Actualitate Recomandări

De ce decurg atât de greu anchetele epidemiologice

Anchetele epidemiologice decurg greu, mulți bistrițeni care s-au infectat cu SARS-CoV-2 sau sunt contacți direcți ai unor persoane infectate acuzând că, deși au anunțat autoritățile sanitare, nimeni nu a luat legătura cu ei și nu le-a spus ce să facă.

Dr. Dumitru Niculai, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie din Bistrița-Năsăud, a vorbit, într-o emisiune la BEX TV despre acest subiect, medicul având și o explicație pentru ceea ce se întâmplă.

”Nu e în secret că, în urmă cu vreo 5-6 ani, s-a redus foarte mult personalul din DSP-uri de la cât era la 30-40%. Ei, în condiții normale, au făcut față. S-a spus despre ei că sunt birocrați, că mută dosare, dar a venit pandemia și pe toți ne-a prins pe picior greșit. E foarte greu să-i mai aduci înapoi (pe cei care au plecat din DSP – n. a.) pentru că unii s-au reorientat, fac cu totul altceva, alții au ieșit la pensie, sunt foarte puțini epidemiologi, iar din sistemul universitar a ieșit un număr mai restrâns de absolvenți specializați în epidemiologie pentru că nu era așa de mare nevoie de ei. Ca să școlarizezi un epidemiolog îți trebuie 10 ani”, a declarat dr. Niculai.

El a amintit că, în urmă cu vreo 30 de ani, Direcția de Sănătate Publică și medicii – care se numeau atunci ”de circă” – făceau foarte multe anchete epidemiologice pentru două boli: hepatită și la bolnavii de TBC, anchetele acelea fiind ”o activitate foarte importantă a dispensarelor medicale”. Acum, însă ele sunt strict atributul DSP.

În ce privește situația din prezent, medicul a declarat că, în opinia sa, în aceste anchete ar trebui implicați și voluntari pentru ca ritmul să crească.

Dr. Niculai a menționat că, între timp, și sistemul de comunicare s-a îmbunătățit prin lansarea unei platforme electronice, iar medicul de familie și pacientul infectat primesc prin SMS rezultatul testelor de laborator: ”Mesajul vine codificat, se dă din cele 13 cifre ale CNP doar câteva. Nici eu nu-mi dau seama cine e pacientul, dar sunt atenționat să merg pe email unde primesc decizia detaliată. Și pacientul află imediat, în 24 de ore”.

Întrucât cazurile de infectare sunt tot mai multe, creșterea fiind una geometrică, nu aritmetică (fiecare infectat îmbolnăvind alți 10), președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Bistrița-Năsăud consideră că ar fi necesar și la Bistrița un lockdown.

O decizie în acest sens ar putea fi luată la începutul săptămânii.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.