Actualitate

De ce au fost mutate merele gigant de pe Bulevardul Republicii la 4 ani de la amplasare

Muncitorii de la Direcția de Servicii Publice a Primăriei Bistrița au mutat, luni, merele uriașe de pe Bulevardul Republicii care se aflau la mai puțin de 20 de metri de trecerile de pietoni.

Reprezentanții USR Bistrița au surprins momentul în care un astfel de obiect decorativ era scos din suport și au spus că este meritul lor că se întâmplă lucrul acesta.

https://www.facebook.com/usrbistrita/posts/2280382718914271?__xts__[0]=68.ARAmqmBgYshCEj5Gcq1-J4nqB-L1-NJjraW-U4eI4yPbiHwNsRx6UCPH2wBHAwsU9q3H0z8S_gs5BdXl0Wv82NBzoCQ7YXPyhzAixcicZi0kGfN7Gn08GCCYg1q1PAPfFQQvzFOXjnRcB7lIWWzA66jdQwf6tGwy_cTF9bMBAHF7DcWnJUFItm3UZCJdLG1aEUIDEE1j9uoz16OT5T23HlUjZZQtfk4YokfpXleWITgO613guxC210kslrz31ZSHd6XZ0bQVq-57-P84jymjRC8s8CEExByiBHXCz7jRc85Sm4RIwH-J_lNe9__G16akT_PaVcqzFphgiz3j-djFZG5DxwPH&__tn__=-R

În data de 5 februarie a.c., organizația scria că a depus o cerere la Primăria Bistrița în care a cerut să i se spună dacă administrația a amplasat merele gigant în apropierea trecerilor de pietoni cu avizul Poliției Rutiere.

https://www.facebook.com/usrbistrita/photos/a.2166305326988678/2272364736382736/?type=3&theater

Răspunsul la această întrebare pare să fi venit chiar luni, când merele au fost mutate.

Șeful Direcției de Servicii Publice a Primăriei Bistrița, Ioan Crețiu, a negat însă că ar fi vorba de o reacție a administrației locale la sesizarea USR.

”Am primit o adresă de la Poliția Rutieră să fie amplasate la 20 de metri de trecerile de pietoni, conform Codului Rutier. Inclusiv stațiile de transport public trebuie amplasate la 20 de metri de trecerile pentru pietoni. Parcările, tot așa. În ceea ce privește merele, Poliția Rutieră a considerat că obturează trecerile pentru pietoni și ne-a cerut să le îndepărtăm ca să nu se întâmple accidente rutiere. Noi nu am avut niciun accident pe Republicii la trecerile de pietoni, dar am zis să le mutăm ca să respectăm Codul Rutier. Dacă luăm Codul Rutier, nu putem amplasa nicio stație de autobuz și nicio parcare. Când le-am amplasat nu a zis nimic Poliția Rutieră. Adresa respectivă ne-au trimis-o în toamna lui 2018, era aproape iarnă, dar fiindcă era zăpadă nu le-am putut muta. Au și un sistem de prindere cu o țeavă în pământ, pământul a fost înghețat. Acum, dezghețându-se, am dus la îndeplinire solicitarea Poliției Rutiere. Nu știu exact câte au fost mutate, vreo patru cred”, a spus Ioan Crețiu.

USR Bistrița a transmis ulterior într-un comunicat:

”La data de 5 februarie 2019, Biroul Local al filialei municipale USR Bistrița a adresat, în temeiul art. 6 al Legii 544/2001, o interpelare către Primăria mun. Bistrița, privind accesul la documentele care autorizează amplasarea merelor realizate de firma Eurocompozite, în diverse puncte ale orașului, pe spațiile verzi, inclusiv necesitatea avizelor din partea Poliției (amplasarea în proximitatea trecerilor de pietoni) și Agenției pentru Protecția Mediului (afectarea spațiului verde).

Răspunsul, semnat de către primarul PSD, Ovidiu Teodor Crețu, datat 12.05.2019 (?!), precizează doar încadrarea la categoria mobilier urban, fără a necesita (în viziunea primăriei) autorizație de construire, fără a da detalii despre existența avizelor solicitate. Extras din legea 50/1991, actualizată: „Mobilier urban = elementele funcționale și/sau decorative amplasate în spațiile publice care, prin alcătuire, aspect, amplasare, conferă personalitate aparte zonei sau localității. Prin natura lor piesele de mobilier urban sunt asimilate construcțiilor dacă amplasarea lor se face prin legare constructivă la sol, necesitând emiterea autorizației de construire”.

Ca o “coincidență”, exact în ziua primirii răspunsului, echipe de muncitori, angajați ai primăriei, au mutat majoritatea merelor de pe amplasamentul inițial, lăsând în urmă, pe zone de utilități, pe spațiul verde, gropile și pământul răscolit din zona vechilor amplasamente, săpând alte gropi pentru noile amplasamente. Vechile amplasamente nu respectau, în mod evident, distanțele minime în raport cu trecerile de pietoni și nu puteau fi avizate de Inspectoratul de Poliție.

Vom sesiza Agenția pentru Protecția Mediului și Inspectoratul Regional de Stat în Construcții privind amplasarea merelor, fără avize și autorizație de construire, pe spațiile verzi din municipiul Bistrița”.

Merele de doi metri înălţime, realizate din poliester armat cu fibră de sticlă, au început să fie amplasate în oraș în primăvara anului 2013 la intrările în oraş şi în alte zone. Șapte mere decorative au fost puse pe Bd. Republicii în mai 2015, după ce în 2013 fusese amplasat unul pe spaţiul verde dintre cele două sensuri de circulaţie.

Primarul Ovidiu Crețu a motivat atunci decizia prin aceea că ”sunt elemente decorative. Bistriţa este renumită pentru livezile de măr care au înlocuit viile după filoxera din 1905, avem şi un festival ”Mărul de Aur”, deci avem toate motivele să arătăm că acest fruct poate să fie unul din simbolurile Bistriţei. El chiar este”.

Sursa foto: USR Bistrița

15 comentarii

  • deci atunci când sunt luati la rost pe avize si legislatie (si mai mârâie si poporul la ei) se poate.
    hai ca mai sunt ceva sperante, începe sa le fie frica.
    daca mai ajunge si codruta procuror european o sa înceapa distractia, când vor începe niste verificari de spargere a fondurilor europene pe prostii.

  • Îmi place argumentul folosit împotriva delăsării, a imposturii, pentru amânarea punerii în aplicare a unei adrese oficiale a Poliției Rutiere, care conținea o obligație imperativă de înlăturare a unor nerespectări, mai bine zis încălcări cu voia, ale prevederilor unor LEGI, zicând foarte senin, după aproape 6 luni de la primirea unei dispoziții legale, că ”Adresa respectivă ne-au trimis-o în toamna (anu) lui 2018, era aproape iarnă, dar fiindcă era zăpadă, nu le-am putut muta…. (dacă era toamnă, n-avea de unde să fie zăpadă, deoarece zăpada și înghețul nu erau sosite pe Dealul Cocoș, unde au fost așteptate cu ”înfrigurare” până la a doua jumătate a lunii decembrie), iar minciuna ca argument, se dezvăluie abia după apariția ghioceilor, când vorbim de sosirea primăverii, pe când domnul Primar ne-a promis, ”dacă nu plouă” (și n-a plouat, a fost doar o fulguială slabă), putem să mai zburdăm pe pârtia minune până în a doua jumătate a lunii martie. Nu știu care vor fi argumentele pentru a ascunde ”promisiunea” nerealistă (neseriioasă) făcută în ianuarie 2019. Oare chiar ne crede așa de proști, să înghițim toate ”gogoșile” lui arse și amare?

    • Răspuns la întrebarea cu gogoșile :
      DA
      Și atâta timp cât încă ii merge, posibil sa nu se înșele…
      In locul merelor care poluează de la fabricare până în faza actuală, putea pune un gard viu pe toată lungimea bulevardului, de o parte și de alta, tuns sub nivelul geamului de mașină.
      Ar înfrumuseța mult mai mult bulevardul, în plus e o metodă foarte bună de a mai diminua poluarea urbană.
      In țările unde oamenii contează și pentru autorități s-a început deja acest proiect , deoarece gardul viu e foarte des, și de obicei jos, la nivelul eșapamentelor, e primul care ia valul de noxe.
      Nu rezolva100 % poluarea urbană, dar e un ajutor real în a diminua efectul negativ.
      Dar atunci nu mai câștiga niște bani o firmă partener de campanie…

  • saracu, este pus acolo numa sa se plimbe cu masina primariei, sa isi angajeze tot familionul si cam atat. In rest, zambeste frumos primarului, il aproba in toate prostiile pe care le initiaza cel din urma, si uite-asa castiga frumos 100 de milioane din functia de director?
    Mai conteaza ce si cum se amplaseaza prin oras? Nici gropile nu mai conteaza!

  • Merele sunt mutate pt. ca se pregateste sa iasa la pensie OTC. Astfel ele vor fi reamplasate impreuna cu SRUTII si OUALE in ocolul de pe strada Mosilor unde va avea ocazia sa le admire si sa le dea de-a dura. Orasul trebuie debarasat de aceste ghidusii . Pensie lunga primare !

  • Mizerie , cerșetori , mere și struți , cele 4 simboluri ale Bistriței . Câte miliarde o fi dat Cretu pe mere și struți numai el știe . Argumentul lui Crețu e infantil : sunt simboluri ale Bistriței . Capul lui sec e noul simbol .

  • Dar cei de la inspectia in constructii ce au facut timp de 4 ani??? Unde au fost??? Au fost toti in concediu sau au mers la munca doar sa semneze condica si sa vina banul?? Astia de la inspectia in sunt niste incompetenti. Am construit o casa si nu au fost in stare sa-mi trimita o simpla instintare ca trebuie sa platesc niste taxe. Imi trimit dupa 5 ani ca am de achitat taxe plus penalizari. Au stat sa treaca 5 ani ca sa poata trimite o mizerie de instintare. Unde au fost in toti acesti ani??? Este incompetenta sau o mizerie de interes sa platesti si penalizari???

    • Inspectia in Constructii au si acum marul fix in fata lor pe bulevard, de 2 m inaltime, fara autorizatie

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.