Economie Politică

De ce a eşuat afacerea cu sucuri naturale de mere începută la Braniştea de un actual senator PNL

Curentul bio în România a apărut de foarte puţini ani. Imediat după Revoluţie, oamenii preferau să cumpere băuturi carbogazoase de care nu au avut parte în comunism, aşa că producţia sucurilor naturale a fost o afacere sortită eşecului, a relatat, la Bistriţa, senatorul PNL Ákos-Daniel Mora care a trăit o experienţă neplăcută deschizând o fabrică la Braniştea.

Senatorul PNL Ákos-Daniel Mora a relatat, la Bistriţa, cum a eşuat în anii 96 deschizând o fabrică de sucuri naturale la Braniştea, acolo unde locuiau bunicii săi.

„Din 1991 lucrez în domeniul privat. Bunicii mei sunt din Braniştea, de lângă Beclean. Acolo, la Braniştea, în 1996 am făcut  o senator PNLfabrică de sucuri naturale. Am pus bazele unei producţii din punctul meu de vedere mult prea repede pentru acele vremuri. Din păcate, nu am putut să returnăm creditele luate în lei de la Banca Agricolă cu dobândă de 200% pe vremea aceea. Vă daţi seama că, din producţie şi, în condiţiile în care piaţa nu era pregătită pentru sucuri naturale – noi încercam să vindem sucuri din mere făcute acolo, în Braniştea, în timp ce în 1996 lumea voia Coca Cola şi Pepsi – nu am putut rambursa creditele. Deşi noi puteam vinde produsul natural la un preţ mai mic sau egal cu decât Coca Cola, lumea tot Coca Cola prefera. Am făcut o investiţie bună, dar prea devreme din punctul de vedere al maturizării pieţei”, a relatat senatorul PNL.

El a adăugat că familia lui s-a reprofilat pe producţia de hamei. „Nu ne-am lăsat. Suntem tot în producţie, iar în acest moment, familia mea avem hameiul din România care a rămas doar în zona noastră. În rest, s-a tăiat totul în ţara asta şi s-a vândut la fier vechi. În zona Mureş, Sibiu, Hunedoara era foarte mult hamei cu acei stâlpi mari de metal – în condiţiile în care în toată Europa sunt stâlpi de lemn, inclusiv în Germania – ori noi nu am fost în stare nici măcar să păstrăm ce a rămas bun după Ceauşescu”, a adăugat senatorul.

Ákos-Daniel Mora a spus că, din păcate, cei care se îndreaptă spre politică venind din mediul privat sunt priviţi cu suspiciune.

„Ţi se pune o pată dacă vii din mediul privat în politică. Murdărirea unui om politic ce vine din zona privată e mai dificilă fiindcă nu îl poţi acuza şi ataca. Eu mi-am asumat şi, făcând parte din Comisia de buget-finanţe, eu îi iau pe toţi la purecat. Vreau să spun că încerc să pun o amprentă asupra lor vizavi de abordarea senătoasă a lucrurilor. Marele păcat al zonei publice porneşte la faptul că bugetul public se formează de la nevoie după care se dimensionează fiscalitatea şi colectarea. E mare greşeală a abordării în zona publică. O instituţie publică îşi calculează nevoile, le transmite la Guvern, iar Guvernul adună nevoile tuturor şi vede de câţi bani are nevoie. Din calcule artimetice, matematice, nu îi ies banii şi atunci trebuie să aplice măsuri fiscale. Acesta este crudul adevăr”, a spus senatorul PNL, explicând de ce se pun atât de multe biruri pe mediul privat, veşnic subjugat de taxe şi impozite.

Senatorul PNL a făcut aceste afirmaţii la seminarul cu tema „Modificarile Codului Fiscal, propunerile şi măsurile de natură fiscală în direcţia relansării economice”, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Europe Direct Bistriţa, în parteneriat cu Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud.

La dezbateri au mai participat Iulian Dumitrescu – senator , vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital, Vegh Alexandru senator, membru al aceleiaşi Comisii, Ioan Nistor – decan Facultatea de Business, Universitatea Babeş-Bolyai şi Dragoş Păun – lector Facultatea de Business.

2 comentarii

  • Si unde si cind a fost anuntat dezbaterea sau seminar asta interesanta? Am impresia ca omul este chiar in tematica si pacat ca nu am stiut. Sau a fost o dezbatere dupa usiile inchise, doar pentru invitati? Analiza sa reflecta si in concluzii, actiuni concrete a domnului Senator?

  • banditul asta e ilegal, prin decizie ANI si de tribunal. face festivaluri in calitate de senator, adica ANI il poate prinde pe psrostovanul de magyar si aici;)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.