Actualitate

De ce refuză profesorii să mai plece în excursii cu elevii. Sunt cu 30% mai puţine deplasări

Cu toate că săptămâna aceasta e liber la excursii, numărul cadrelor didactice din judeţ care au acceptat să plece cu elevii în diverse zone din ţară sau din străinătate este mai mic faţă de anul trecut cu o treime. Ministerul Educaţiei Naţionale nu mai dă voie niciunui grup să plece dacă nu există o persoană care să fi absolvit cursul de prim-ajutor.

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a explicat că procedura de organizare a excursiilor a fost modificată în urmă cu două luni, Ministerul Educaţiei schimbând, prin ordin de ministru, regulile.

„Ministerul a impus o procedură unitară care implică elemente de securitate în plus vizavi de transportul elevilor, cazarea elevilor. Se cere, obligatoriu, la zece copii un însoţitor şi din grupul de adulţi care însoţeşte grupul de copii, unul să aibă competenţe pentru acordarea primului ajutor. La început, toată lumea a protestat pentru că ar fi un dosar mai complicat de făcut. Noi tot timpul am spus că sunt normativele europene la care trebuie să ne aliniem şi noi. În felul acesta, se vor elimina de pe piaţa ofertelor toţi agenţii care oferă un preţ scăzut fără să aibă acoperirea calităţii. Nu aş putea spune că profesorii au fost descurajaţi. Noi am aprobat în jur de 50 de excursii pentru această săptămână”, a spus Camelia Tabără.

În ce priveşte persoana care trebuie să fi absolvit un curs de prim-ajutor, Camelia Tabără a spus că nu trebuie să fie neapărat cadru didactic. „O firmă care a venit să-şi popularizeze oferta, ne-a spus că toţi şoferii vor face cursul pentru ca să fie mai tentantă oferta lor. la fel de bine poate fi şi un părinte”, a adăugat inspectorul general.

Inspectorul responsabil de activitatea educativă, Monica Buboly, a explicat că cele mai multe excursii sunt la Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, dar au fost aprobate şi excursii în străinătate în Polonia, Italia sau Instanbul.

„Faţă de anul trecut, numărul excursiilor a scăzut cu 30%. Nu putem da o cifră exactă. S-ar putea să mai avem cereri până la sfârşitul săptămânii”, a spus Monica Buboly.

Inspectorul general-adjunct Mihai Mureşan a adăugat că responsabilităţile nu au crescut, regulamentele pentru organizarea şi desfăşurarea excursiilor fiind aceleaşi.

4 comentarii

  • Documentul nou ce reglementeaza organizarea taberelor, excursiilor, expedițiilor și a altor activități de timp liber în sistemul de învățământ preuniversitar este ORDINUL M.E.N 3060/2014. Acest document de o stupizenie RARA este motivul pentru care cadrele didactice, renunta a mai organiza activitatile mai sus-enumerate. Mai rar poti vedea un document de reglementare generator de o atat de mare BIROCRATIE! V-as ruga D.na Cristiana Sabau sa/l consultati, si chiar sa va spuneti parerea in raport cu acest document. Nu voi comenta in nici un fel spusele sefilor de la ISJ, dar in contextul aplicarii ORDINULUI M.E.N 3060, afirmatiile din finalul articolului (ale d-lui inspector general-adjunct Muresan Mihai), mi se par demne de comedia absurdului.

  • acu cativa ani am zis ca funeriu e cel mai slab ministru care la avut Romania dar asta de acu vrea neaparat sa i ia locu….de fapt deplasarile au scazut cu 70 % nu cu 30 cat spun ei… prin acest nou regulament vor de fapt sa descurajeze excursiile,si asta s a si intamplat .punct

    • Domnule sau doamna ,,wes” exvursii, daca mai sunt maxim 5 % din cate au fost, si ar fi putut sa fie. In ceea ce-l priveste pe dl ministru actual, haideti totusi sa nu-l jignim in asa hal, comparandu-l cu Funeriu. daca totusi veni vb , ordinul MEN 3060, nu e o emanatie a gandirii dansului. Pentru elaborarea lui totusi sa stiti ca MEN a platit o suma frumusica, unei firme ,,specializate”…Atat de specializata, firma, incat la fel de bine ar fi putut scrie (iartata_mi fie comparatia) si un nou testament.

  • As vrea sa stiu daca cei din inspectorat sunt siguri ca toti cei plecati in excursii au acea persoana care sa detina atestat/curs de prim ajutor… stiu cel putin un exemplu. 2. ordinul spune ca aprobarea se face cu cel putin o luna inainte de plecarea in excursie. Nu prea au respectat nici dansii acest termen, dand aviz cu o saptamana inainte. Concluzie: va rugam nu ne cereti noua sa respectam un regulament absurd pe care nici dvs. nu puteti sa-l respectati.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.