Joi, la sediul Centrului Onisim a fost lansat proiectul „Egalitatea de şanse – resursă pentru un viitor mai sigur!” pus în practică de organizaţie împreună cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, susţinut de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe şi sponsorizat de Raiffeisen Bank. Managerul proiectului, Iosif Pintican, a declarat pentru Timp Online, că proiectul vizează promovarea egalităţii de şanse şi nediscriminarea persoanelor care au suferit o pedeapsă privativă de libertate.
„Populaţia, în general, e reticentă când întâlneşte o persoană care a ispăşit o pedeapsă privativă de libertate. Dacă e un angajator preferă să nu îl angajeze, dacă e vecin de scară sau de bloc înceracă să îl ocolească punându-i diverse etichete, cum ar fi cea de hoţ sau de puşcăriaş. Şi atunci oamenilor care au fost închişi le e foarte greu să se integreze în societate. Acest proiect al nostru vine în sprijinul lor încercând să diminuăm acest fenomen care e discriminarea”, a spus Pintican.
El a arătat că Centrul Onisim a încercat, din 2000 de când funcţionează, să le ofere a doua şansă persoanelor care ies din penitenciar şi nu au unde să se ducă.
„Acum, în Centrul Onisim sunt 15 persoane, iar 12 dintre ele au ieşit din închisoare. Când ies din închisoare, primul lucru de care au nevoie e un loc în care să stea peste noapte. Persoanele care au fost închise, arestate, când ies află că au fost părăsite de familie, de rude şi nu au efectiv cum să trăiască. Centrul Onisim vine în întâmpinarea acestei nevoi a lor de a avea o locuinţă şi de a le oferi de mâncare măcar câteva zile. Noi oferim servicii până la un an pentru persoanele care au părăsit detenţia, perioadă în care îi ajutăm să se califice în anumite meserii, să îşi găsească un loc de muncă şi chiar să se angajeze”,a spus el.
Iosif Pintican spune că sunt persoane care au trecut prin Centrul Onisim şi acum au familii şi chiar conduc afaceri.
„Avem un caz de succes în Irlanda. Dintr-un om care a fost închis pentru că a comis multe tâlhării şi furturi, a ajuns să aibă o firmă de transport în Irlanda şi acum, dintr-un om care a furat, a ajuns unul care dăruieşte. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de Paşti, face diverse pachete pe care le oferă persoanelor private de libertate. Ei au nevoie de un factor care să-i motiveze să meargă mai departe şi să nu mai intre în acest cerc vicios: libertate-penitenciar-libertate-penitenciar”, a declarat el.
Victor Câmpean, la rândul său voluntar în cadrul Centrului Onisim, a declarat că a întâlnit un fost deţinut care a trecut în centru şi care acum e om de afaceri în SUA.
„Eu cred în reabilitarea acestor oameni chiar atunci când nu am văzut nici măcar un mic rod. Acum, după aproape 12 ani de muncă în acest domeniu, când avem multe persoane reabilitate, acum credem foarte mult. Vara aceasta am fost plecat în America şi acolo am întâlnit un fost deţinut care, atunci când a ieşit din Penitenciarul Bistriţa, a venit la Centrul Onisim. Acum este căsătorit, are patru copii şi un business în SUA: Când am plecat mi-a dat 200 de dolari pentru susţinerea activităţii din Centrul Onisim. Nici măcar nu îţi mai poţi închipiu că au fost în penitenciar”, a spus Victor Câmpean.
Prin proiectul demarat joi se va constitui un grup de acţiune locală format din specialişti care se va întâlni periodic pentru întocmirea unui plan de acţiune. Vor fi organizate dezbateri publice şi seminarii de informare în care să fie prezentată problema discriminării şi efectele ei asupra societăţii, va fi făcut un blog civic şi vor fi organizate evenimente denumite generic „Teatru forum- teatrul celor opresaţi”. Aici fiecare deţinut îşi va spune povestea, iar publicul va interveni în aşa fel încât să o schimbe în bine. Totodată, prin proiect va fi organizată o cafenea publică şi vor fi realizate emisiuni tv de popularizare a ideii antidiscriminare.
În prezent, potrivit directorului Penitenciarului Bistriţa, Lucian Siman, în instituţie sunt 624 de deţinuţi, doar 26 de paturi fiind libere. Majoritatea sunt condamnaţi pentru furturi având de ispăşit pedepse de la 1 la 5 ani. Dintre cei aflaţi după gratii, 324 sunt recidivişti şi 114 au antecedente penale. Statisticile arată că în proporţie de 70-80% dintre ei se întorc în penitenciar din cauza faptului că societatea nu vrea să îi mai accepte după ce şi-au ispăşit pedeapsa.
Acest lucru trebuie să se schimbe fiindcă altfel oamenii aceştia nu vor mai ieşi niciodată din cercul vicios în care se mişcă, iar noi toţi suntem vinovaţi pentru asta.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu