Miercuri, începând cu ora 10.00, la Bistriţa va avea loc un nou exercițiu de alarmare publică, denumit generic “Miercurea Alarmelor”. Aceste exerciții se vor desfășura pe tot parcursul anului 2019, în prima zi de miercuri a lunii, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa.
În cadrul exerciţiului, semnalele de alarmă au următoarele semnificaţii, în funcţie de durata acestora:
- Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
- Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
- Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Prealarmarea reprezintă transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian.
- Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice sunt inundaţiile, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.
„Asigurăm opinia publică asupra necesității și utilității derulării permanente a acestor antrenamente lunare, deși pot genera disconfort în rândul populației”, anunţă ISU.
De mai bine de un an de zile aceste alarme suna sinistru. Singurul efect pe care îl pot avea este alungarea ciorilor de pe sirene, timorarea populației si panicarea eventualilor turiști străini. Departe de a putea fi putea fi numite exerciții de alarmare. Autoritatile care au inventat aceasta joacă pot doar să verifice lunar cate sirene mai functioneaza. E ca si când soferii ar apasa din ora în ora pe claxon sa vadă daca mai merge.
Este pentru prima data când ISU comunica semnificatia sunetelor. Bun, acum stim semnificatia! Si ce dacă? Urmează să batem din palme și să ne bucuram că am auzit sirena? Asta e exercitiul? Mai trebuie sa strigam Ura ISU; să vină Jandarmeria să ne ia sau altceva?
Atata timp cat populatia nu este informata cu privire la ce ar trebui sa faca in anume situatii de urgenta e degeaba. Informarea si exercitiul ar trebui facut in institutii si in institutiile de invatamant. Ar fi mai putin galagioasa si mai eficientă. Binele nu face zgomot si zgomotul nu face bine.
Din pacate in baza acelorasi reflexe ceausiste autoritatii ii place sa arate ca detine niste muschi flescaiti. Fara informarea corespunzatoare si decenta a populatiei sinistra galagie saptamanala va avea in continuare ca efect terorizarea populatiei si alungarea ciorilor de pe instalatie. Pana când se vor obisnui si ele.
Eventual prima data când citiți dumneavoastră articole legate de „Miercurea Alarmelor”. Dar mai bine mai târziu, decât niciodată. Cu respect.
Stimate domnule Alexandru Marian Toniuc, vorbiți așa pentru că nu ați fost niciodată intr-o țară aflată in plin război ; eu am fost și nu am știut ca sfârșitul alarmei e sunet continuu și am fugit în adăpost când, de fapt, alarma inceta. Colegii din țara aceea unde mă aflam în interes de serviciu, mi-au apostrofat, cum de nu știu. Eu mă bucur că cineva spune acest lucru populației. Și așa, sunt sigură că mulți nu știu! Să fie pace în lume!
Super concluziile domnului Toniuc.Polonia isi achizitioneaza avioane de vanatoare noi noute, Grecia face la fel cu Flota de razboi, iar ai nostrii bravi guvernanti declara ca Iohannis presedintele romaniei si seful CSAT pune in pericol stabilitatea tarii ca nu a numit pe generalul marca psd la sefia armatei. Puteti trage sirenele pana or invia si mortii ca degeaba. Vreau in schimb sa vad cum a amenajat Prefectura si autoritatile in ultimii 29 de ani un punct de refugiu antiaerian.Doar Primaria sub constructia noua de pe pasaj are la subsol toate conditiile si unde doar bosii si familiile lor se pot adaposti. Pulimea care voteaza nu are decat sa o ia la goana prin paduri.
care paduri? 🙂
ca si de alea or avut grija….
Știți povestea cu iminența sosirii lupului în sat. Atâta vor suna alarmele încât lumea se va obișnui că acestea sunt doar exerciții, iar când, doamne ferește chiar va avea loc un eveniment și vor suna din nou (poate chiar într-o zi de miercuri) oamenii vor sta liniștiți, zicând că de atâtea ori s-a strigat că vine lupul și a fost o păcăleală, așa e și acum. Obișnuința devine tradiție și oamenii oricum nu sunt educați pentru a ști ce să facă, așa că vor fi surprinși abia când vor simți pe pielea lor că de data aceasta nu e o păcăleală, lupul este printre oi și face prăpăd printre ele!!! V-am tradus prin aceest comentariu, pe înțelesul tuturor avertizarea domnului Alexnandru Marian Toniuc, căruia îi cer scuze că l-am ”imitat”.
Sunt din Slobozia, Ialomita, si aceeasi situatie e si aici. Achiesez la argumentul dvs. potrivit caruia, cand vom fi atacati efectiv, sirenele vor suna si noi vom sta ca niste zombie. Asta se si vrea, de fapt: lipsa de reactie a romanilor. De parca ar mai fi nevoie de ‘stimulente’, ca sa fac o gluma amara.
Cu alarme sau fara cu adaposturi sau fara credeti ca mai are importanta la ce bombe testeaza rusii si mai nou chinezii? Pana suna alarma esti mort! Probabil ca alarmele alea o sa aiba rolul ca dupa ce murim sa ne incoloneze sa ne duca spre lumina.