La Bistrița s-a petrecut un caz de violență domestică în care a fost o refugiată din Ucraina, a dezvăluit Radu Dreptate, directorul Direcției de Asistență Socială din Primăria Bistrița, iar pentru rezolvarea lui s-au implicat și Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite.
”De 8 Martie, am invitat femeile din Ucraina la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice. Avem activități de însoțire la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), avem servicii de consiliere pentru ucraineni atunci când au probleme.
Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite a făcut a treia vizită în Bistrița. Vine să-i susțină, pe de-o parte, pe cei care au probleme, iar pe de altă parte, ne oferă, nouă, autorităților locale, suport în cazuri de violență cum am avut unul recent în care a fost implicată echipa locală EMI, Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite, un ONG din București.
Am făcut echipă și am reușit să dăm de capăt unui caz”, a spus Radu Dreptate la o conferință organizată de Colegiul Asistenților Sociali Bistrița-Năsăud premergătoare Zilei Mondiale a Asistenței Sociale care se sărbătorește azi.
El nu a oferit alte detalii despre cazul de violență domestică.
Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) a fost înfiinţat pe 14 decembrie 1950 de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Agenţia este mandatată să conducă şi să coordoneze operaţiuni internaţionale pentru protecţia refugiaţilor. Scopul său principal este acela de a apăra drepturile şi bunăstarea refugiaţilor. Luptă pentru a se asigura că toată lumea îşi poate exercia dreptul de a solicita azil şi de a găsi refugiu într-un alt stat, cu opţiunea de a se reîntoarce acasă voluntar, de a se integra local sau de a se restabili într-o altă ţară. De asemenea, UNHCR are şi un mandat pentru a ajuta oamenii fără cetăţenie (apatrizii). Începând cu anul 1950, UNHCR a ajutat zeci de milioane de oameni să-şi reia viaţa cu demnitate. Astăzi, peste 9,300 de angajaţi, în peste 123 de ţări continuă să ajute aproximativ 43,8 milioane de refugiați, strămutați intern și apatrizi din întreaga lume.
Reamintim, în cursul anului 2023, polițiștii din Bistrița-Năsăud au fost solicitați să intervină la 2.559 de cazuri de violență domestică și au emis 158 de ordine de protecție provizorii cu 26 mai multe față de anul anterior, dintre care 70 în mediul urban și 88 în mediul rural. Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 89,24% au fost confirmate de către procuror.
Hm… Dar servicii de consiliere pentru femeile românce, aveți? Unde? Când?.. Vai de ea asistența socială Bistrița!
@Bulă
o samă de oameni (fără ocupație) se plimbă cu ștraiful plin de bălegar printre articole, comentarii, opinii .. du-te bă pe câmp!
acolo ești util!
Mai rău e când „te plimbi cu ștraiful plin de bălegar” prin asistența socială și te mai crezi și” specialistă” . De fapt vocabularul tău spune tot.