Actualitate

De ce apa râului Bistriţa e veşnic murdară şi ce se poate face pentru limpezirea ei

Apa râului Bistriţa este veşnic murdară pentru că fundul albiei nu a fost consolidat, aşa cum se prevedea în proiectul de regularizare, şi toată marna a ajuns la suprafaţă, devenind o pulbere fină care poluează râul. Am putea avea apă limpede inclusiv în lacul MHC dacă primăriile de pe Valea Bârgăului şi cea din Bistriţa ar face aceste lucrări cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale.

Primarul Bistriţei a explicat, marţi, în cadrul unei dezbateri publice privind reactualizarea Planului Urbanistic General de ce este murdară apa râului Bistriţa.

„Râul Bistriţa are o problemă foarte mare. Când s-a construit barajul de la Colibiţa, în proiectul respectiv a fost prevăzută şi consolidarea fundului albiei de la Colibiţa până la staţia de tratare. Această parte a proiectului nu a fost executată. Din această cauză, fundul albiei a scăzut cu 1,5 metri scoţând la iveală marna (o rocă sedimentară compusă din carbonat de calciu şi argilă, în proporţii variabile, de obicei de culoare cenuşie, întrebuinţată la fabricarea cimentului -n.r.) în special la Rusu Bârgăului. Cursul fiind tranzitoriu, când marna iese la aer, devine o pulbere fină. Când apa creşte, o spală. De aceea, şi lacul de la MHC şi tot cursul râului Bistriţa are un grad foarte mare de poluare”, a spus Ovidiu Creţu.

Primarul a explicat că problema poate fi rezolvată dacă există colaborare între localităţile tranzitate de râu şi sprijin de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

„Problema stă în atenţia municipalităţii, dar nu o putem rezolva singuri. Am încercat în legislatura trecută să găsim o soluţionare, dar nu am reuşit. Acum am reuşit să găsesc înţelegere şi la CJ, şi la Prefectură, ca să antrenăm în această acţiune şicomunele de pe Valea Bârgăului, şi Ministerul Dezvoltării astfel încât, printr-un efort comun, să realizăm acea parte din proiect care apoi ar limpezi apa Bistriţei, ar face posibilă utilizarea lacului de la MHC fără să fie decolmatat tot la doi ani cu milioane de metri cu cubi de nămol şi astfel zona râului Bistriţa, o oportunitate extraordinară pentru oraş, să devină ceea ce ne dorim toţi”, a spus primarul.

Primarul a  făcuta ceste precizări după ce mai mulţi cetăţeni au spus că malurile râului Bistriţa ar trebui amenajate pentru agrement, iar cei care încă mai deversează în râu ape menajere să fie aspru sancţionaţi.

Cristiana Sabău

1 comentariu

  • Stimata D-na CRISTIANA SABAU; nu stiu cine pune intrebarea ; daca este a d-vs sper sa va pot lamuri,daca este intrebarea primarului nu am nici o sansa pentru ca alti ‘specialisti’ in cheltuirea inutila a sume enorme de bani si studii de sertar au reusit sa il faca sa inteleaga gresit acest fenomen.Iata raspunsul corect pentru ca de ani multi alaturi de membrii a doua asociatii de pescuit,supraveghem acest aspect ,nu din birouri,ci direct de pe maluri ,indiferent de anotimp.Culoarea cenusie a apei raului nostru provine in proportiede 90% in urma uzinarii de la MHC pentru ca acel bazin compensator nu a fost proiectat corect pt producere de energie ci pentru AGREMENT.Nu in ultimul rand a nu se uita de balastiera de la LIVEZILE si de interventiile brutale cu cupa in apa de la UNIREA.In comuna LIVEZILE exista intradevar baza unui delusor cu marna ,dar acolo problema a fost rezolvata de SGA prin sutele de bolovani care au stavilit malul.Au fost multe zile,cand din cauza reviziei MHC-ul nu a uzinat. si nu a alimentat din rau. cChiar daca COLIBITA uzina apa era curata de fiecare data cu exceptie in zilele ploioase .Dar cel mai usor de urmarit este de pe puntea pe cablu deunde se vad cele doua brate de pe rau. Cel din dreapta care vine de la uzina este vesnic cenusiu.Din pacate administratia nu a mai dorit sa redea bistritenilor acest loc si singura speranta este la patronul care detine aceasta afacere si care stie f.bine ce are de facut. Solutia ;decolmatarea totala,si corectia la prize facuta ca la carte la bazinul compensator.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.