Actualitate

De ce nu e scos tot gunoiul din semiîngropate, dacă şi când vom mai colecta selectiv deşeurile

Noul operator unic de salubritate, firma Supercom Bucureşti, a montat, în Bistriţa, cel puţin, containere terane pentru deşeuri amestecate, iar din multe platforme semiîngropate nu a scos nici acum gunoiul depozitat de cetăţeni încă din luna august. Timp Online l-a întrebat pe directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri, Dragomir Câmpan, de ce se procedează aşa.

Dragomir Câmpan a explicat ce s-a întâmplat după ce Vitalia Servicii pentru Mediu a denunţat unilateral dragomir-campan-adi-deseuricontractul după ce şi-a pierdut licenţa de la ANRSC şi a reamintit că în 2 septembrie,într-o de vineri, urmarea faptului că doar Supercom a depus o ofertă, comisia de negociere a decis să îi acorde contractul pe o durată determinată, de trei luni, cu posibilitatea de prelungire până la desemnarea, prin licitaţie electronică, a noului operator unic.

„Fiind vineri, 2 septembrie, ADI Deşeuri a emis ordinul de începere a activităţii de colectare din data de 5 septembrie, adică de luni. A fost o perioadă foarte scurtă care a necesitat mobilizarea a peste 200 de oameni care să practice acest serviciu de colectare şi vreo 35-40 de utilaje specifice acestui serviciu. Operatorul a făcut un efort deosebit ca, într-un week-end, să disloce, să angajeze oameni şi maşini. În cele aproape două săptămâni în care Vitalia nu a mai colectat deşeuri, capacităţile noastre de stocare au fost pline. A fost destul de greu ca, în prima săptămână, să reuşim să golim toate aceste containere semiîngropate. Din această cauză, ca o soluţie tremporară, operatorul a venit cu aceste containere terane care, pentru o perioadă limitată, o săptămână- două, să poate face stocării”, a spus Câmpan.

Directorul ADI Deşeuri a adăugat că, din a doua săptămână, Supercom a început să ridice containerele semiîngropate, însă a întâmpinat o problemă.

„În cele două săptămâni din august cu temperaturi extrem de ridicate, deşeurile mixte menajere au deteriorat sacii din material care vor trebui schimbaţi. În plus, vor trebui igienizate toate cele 268 de platforme cu containere semiîngropate din municipiul Bistriţa. Operatorul are maşini speciale, dotate cu echipament cu care să extragă levigatul din aceste containere, le spală, le dezinfectează, spală sacii şi îi înlocuieşte unde e necesar. Din păcate, şi în unele containere care erau prevăzute pentru deşeuri reciclabile, în această perioadă de criză s-au depozitat deşeuri mixte, iar noi şi la aceste contanere pentru reciclabile – hârtie-carton, plastic – metal – trecem la o curăţire pentru ca apoi să le putem da exploatării în condiţii civilizate”, a mai spus Dragomir Câmpan.

În ce priveşte colectarea selectivă care pare să fi luat o pauză, el a adăugat că nu s-a renunţat la idee.

„Îi asigurăm pe cetăţeni că noi nu am renunţat la proiect, colectarea selectivă se va face în continuare, vom face eforturi deosebite atât noi ca şi ADI, cât şi operatorul, ca într-un timp cât mai scurt să rămânem pe platformele de colectare selectivă, cele care au fost puse iniţial la dispoziţia cetăţenilor. În numele ADI îmi cer scuze cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud pentru acest disconfort creat. Ei nu sunt vinovaţi de lucrul acesta. Îi asigurăm că atât aparatul tehnic, cât şi ADI Deşeuri vor gândi foarte bine viitorul ca să nu ne mai întâlnim cu astfel de situaţii neplăcute pentru toată lumea. Noi am format o echipă mixtă din reprezentanţi ai ADI şi ai operatorului ca să verificăm modul în care respectăm colectarea selectivă. Dorim ca, şi din acest punct de vedere, să intrăm în normalitate”, a menţionat el.

În perioada următoare, Supercom se va dota cu maşini cu braţ macara pentru a putea opera aceste containere semiîngropate. „Acum e doar o perioadă de criză, de urgenţă, pentru a se elimina efectele perioadei în care nu s-a făcut colectarea. În rest, se va lucra cu aceste containere de pe platforme, iar eu îi îndemn pe cetăţeni să nu renunţe la ideea colectării selective. Pe viitor ne dorim să crească acele cantităţi de deşeuri colectate selectiv”, a mai spus şeful ADI Deşeuri.

Timp Online va prezenta într-un alt articol cum explică şeful ADI Deşeuri noile tarife, dar şi cum speră să soluţioneze conflictul cu vechiul operator, Vitalia Servicii pentru Mediu.  

3 comentarii

  • Parca incepe sa ne fie dor de Urbana, nu-i asa? Nu inteleg de ce nu isi face primaria Bistrita o divizie proprie de colectare deseuri si curatat drumuri? Nu cred ca ar iesi mai scump decat cu Supercom. Supercom e o firma din Bucuresti (unde are tot sectorul 2), deci nu cred ca exista niste sinergii cu Bistrita, astfel incat sa fie mai ieftin de lucrat cu ei. Baza lor din Bistrita functioneaza exact ca o firma locala, total separata de baza din Bucuresti (deci nu exista nici o sinergie). In aceste conditii, de ce nu-si face primaria propria baza? Eventual propria firma, ca are voie. Astea sunt intrebari de adresat primarului, sa ne spuna dumnealui. Si sa ne spuna valoarea contractului cu Supercom.

  • ,,Să fie bine,ca să nu fie rău „dacă era-ti capabili si bine intentionati nu se ajungea in această situatie.Este tot mai clar pentru toată lumea,solutia pentru rezolvarea oricarei probleme,este ȘPAGA (in Românica).Din păcate plătită din buzunarul nostru.
    PĂREREA MEA!

  • Semiangropatele astea au fost montate in tot judetul.Daca mergeai la munte si te trecea la baie si vroiai si tu sa te dai mai la o parte sa-ti faci nevoile nu puteai ca intalnea o echipa de la firma INDEMANAREA care nonta semiangropate.Sunt in tot judetul in toate colturile unde nici nu te astepti.Crezi tu cititorule ca au fost montate pt.igienizarea judetului?Eu spun ca nu!A fost inca o sifonarie a mai marilor sifonari ai judetului!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.