să vedem ce vor face acum politicienii bistrițeni de la putere pentru acești oameni. Eu zic că nimic…

    14
    5
    • D le profesor,sint un magaziner dat afara
      De la leoni,care am avut calificative anuale f,bine,am si un copil cu grad handicap sever si ma dat afara ca sa pastreze un incopetent pilos.

      4
      1
    • @Moldovan lazar

      Curaj domnule Moldovan! capul sus si mergeti inainte! Daca sunteti un muncitor competent si bine pregatit, veti gasi cu siguranta un nou loc de munca, poate si mai bine platit.

      3
      3
  • Ba baieti! Se duce pe apa sambetei europa cu ursula ei cu tot. Automotive era singura industrie care mai misca ceva. Conservele germane nu mai pot concura cu masinile chinezesti. Mergem acasa si asteptam trezirea.

    11
    2
  • Dar cu teapa de 40 sau 400 milioane cum ramane ? S-a scazut din profit ? Haloo SRI SIE , cine a ridicat banii din acel cont ? E tot tara UE se poate verifica , domnul fost manager cecare de spus ? A transferat banii si pa e liber ??

  • Dacă firma cu sediul în Nurnberg Germania ,făcea aceste concedieri în Germania, era drama națională,(vezi cazul Nokia din Bokum)când a vuit presa germana din germanica .Dacă se întâmplă în Romanica nu I bai,profitul trebuie trebuie pus la adăpost…….!@@!@

    10
  • @ Leon
    Deci tu ești contra, e ok sa fie dați afară 260 de oameni? Asta e in prima parte pentru că am înțeles că și în decembrie vor mai fi concedieri. Cum zice și ,,Inginerul” dar tu de unde să înțelegi lucru asta pun pariu că ești un sef de schimb sau ceva și te doare in dos de restul.

    2
    3
  • Sunt persoane cu halate ce nu au ce cauta in functii de sefi, ingineri samd. Sunt obligat sa ma adresez cu domnu inginer sau domnu manager si el are 8 clase? Cum ii asta posibil? Acestia de ce nu sunt primii pe lista de disponibilizari? Multi din ei au vechime dar nu au calificarea necesara postului

  • Acum câțiva ani, am scris un comentariu despre situația la Leoni, când erau în grevă, cereau salarii mai mari.
    Îmi aduc aminte că am avertizat că dacă se vor salarii la nivel occidental , se întrerupe producția prea mult, primul reflex al companiilor mari e să-și ia jucăriile modulare și know-how ul și să se instaleze pe alte meleaguri unde vor primi subvenții avantajoase și unde forța de muncă ar fi mai ieftină.
    E un modus operandi clasic al oricărei companii internaționale, maximizarea profiturilor.
    Pârjolitul resurselor economice locale, transferul spre exterior a bogăției spre centrele financiare mondiale și conturile personale.
    Între timp leoni a fost înghițit de o alt acționar a cărui specialitate pare tăierea costurilor.
    Având ani trăiți în ceea ce se chema- occident – am descoperit ce înseamnă prin experiența proprie.
    Înseamnă intrarea într-o mentalitate de costuri.
    Maximizarea rezultatului cu costuri cât mai puține.
    Chiar dacă această strategie duce la urmă la deșertificare.
    Săptămâna asta o discuție cu un -iluminat- (drogat) metroul de la New York.
    Se vedea pe el că e dependent de crack și că ar fi în stare să facă orice posibil ca să ajungă la sursa lui de fericire…definite ca următoarea consumație.
    Deci la baza societății economice stă adicția (cafea , fumat , drog, simbolurile obiect- iphone, tesla) dezvoltarea și exploatarea ei.
    Rezumat , dezvoltarea comportamentelor ce devin dependențe care aduc unora bani.
    Clientul e introdus într-o falsă realitate unde totul pare modelat ca el să fie regele plăcerii(își permite nuuuu…) e manipulat pe egoul individual și se lucrează pe presiunea colectivă( ce ar însemna nunta fără fast…fără cheltuieli majore, experiențe unice).
    Dar totul vine cu un cost pe termen mediu și lung.
    Costul sărăciei- dobânzile care înghit noțiunea de economisire, imposibil .
    Metaforic vorbind, companiile și băncile vă văd ca și vacile la muls , din care trebuie scos cât mai mult lapte la vânzare . Nici prea mult să nu epuizeze să moară vaca , dar măcar atât cât poate da odată stabilit ritmul ce-l suportă cu un minim de furaj.
    Pare rău să spun, dar să spui că nu există cerere(anticiparea prea optimistă) în condițiile când un război la câteva sute de km înghite- zeci de km de cabluri folosite în fabricarea echipamentelor militare de la drone la vehicule… e o întrebare legitimă..chestionabilă la nivel de argument.
    Șomajul lovește oamenii cei mai vulnerabili, iar acum unde se vor duce cheltuielile legate cu asistența financiară și socială a celor nenorocoși…
    Tot pe spinarea celor care contribuie la buget…
    Am urmărit schimbul de prizonieri între ruși și americani și am rămas fascinat.
    Patriotismul rusesc care a însemnat alienarea propriilor copii(cazul cuplului rusesc) de cultura ancestrală …plus patriotismul oarecum egocentric american care pentru eliberarea oamenilor lor au pus presiune pe guvernul german să lase în libertate o persoană care a executat o alta fără o judecată legală …e trist că ideea de justiție echitabilă cade în derizoriu la prima strigare. La fel presiunile pe achiziționarea de material militar uzat dintr-o anumită parte, la fel presiunile de a cumpăra echipamente energetice etc, etc. Totul este un bussines la unii.

    7
    1
  • IN COMUNICATUL DE PRESA ESTE O MINCIUNA DUPA 20 DE ANI SI 5 LUNI DE VECHIME IN FIRMA AM PRIMIT 3 SALARI COMPENSATORI PE MOTIV CA SALARILE COMPENSATORI SANT PE VECHIMEA IN FUNCTIE NU PE VECHIMEA IN FIRMA AM DECIZIA DE CONCEDIERE PE CARE SCRIE CLAR SALARILE, DIN COMPARTIMENTUL DE UNDE AN FOST EU CONCEDIAT AU RAMAS SI CEI CARE AU AVUT ABATERI DICIPLINARE GRAVE

    • Eu vă recomand să.apelați la un avocat specializat în legislația muncii. Nu e normal după carieră de 20 de ani să nu beneficiați de prevederile legale, cele care vă avantajează pe dvoastră. Este o nedreptate
      Și nu uitați să cereți despăgubiri pentru prejudiciile la nivelul personal datorită nedreptății cauzate
      Costuri în sănătate, costuri legate de stress plus cele de judecată.

      7
      1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.