Copiii care cerşesc în diferite locuri din oraş, prost îmbrăcaţi şi uneori chiar desculţi, singuri sau purtaţi de mamele lor în braţe, reuşesc să înduioşeze multă lume care bagă mâna în buzunar şi le oferă bani ca să-şi cumpere de mâncare. Oamenii sunt convinşi că, în felul acesta, îi ajută pe bieţii flămânzi. O anchetă dusă la capăt de procurorii bistriţeni arată însă altceva.
O femeie,Voichiţa Covaci, a fost trimisă în judecată de procurori pentru că, timp de şase ani, folosindu-se de copilul său minor, a apelat în mod repetat la mila publicului. Câtă vreme acesta era foarte mic, îl purta în braţe şi cerşea, iar după cea crescut l-a trimis singur la cerşit.
Infracţiunea de care se face vinovată femeia se numeşte folosirea unui minor în scop de cerşetorie şi exploatarea cerşetoriei, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Cu toate că în ultimii ani fenomenul cerşetoriei a fost ţinut sub control la Bistriţa, totuşi, mai ales în zona marilor magazine îşi fac asedea apariţia persoane care apelează la mila publicului, invocând faptul că le este foame. Prea puţini dintre cei care se lasă înduioşaţi de tabloul pe care îl văd ştiu că la Bistriţa funcţionează mai multe cantine sociale, inclusiv a Primăriei Bistriţa şi a Protopopiatului Ortodox, iar voluntarii de la „O masă caldă” gătesc la rândul lor pentru săraci.
Inainte de Craciunul de anul trecu era plin ce ”cantareti al acordeon” minori si politia locala nu a intrepins nimic timp de cateva saptamani.
Erau cantonati pe pietonal ,imposibil sa nu fi fost remarcati de cei ce trebuiau sa ia masuri.
Inca o dovada ca Politia Locala doar cheltuie bani publici fara a face nimic folositor.
Caritatea este una dintre activităţile pe care trebuie să o practice Biserica Creştină şi creştinii, fiecare în parte, dar nu în sensul de a promova nemunca. În loc de „peşte prăjit” gata să fie mâncat, mai bine oferiţi-le „undiţa şi învăţaţi-i să prindă peştele şi să-l prăjească înainte de a-l mânca”, sau în loc de bani, oferiţi-le produse din magazinul din apropiere, dacă sunt copii flămânzi şi nu adulţi apţi de muncă.
Foarte adevarat ce spui ganditorule dar o sa ai surpriza ca vand undița si tot la cerdit ii gasesti! Aceasta minoritate nu vrea sa munceasca iar daca primesc de la milosi bani de ce sa o mai faca? Noi toti promovam fenomenul. Crezi ca daca nu ar mai primi bani ar mai sta la cersit? Este aceeasi situatie ca si la prostituate. Atâta timp cât exista cerere o sa le vezi in permanență pe centură!
Da copiii care stau de ani de zile in zona Prefectura consiliu pașapoarte finanțe nu au fost văzuți? Daca ii întrebi de sănătate in zona prefecturii se muta la finanțe. Si adulții stau prin zonă. Riști dacă le spui ceva sa te ia la bătaie. De ani de zile nu le dau nimic. Au atâtea forme de ajutor ca tu care muncești o duci mai rău decât ei câteodată. Ei au drepturi tu ca si plătitor se taxe ai obligații . încercați sa la oferiți ceva de munca la părinți. Credeți ca vine cineva? Ramai cu oferta.