Unele operații programate să aibă loc la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița au fost amânate întrucât stația de oxigen aflată în dotarea unității medicale nu poate asigura și funcționarea blocului operator și pe cea a Secției Covid-19, a spus miercuri, președintele CJ, Radu Moldovan, într-o conferință de presă.
”Înainte de pandemie, am avut o stație care producea o anumită cantitate de oxigen. De atunci, am tot făcut modificări. Capacitatea de producție a oxigenului este acum de patru ori mai mare față de perioada dinainte de pandemie. Necesarul de consum este foarte mare. În blocul operator se folosește foarte mult oxigen și atunci decizia managementului spitalului – forțată de împrejurări – a fost de a reprograma anumite intervenții chirurgicale care nu erau urgente pentru a putea să avem disponibil oxigenul pentru bolnavii de Covid”, a spus președintele CJ.
Radu Moldovan a declarat într-o conferință de presă că că atunci când consumul de oxigen e foarte mare, scade concentrația acestuia: ”El e luat din aer și nu poate fi îmbunătățit la procentele maxime. La consum foarte mare nu mai e concentrația pe care ne-o dorim. În momentul de față – Doamne ferește de o defecțiune majoră – nu există riscul ca spitalul să rămână fără oxigen”.
Anul trecut, s-au făcut 5.182 de intervenții chirurgicale (1.489 Chirugie generală, 932 Obstetrică-Ginecologie, 806 Urologie, 743 Ortopedie și traumatologie, 363 Chirurgie plastică și reparatorie, 316 Oftalmologie, 267 Neurochirurgie, 186 ORL, 80 Chirurgie pediatrică), a informat managerul Spitalului, Gabriel Lazany.
Din cei 31 de milioane de lei bani prevăzuți pentru investiții din bugetul propriu al CJ, 27 de milioane de lei merg spre Spitalul Județean de Urgență unde sunt proiecte mari în derulare: heliportul, finalizat de la sfârșitul lunii noiembrie 2020, extinderea Unității de Primiri Urgențe (UPU), reabilitarea energetică a secțiilor externe de pe str. Alba Iulia și str. Ghinzii unde vor fi amenajate două mini secții ATI cu câte 10 paturi care să poată primi bolnavi în situații critice.
Concluzie 316 operați OFTA, la citi medici, cit este media pe zi, ce salariu au acești medici pe zi. Va rog trageți concluziile fiecare. Un an are 265 zile lucrătoare.
sa faci investitii de sute de milioane DE EURO si sa mori sufocat ca nu ai ….OXIGEN!
KAKAM ASA JUDECACA UN OM POLITIC DIN BISTRITA ….DOAR CU CE ARE…ADICACA CU CACAPU!
Și sa te mai și lauzi cu ele,iar efectele sunt aceleași, mortalitate crescută sau pacienți care pleacă la alte clinici. Nimeni nu contesta progresele, dar ele sunt minore fata de calitatea serviciilor oferite. Similar la AQUABIS, care a investit sute de milioane de Euro, și doar tarifele cresc. Nu-i intreaba nimeni care sunt efectele pozitive asupra consumatorilor! Asta se numește la ei politica, le stiu pe toate și contribuabilii ii accepta oricum. Fiecare popor are conducătorii pe care și-i merita! Păcat de țara bogata care are un popor sărac și deprimat!
Pe masura ce cresc cazurile grave de Covid, vedem adevarata stare a sistemului sanitar. Gargara politica si taiatul de panglici nu pot acoperi lipsurile din sistem.Facem helioport si noi nu putem asigura necesarul de oxigen .
Este de laudat felul in care este condus spitalul judetean si sunt prioritizate de investitiile.
Alegerea helioportului ca prioritate, ne certifica , daca mai era nevoie, faptul ca atunci cand avem cazurui grave le trimitem la alte spitale cu elicopterul sau ambulanta ( ca avem doar una dotata sa transporte bolnavi in stare grava).
La cum merg lucrurile , avem sanse sa mai vedem evacuari de bolnavi asa cum s-a intamplat la spitalul Foisor.Dincolo de circul media de la evacuare, ar fi bine sa intelegem ca suntem depasiti de situatie, iar masurile luate in disperare de cauza , rezolva doar pentru moment problemele din sistemul sanitar.
Indepartarea lui Voiculescu ,ne arata ca sistemul a invins, iar schimbarea in sistemul sanitar se amana. Iar aceasta amanare , nu face altceva decat sa indrepte viitori medici spre alte tarii.