Social

Criza lemnului de foc lovește Telciu, comuna cu cea mai mare suprafață de pădure din țară

Telciu, care are peste 17.500 de hectare de pădure comunală, se confruntă cu o criză a lemnului de foc pentru populație, atrag atenția Nelu Pop și Ion Magdău, care au scos la iveală furturi de lemne în valoare de peste 460.000 de lei, ceea ce a dus la 25 de percheziții la Ocolul Silvic RA Telciu și la rețineri.

Cei doi ai declarat la depunerea semnăturilor pentru organizarea referendumului de demitere a primarului ALDE, Sever Mureșan, și a Consiliului Local Telciu că îi acuză pe conducători de proasta gestionare a fondului forestier al comunei.

”Vă dați seama că, la Telciu, al doilea cel mai mare administrator de păduri private din țară, este criză a lemnului de foc? Dacă la Telciu nu sunt lemne pentru locuitori, atunci ce să mai zică cei din Salva și din Coșbuc? Să nu uităm că, la Telciu, a fost cea mai mare descindere din țară, 25 de percheziții cu mascați. Păi din ce cauză? Că toate au fost bine? Nu, pentru ilegalități și primarul comunei Telciu a știut tot, dar nu s-o implicat pentru că o fost toți complici unii cu alții, ocolul silvic fiind subordonat Primăriei și Consiliului Local. Sunt mulți care nu au curajul să se implice alături de noi. Am văzut din Bichigiu că acum filmează și e în live, acum șterge ce a postat, dar la mine, din februarie de când am început, îs live-urile pe Facebook că numai de Dumnezeu mi-i frică. Cu legea în mână mă duc unde pot și unde îmi deschide cu legea în mână”, a spus Ion Magdău.

”Ocolul Silvic, tot ce taie, folosește banii numai el, deși pădurea e a comunității, a oamenilor, ei numai ar trebui să o administreze, să o întrețină, numai că ei numai taie, de acolo se întrețin, din masa lemnoasă. Ce să înțelegem? Ne taie toate pădurile și noi nu avem niciun drept? A, fost la domnul primar – dar pe el nu-l interesează – și la șeful de ocol să-l întreb de ce nu se dau lemne la oameni. Punea motiv că, din cauza Gărzii Forestiere (care face controale urmarea sesizărilor primite de al cetățeni -n.r.) nu își poate desfășura activitatea, la noi fiind 16 pădurari în cele 4 districte. Putea să-și facă activitatea că nu se fac controale peste tot, dar cumva ei au motivat că așa lumea o să sară pe noi (cei care au făcut reclamații – n.r.) și ne vor condidera vinovați de toată situația, dar lumea știe ce se întâmplă în localitate. Sunt vreo 2-3 care ne acuză, de-ai lor, dar lumea știe ce s-o întâmplat în comuna noastră și știe cine sunt ăia care o tăiat pădurea, deci știu oamenii”, a spus și Nelu Pop.

Reamintim că la Telciu au avut loc percheziții de amploare. Polițiști din 12 județe au împânzit zona și au controlat agenți economici, persoane fizice, dar și pe cei de la Ocolul Silvic privat din localitate. Totul după ce Garda Forestieră a găsit mai multe nereguli în exploatarea lemnului. Anchetatorii vorbesc despre un grup infracțional organizat ai cărui membri sunt bănuiți de tăieri ilegale de arbori, furt de copaci, fals intelectual și uz de fals.

Primele ilegalități au fost descoperite în mai, când Garda Forestieră a făcut primele controale, la sesizările localnicilor despre tăierile ilegale de copaci. Suprafețele administrate de Ocolul Silvic Telciu sunt în majoritate păduri aflate în proprietatea Consiliului Local. Până acum, s-au făcut controale doar pe 15% din suprafață.

Ocolul Silvic Comunal Telciu funcționează de 12 ani ca Regie Autonomă de Interes local și administrează pădurile comunei. Oferă și servicii de pază și are în gestiune trei fonduri de vânătoare pe care, la cerere, organizează vânători colective și individuale.

Etichete

6 comentarii

  • Sugerez bravilor civici din Telciu sa isi ia singuri soarta in maini si sa isi pazeasca padurile dupa modelul ucrainean.
    Un ONG de mediu si toti barbatii din comuna sa se organizeze in RANGERI CALARE .
    Calul cu omul in sa echipat cu casca de protectie in cap si cu o camera de filmat pe frunte.
    Echipe de 2-3 barbati in patrulare zilnic cateva ore.
    Rezultatele vor fi fabuloase in scurt timp. Daca stati in nepasare o sa vina vremea sa va bagati pe foc palanturile din fata caselor.

  • Dar până acuma unde ați fost, de ce nu ați făcut nimic. De 30 de ani se fac astfel de defrisari și nimeni nimic. Dacă mergeți acum până la capăt, sunteti buni, asta dacă nu cumva îi vreo răfuială politică. Vedem ce se întâmplă în continuare.

  • Ce lume rea, săracii pădurari și șefii de ocoale silvice se chinuie de pe o zi pe alta iar stimabilul domn Bălan instigă la rangeri pe model rusesc, să mai treacă acuși acuși că i-om f.. si pe ruși, vorba unui pădurar.

  • Stimate NELU. Eu trebuie sa te intreb atat pe tine cat si alti carcotasi.
    Unde ati fost cand B-ta Civica si CRISTIAN TETCU de la ONG. GALL RURALIS au chemat iubitorii sa se alature noua la MARSUL pt. PADURI organizat de noi in urma cu cativa ani la Prefectura.
    Prezenta a lasat de dorit, bistritenii preferand sa stea la caldurica .

  • Ocoalele silvice – care și-au găsit în timp tot felul de forme de organizare (regii, servicii asociații, etc.) ) sunt instrumentul economic – sustras parțial controlului (de formă) al Curții de conturi – prin care primăriile (primarii) își plătesc datoriile ori își fac afacerile.
    Veniturile de miliarde ale acestor structuri sunt consumate în proporție de 80% pentru funcționarea lor: proiecte, studii, consultanță, asistență, închirieri, telefoane, mașini, etc., toate fără număr.
    Nimeni nu stabilește o limită a ponderii acestor cheltuieli în total venituri.
    Ne duce gândul la sifonare și parandărăt !
    E doar o presupunere rezonabilă.

  • Am o nelamurire, in urma exploatarilor (taieri de arbori) ramane o gramada de masa lemnoasa ce se poate valorifica pentru foc, am vazut intr o gramada de locuri in care este putrezita sau a crescut vegetatia peste, ce acte sunt necesare pentru a beneficia de aceste rămășițe sau cum se poate intra in posesia lor ( ar fi destui care sa le adune in carute si sa le puna pe foc. Vorba cetateanului de mai sus si in caz de inundatie puhoaiele nu ar mai fi asa distructive.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.