Ministrul Remus Pricopie a spus că manualele digitale vor fi extinse şi la clasele a III-a şi a IV-a începând de anul viitor, informează Mediafax.
El a susţinut că introducerea manualelor digitale era necesară şi va duce la eliminarea greşelilor care au apărut în manualele tradiţionale şi a adăugat că Ministerul de Finanţe a virat inspectoratelor şcolare banii pentru plata celor 150 de euro pentru achiziţia de materiale didactice de către profesori, prin programul „Dezvoltarea carierei didactice”, iar profesorii vor primi cât de curând banii.
Elevii claselor I şi a II-a ar fi trebuit să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, de la începutul anului şcolar. Acestea nu au ajuns însă în şcoli până în 15 septembrie, întrucât licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei a fost contestată de unele edituri. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.
În 20 octombrie, Ministerul Educaţiei a anunţat că manualele digitale pentru clasele I şi a II-a, publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, pot fi descărcate gratuit.
Cele două variante ale noilor manuale pentru clasele I şi a II-a (print şi digital) funcţionează în paralel. Valabilitatea manualelor este de patru ani şcolari, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani, cu condiţia reevaluării lor. Manualele şcolare sunt supuse unui proces periodic de analiză, pe durata valabilităţii acestora.
Ministerul Educaţiei are în vedere mai mulţi paşi: continuarea revizuirii şi modernizării programelor şcolare, urmată de elaborarea unor noi manuale, inclusiv în format digital, pentru toţi ceilalţi ani de studiu (învăţământ primar, gimnazial şi liceal), identificarea resurselor în vederea dotării tuturor şcolilor, inclusiv cele din mediul rural, cu tablete, dar şi elaborarea unui proiect finanţat din fonduri europene pentru realizarea catalogului electronic, care să funcţioneze în tot sistemul de învăţământ.
”Ministerul de Finanţe a virat inspectoratelor şcolare banii pentru plata celor 150 de euro pentru achiziţia de materiale didactice de către profesori, prin programul “Dezvoltarea carierei didactice”, iar profesorii vor primi cât de curând banii.” Va recomand sa scrieti TOTUL despre acest program, informatiile s-au primit in scoli, deocamdata profesorii nu cunosc care sunt conditiile impuse, sa nu credeti acesti bani se primesc ”de gratis”. http://forum.portal.edu.ro/index.php?s=c87e05de851ed9e92ac8862cbe467101&showtopic=207816