Directorul adjunct al Centrului Judeţean de Consultanţă Agricolă Bistriţa-Năsăud, Daniel Mihuţ, a explicat, într-o şedinţă a Colegiului prefectural, că în judeţ, preţul de achiziţie pentru carnea de vită, oaie sau porc vândută abatoarelor este foarte mic, iar fermierii nu sunt motivaţi să crească animale.
„Pentru categoria mânzat sau adulte, valorificarea se face în abatoarele din judeţ, însă preţul nu îi motivează pe fermieri pentru a dezvolta sectorul. La mânzat sau animale adulte, preţul la carcasă este între 6 lei şi 9 lei/kg. În ce priveşte ovinele, avem la Livezile firma Horaţiu SRL care achiziţionează ovine de orice vârstă şi greutate tot timpul anului şi miei de lapte în perioada februarie-mai”, a spus Mihuş.
Porcii sunt vânduţi, de cele mai multe ori direct din târguri sau de acasă de fermieri fiindcă preţul de achiziţie în abatoare este de 5 lei/kg, ceea ce nu acoperă costurile de producţie al fermierilor, a mai spus Mihuţ.
În ce priveşte laptele, el a menţionat că preţul de valorificare a rămas la fel de scăzut, între 0,80 de bani – 1,4 lei/litru. „Circa 5% din cantitatea de lapte se valorifică pe piaţa liberă la preţul de 2,5 – 3 lei lei/litru”, a adăugat el.
Nici sectorul pomicol nu o duce mai bine. În judeţ sunt patru asociaţii de pomicultori, trei în Cireşoaia şi una în Braniştea, şi trei pepiniere de producere a materialului săditor: la Bistriţa (Staţiunea Pomicolă), în Sîngeorz-Băi şi Reteag, care toate împreună produc între 70.000 şi 80.000 de pomi altoiţi. „Valorificarea în sistem industrial se face la preţuri aproape echivalente cu costul de recoltare. Preţul de achiziţie ar fi între 0,15-0,20 lei/kg, iar cel de recoltare 10-15 bani, ceea ce e aproape egal”, a spus el.
Potrivit sursei citate, în prezent sunt 15 beneficiari ai programului de reconversie pomicolă care au autorizaţie de plantare şi aşteaptă demararea programului.
Legumicultorii nu au nici ei o viaţă mai bună. În lipsa unor depozite în care să-şi păstreze produsele timp îndelungat, ei le vând doar în târguri şi oboare.
consultanta ? ar trebui desfiintata . nu lucreaza nimic angajatii ei . ar trebui sa raporteze zilnic ce lucreaza si daca munca lor este ceva -serios pentru care statul se merita sa i plateasca pe angajati sau nu se merita.doar minciuni au in cap
Chiar ,ave-ti dreptate care consultanta ? ca nu stiu nimic nu vor sau chiar nu vreau sa dea informatii ?sau se amuza copios cind noi agricultorii le punem intrebari ..poate sub nivelul inaltimilor lor.
se stia…..oare de ce trebuie sa rea,omtesca asta?…. MASURI…. parca de asta esti tu acolo!!!!! sau?…DE CE NU VA DESFIINTATI DACA NU AVETI MASURI????? COI AR TRBUI SA AVETI SALARII PRPORTIONALE CU VENITURILE AGRICULTORILOR!!!!!