De Bobotează, la Mănăstirea Piatra Fântânele va fi sfinţită o cruce de gheaţă

Holistic
O cruce de gheaţă va fi sfinţită, duminică, de Bobotează la Mănăstirea Piatra Fântânele din Pasul Tihuţa. De câţiva ani, măicuţele de aici, cu ajutorul localnicilor, obişnuiesc să facă acest ritual care îi încântă şi pe turiştii ce îşi petrec vacanţa de sărbători în zonă. La Piatra Fântânele este cel mai consistent strat de zăpadă din judeţ.

Părintele duhovnic Gavril Horţ de la Mănăstirea Piatra Fântânele a declarat pentru Timp Online că, împreună cu câţiva localnici, va căuta blocuri de gheaţă în lacurile de păstrăvi din împrejurimi.

„Cu siguranţă că vom găsi un bloc de gheaţă pe care să îl putem sculpta în aşa fel încât să prindă forma unei cruci. Avem tot felul de lacuri de peşte în zonă şi apa e îngheţată”, a declarat părintele duhovnic.

El a spus că, anul acesta, la slujbă nu va participa niciun ierarh, invitat fiind, ca de obicei,  părintele Ştefan Iloaie de la Mitropolia Clujului.

„De obicei, părintele Ştefan Iloaie vine la noi de Bobotează şi îl aşteptăm şi anul acesta. E destul de rece în zonă, aşa că eu cred că nu se va topi crucea de gheaţă”, a mai spus părintele Horţ.

La Mănăstirea Piatra Fântânele mai este şi o altă cruce, din fier, ridicată în 2010 pe cheltuiala Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi care instituţia a investit peste trei sute de mii de euro. Crucea este înălţată în apropierea mănăstirii, are o înălţime de 31 de metri, dintre care 25 metri structura metalică şi şase metri platforma de beton. Ea este vizibilă şi pe timpul nopţii, datorită sistemului de iluminat cu leduri.

În noaptea de joi spre vineri în tot judeţul a nins. Potrivit Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, cel mai consistent strat de zăpadă, de 19 centimetri, este la Piatra Fântânele. La Lunca Ilvei sunt 10 cm, la Colibiţa – 9 cm, la Salva – 5 cm, stratul de zăpadă măsurând, la Bistriţa, doi centimetri.

Cel mai frig, minus 4,5 grade Celsius, a fost la Valea Străjii, la baza Pasului Tihuţa.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.