Social

De ce l-a amendat Curtea de Conturi pe unul dintre cei mai vechi primari din judeţ

Curtea de Conturi a constatat că abaterile financiare la Primăria Tiha Bârgăului depăşesc un million de lei într-un singur an, iar prejudiciul se cifrează la peste 33.000 de lei. Ca urmare, primarul comunei. Vasile Dologa (ALDE), a fost amendat cu 3000 de lei pentru nerespectarea legii finanţelor publice locale.

Auditorii Curţii de Conturi au imputat Primăriei Tiha Bârgăului faptul că nu a facturat, nici încasat cota parte din tariful de gestionare a fondurilor cinegetice de la gestionarii care au încheiat cu ITRSV Cluj contracte de gestionare a faunei de interes cinegetic, prejudiciul fiind de 20.000 de lei şi nici nu a calculat şi înregistrat veniturile proprii din valorificarea masei lemnoase potrivit clauzelor contractuale, ceea ce a creat o gaură în buget de 39.000 de lei.

O firmă care are sediul în comună a stat, de asemenea, bine merci timp de un an fără să plătească chirie, deşi datora 22.000 de lei bugetului local, iar datornicii intraţi în faliment au fost lăsaţi şi ei în pace. Bugetul comunei a fost afectat cu 33.000 de lei şi de faptul că au fost decontate situații de lucrări nereale(supraevaluate) la Căminul Cultural Mureșenii Bîrgăului şi s-au făcut investiții fără a parcurge procedurile prevăzute de lege.

Primarului din Tiha Bârgăului i s-a transmis că trebuie să dispună măsuri în vederea clarificării suprafeţelor fondurilor cinegetice existente pe raza comunei cu I.T.R.S.V. Cluj în calitate de administrator, precum şi cu gestionarii fondurilor respective, iar pentru perioada 2012-2015 să să încaseze banii ce revin comunei. De asemenea, el are obligaţia să extindă verificările asupra tuturor contractelor de vânzare a masei lemnoase din perioada 2012-2015 şi să urmărească respectarea clauzelor contractuale în ceea ce privește modalitățile și termenele de plată, să calculeze şi înregistreze în evidența contabilă penalităţile conform clauzelor contractuale și să dispună încasarea lor.

Curtea de Conturi mai recomandă acţionarea, unde este cazul, pentru transformarea amenzilor contribuabililor care nu pot fi executați silit, în pedepse cu munca în folosul comunității, conform prevederilor OG nr.2/2001, cu modificările și completările ulterioare.

Vasile Dologa mai trebuie să aloce peste 40.000 de lei entru fondul de accesibilizare a pădurilor şi să verifice toate situaţiile de lucrări acceptate la plată și decontate în baza contractelor încheiate și derulate în perioada 2012-2014. Nu în ultimul rând, edilul e obligat să stabilească prejudiciull produs bugetului instituției prin plăţile nelegale efectuate şi să dispună recuperarea lui.

3 comentarii

  • Este usor sa judeci pe altii…dar asi vrea mult tare sa va vad pe voi astia ce barfiti pe net ce ati fi facut in locul lui…..ati fi fost mai rau ca barbarii…eu cred Vasile nu sa dat inapoi sa ajute lumea.ok…perfect…fiecare cu convinctiunea lui

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.