Pășunile care pot fi văzute de la marginea drumului sunt de la un an la altul tot mai goale, iar multe dintre ele sunt acoperite de vegetație, semn că oamenii nu mai cresc animale, a sesizat subprefectul Ioan Zăgrean. În realitate însă, dispar doar fermele mici.
Dacă în urmă cu câțiva ani, în Bistrița-Năsăud erau undeva la 23.000 de exploatații (gospodării mici care creșteau efective mici dea nimale), acum s-a ajuns la 18.000, dar efectivele de animale sunt, în mare, aceleași, a spus directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, Ioan Bogolin, în ședința Colegiului Prefectural.
”Numărul de animale nu a scăzut. Le regăsim în exploatații mari, unde sunt crescute în sistem intensiv sau semiintensiv, exploatații care nu mai folosesc atât de mult pășunile. Condiția de a primi 50 de euro/cap animal, introdusă de ceva ani de zile, a dus la comsarea efectivelor de animale”, a explicat Ioan Bogolin.
În evidențele DSVSA, în județ sunt 75.000 de bovine și circa 280.000 de ovine (oile mai puține față de acum 7-8 ani când erau 350.000). Doar numărul de porci a scăzut mult. Dacă erau peste 60.000, acum sunt maxim 40.000 în exploatații.
”Din păcate, întâlnim destul de multe situații în care fermierii insistă să își păstreze efectivul în baza de date, dar, la controalele pe care noi le facem, nu găsim animalele. Tot mai mulți proprietari declară că au vândut animalele la persoane necunoscute. Multe penalități (la plata subvențiilor – n.r.) decurg și de aici: efectiv nu există numărul de animale din baza de date și în realitate. În momentul în care mergi în sate și vezi că sunt curțile pavate, este clar că nu sunt crescute acolo animale”, a spus directorul DSVSA Bistrița-Năsăud.
Țăranii noștri, au emigrat sau lucrează pe afara iar cei bătrâni nu mai pot lucra terenul.Subventiile se folosesc la pavatul curților,mașinii, mobila etcKilogramul de brânză a ajuns vara aceasta 45 -50 de lei.
.
Statul e controlat de unii care au pus mina pe pamanturi dandu-le in cap la tarani cu tot felul de reguli care iau dus in sapa de lemn. In occident lucreaza omul si un pogon daca-l are, si primeste aceleasi drepturi ca ala care are 100 de ha. La noi drepturi au doar boierii si obligatii doar taranii.
De ce sunt pășunile tot mai goale?
Dar fermele zootehnice câte au fost și câte mai sunt?