Recomandări Social

De ce e criză de lemne pe Bârgău. Un primar spune că oamenii nu vor să pună pe foc decât fag și carpen

Cu toate că are în proprietate circa 8500 de hectare de pădure, comuna Bistrița Bârgăului nu a putut asigura până acum lemnele de foc pentru toți cei care au depus cereri la primărie. ”Lemn mai avem în pădure, dar nu le putem da peste noapte la toți”, a spus primarul Vasile Laba, potrivit căruia cetățenii ar trebui să mai renunțe la pretenții și să accepte să pună pe foc și molid, nu doar fag și carpen.

”Avem 2000 de gospodării în comuna Bistrița Bârgăului, fără vilele și casele de vacanță din Colibița. Prin Hotărâre de Consiliu Local, am atribuit 5 metri cubi de gospodărie. Celor care au pădure, prisăci sau proprietăți private nu le dăm, deși s-au supărat pe noi. Dar celor care nu au trebuie să le dăm. Sunt 1360 de cereri depuse la Primărie și sunt soluționate în jur de 600. Avem partizi și tot scoatem, dar fiecare vrea astăzi. Față de alte comune, eu zic că stăm destul de bine, iar prețul e bun, 220 de lei/mc în rampă. Din rampă își transportă unii singuri cu căruțe și camionete, iar care nu au își caută persoane care asigură transportul. Lemn mai avem, dar nu le putem da peste noapte la toți. Tot facem partizi și scoatem. Ținem cont și de momentul în care fiecare și-a depus cererea, dar și de nevoile sociale pentru că nu poți să-i dai la unul care are posibilități, dar și pădure și să lași fără lemne pe alții care nu au nici pădure, nici posibilitatea să-și procure lemne. Am făcut și un pic de protecție socială”, a declarat Vasile Laba, primarul din Bistrița Bârgăului.

Din cauza unui proces pe care administrația locală l-a avut cu Uniunea Comunelor Grănicerești, din primăvară și până în vară, au fost sistate toate tăierile.

”Din primăvară și până în vară, fiind în judecată, am blocat exploatarea. Pe de altă parte, în perioada verii nu îți dă voie amenajamentul silvic să tai decât rărituri, uscături și conservări, principale nu te lasă să tai”, a adăugat primarul din Bistrița Bârgăului care a precizat că la Josenii Bârgăului populației i se dă numai molid, iar la Prundu Bârgăului nimic.

Întrebat de ce s-a ajuns în situația în care comune care dețin atât de multă pădure să nu poată asigura lemn de foc pentru populație, Vasie Laba a răspuns: ”Eu cred că din cauza ONG-urilor care au făcut presiuni și s-a sistat tăierea oricărei crenguțe din pădure. Acum dacă te găsește Jandarmeria sau Poliția, îți confiscă utilajele, așa că mai bine putrezesc lemnele în pădure decât să fie dată posibilitatea oamenilor să-și strângă crengile care putrezesc în pădure. Nici noi nu putem tăia cât vrem fiindcă nu ne permite amenajamentul silvic. Eu mă refer la lemnul de esență tare, nu la molid. Cetățenii nu prea vor molid, le trebuie tot fag, carpen, lemn cu putere calorică mai mare, deși e foarte bun molidul când e uscat chjiar dacă puterea calorică este mai mică. Le mai amesteci, dar un pic sunt cam pretențioși oamenii”.

Ocolul Silvic Bistrița Bârgăului, care are 31 de angajați, administrează 8922,4 ha de pădure din care 8496,4 ha proprietate a comunei Bistriţa Bârgăului şi 426 ha proprietăţi private ale persoanelor fizice astfel: la Piatra Mare – 4285,1 ha, la Dealul Negru – 3724 ha și la Blidireasa – 487.3 ha

Ocolul Silvic este atestat în lucrări de exploatare a pădurilor, licenţiat în gestionarea faunei de interes cinegetic şi este custodele Sitului de importanţă comunitară ROSCI0051 Cuşma.

7 comentarii

  • Nu asociația proprietarilor de pădure e de vina ca lemnul la-ți vândut și îl vindeți prin alte comune mai bine zis îl furați. Laba cu ce încălzește palatele de la coLivită cu paie aveți 3 tafuri și le folosiți juma la furat

    30
    5
  • Bargovenii dupa ce si-o chelit padurile normal ca au pretentii sa le aduca primarul calitate pentru foc. da se gata si astea si apoi urmeaza lemnele din palant, sura si soproane.intrebare / Ati plantat pentru copiii vostri macar o postata tanara de padure ? Eu ca orasean nascut pe asfalt am pus trei loturi cu nepotii mei vreo 1.000 in total de tineri copaci si sunt in anul sapte si stau deja la umbra lor.

    28
    11
    • Nu bârgoveni au chelit munți Bârgaului, ei cu straifurile lor nu ar fi reușit să care pădurea din vatra satului. Știm foarte bine că administratori locali prin ocoalele silvice au licitat și au prăduit pădurile. Vă felicit! pentru plantația de șapte ani. Deși ați făcut-o cam târziu. PS. Au bargauani lemne câte vor, numai că un pic sau cam domnit.

      8
      1
  • Adevarul este ca tzaranoii ăștia numa pretenții au, dar ei au trait ani de zile din lemnul tăiat illegal și au fost mulțumiți! Ce habar au ei de un amenajament silvic, sau de cresterea anuala la padure?

    6
    6
  • Asa e Mișule dar asta se face de către asa zișii lucrători silvici, care ei fura de la inginer pana la ultimul pădurar. Furtul se face de către ei cu știrea și sub privirea tuturor.

    4
    1
  • Stimate domn. Niciodata in NATURA nici o actiune de gen plantari nu este prea tarziu. timpul trece implacabil viata noastra se scurge iar copacii cresc si traiesc cu mult mai mult decat noi. cand am plantat nu m-am gandit nici o secunda ca tot eu voi beneficia peste inca 50 de ani de falnicii copaci pusi de mine.
    Logic ca nu am cum, insa sunt si proprietar de padure excelenta de stejar, gorun, carpen padure de 100 de ani iar la sirioara detin 3,24 ha deci cunosc bine treaba padurii si de aceea imi permit sa deschid gura si sa comentez lucruri trainice.
    Acolo in Sirioara sunt respectat nu furat, satul este curat si fiecare familie si numar de casa are propria bucata de padure ceva fabulos la 650 m altitudine deasupra satului de unde este o priveliste in linie dreapta pana la beclean si dincolo de saratel, sarata , zici ca esti in Elvetia cand surprinzi asemenea imagini se vad si Tiblesul in apropiere si muntii Maramuresului. este una din cele mai frumoase paduri din BN fostul ICAS Lechinta era acolo, avem paza traznet si lumea nu fura de la nimeni nici un lemn. Randuiala domnilor !

    4
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.