Actualitate

De ce s-au înmulțit mașinile școlilor de șoferi care circulă pe străzile din Bistrița

Pe străzile din Bistrița circulă o mulțime de mașini ale școlilor de șoferi, atât din Bistrița-Năsăud, cât și din județul Suceava. Acestea din urmă preferă să își aducă elevii la noi ca să susțină proba teoretică întrucât în județul vecin se așteaptă mult până la examinare.

”În Bistriţa-Năsăud sunt autorizate şi funcţioneaza un număr de 45 de şcoli pentru pregatirea candidaţilor în vederea obţinerii permisului de conducere. Pe lângă școlile noastre, vin și din județul Suceava fiindcă la ei au fost probleme în ultimii ani. Pe de-o parte, acolo au crescut mult termenele de așteptare, iar la noi sunt scurte. Pe de altă parte, aici simt că sunt tratați corect și civilizat de către examinatorii noștri”, a spus comisarul șef Claudiu Prodan, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița-Năsăud în ședința Colegiului Prefectural.

Potrivit unei modificări legislative, proba teoretică poate fi susținută în orice județ, în timp cea practică doar în județul de domiciliu/reședință.

Prefectul Teofil Cioarbă a precizat la rândul lui că sunt 10-12 școli de șoferi din Suceava care dirijează elevii către Bistrița-Năsăud: ”E vorba de școli din zona apropiată de noi, până la Vatra Dornei“.

Conform raportului de activitate al SPCRPCIV Bistrița-Năsăud, anul trecut au fost examinate la proba teoretică un 12.401 de persoane, din care au fost admise 5.734 reprezentand 46%.

La proba practică au fost examinate 8.514 persoane din care au fost admise 5.423, reprezentând 63% din numărul celor examinați la proba practică și 40% din numărul celor examinați la proba teoretică.

Într-un singur an, numărul șoferilor a crescut cu 2768, așa încât, la sfârșitul anului trecut, în județ erau 128.980 în total.

În martie 2025, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au reținut cinci persoane într-un nou dosar de corupție legat de Serviciul Permise și Înmatriculări. Printre cei reținuți se numără trei polițiști examinatori și doi instructori auto, acuzați de dare și complicitate la dare de mită pentru promovarea frauduloasă a probei practice a examenului auto. Sumele implicate variau între 200 și 300 de euro pentru fiecare candidat favorizat. ​

Într-un alt caz, în iulie 2022, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a trimis în judecată 27 de inculpați, inclusiv funcționari din cadrul Registrului Auto Român (RAR) Suceava și Neamț, pentru fapte de corupție legate de omologarea și înmatricularea unor autovehicule. Aceștia sunt acuzați că au primit sume de bani pentru a facilita omologarea și înmatricularea rapidă a unor vehicule, fără respectarea procedurilor legale. ​

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.