La „Zilele medicale bistriţene” s-a discutat şi despre relaţia medicilor cu publicul prin intermediul mass-media, dar şi despre atitudinea adoptată de Colegiul Medicilor Bistriţa-Năsăud atunci când apar diverse cazuri de posibil malpraxis. Jurnalistul Ciprian Moldovan de la Direct TV a fost cel care le-a cerut medicilor să iasă mai des în public şi să spună care sunt punctele lor de vedere şi să nu lase nespecialiştii să opineze.
„Eu recunosc faptul că am aici o oarecare vină legată de comunicarea poziţiei Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud referitoare la diverse cazuri pe care le anchetăm, dar 99% dintre cazuri, până la final, au alt deznodământ decât cel prezentat iniţial. Este evident că sunt informaţii pe care putem să le facem publice, altele pe care nu putem”, i-a răspuns dr. Dan Cocoi.
La rândul său, prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, invitat la eveniment, a ţinut să spună următoarele despre acest subiect: „În acest moment, în România, presa nu mai este câinele de pază al democraţiei. (…) Datoria mea este să ies public, dar dacă sunt subiecte care nu convin acelui trust de presă, când îţi pune întrebarea trebuie să răspunzi întrebării care i-a fost dictată, nu poţi spune ce doreşti. (…) În al doilea rând, toţi vor să fie analişti. Rolul informaţional aproape că a dispărut şi toţi se pricep la toate. Nu avem presă profesionalizată, de exemplu pe domeniul medical, aşa că apar atitudini de tipul ştiu eu mai bine că, pe de altă parte nu înţeleg informaţia fiindcă medicii nu sunt pregătiţi pentru comunicarea cu presa. Ei dau informaţia şi apare altceva. Şi atunci medicul se închide în cochilia lui”, a spus el.
Profesorul Astărăstoae a declarat că nu e bine ca medicii să nu comunice cu presa. „Şi presa greşeşte, şi noi greşim, dar în momentul în care te închizi în cochilie, dai impresia că ai ceva de ascuns. Asta este raţiunea pentru care noi, în învăţământul universitar, deja am avut discuţii şi o să introducem cursuri de comunicare, mai puţin cu presa, mai mult cu pacientul fiindcă şi aici sunt mari probleme. Pe o statistică pe care am făcut-o, 80% din reclamaţiile pacienţilor sunt din cauza dificultăţilor de comunicare. Ori nu am explicat cum trebuie, ori nu am vrut să explicăm. Şi 90% din dificultăţile cu presa sunt tot din cauza lipsei de comunicare”, a declarat Vasile Astărăstoae.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România a mărturisit că el însuşi a lucrat în presă, iar acest lucru l-a ajutat să fie concis şi le-a sugerat colegilor săi o apropiere de mass-media.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu