De ce găsim rareori carne de oaie în magazinele de la noi? Pentru că ciobanii o dau la export. România este al treilea exportator de carne din Europa, iar statele arabe sunt printre cei mai mari cumpărători. Aşa se face că şi fermierilor bistriţeni le-a mers bine anul acesta şi mulţi au preferat chiar să nu mai facă brânză pentru ca mieii să crească repede mari şi să ia drumul străinătăţii.
Pe piaţa Orientului se cer berbecuţi în vârstă de 6-12 luni, cu o greutate vie între 30-45 kg. şi carcase între 15-22 kg. dar şi şi ovine adulte în greutate de peste 45 kg şi vârsta maximă de 5 ani. Italienii şi grecii vor berbecuţi în greutate de 20-30 kg bine îngrăşaţi şi carcase de 10-15 kg pline în carne şi cu grăsime uniform repartizată, iar francezii tineret ovin în greutate de 25-35 kg, bine dezvoltat şi plin în carne, fără a fi însă îngrăşat, din rasele Merinos şi Spancă şi metişii acestora, cu carne de culoare albă.
Aşa se face că exportatorii au unde livra marfa, iar ciobanii nu se mai complică cu tăiatul oilor şi vândul cărnii pe bucăţi.
„Tăiem oaia şi nu avem cui o vinde, aşa că preferăm să dăm mieii la export. Ne dau toţi banii odată şi ne facem treaba cu ei. Eu, de exemplu, nici nu am muls oile vara asta ca să crească mieii mari şi ca să-i pot da”, a declarat un cioban.
Preşedintele ANARZ, Kocsis Andrei, a confirmat spusele ciobanilor. Piaţa Orientului e foarte interesată de oile noastre, iar interesul creşte de la un an la altul. Aşa se explică de ce în magazinele de la noi carnea de oaie e o raritate.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu