Pe Axa Breslelor, unde zilele acestea se spune ”Povestea vinului”, aveți șansa să îl cunoașteți mai bine pe Ciprian Pop (40 de ani), care duce mai departe tradiția cioplirii lemnului. Cu unelte vechi, dar cu mult talent și pricepere, el transformă fiecare bucată de lemn într-o operă de artă.
”Locuiesc în Bistrița de aproape 15 ani și mai nou mă ocup cu tâmplărie tradițională, meșteșug popular. Am lucrat înainte la Leoni, într-o multinațională. Pasiunea mea de a prelucra lemnul este veche, iar acum am decis să mă ocup doar cu acest lucru, adică pasiunea să o transform în meserie. Munca nu e tocmai ușoară pentru că e manuală, dar atunci când îți place, nu e atât de grea. Partea dificilă e dată de faptul că presupune multă manoperă, asta crește costurile, iar prețurile par mari pentru oamenii de rând”, a spus Ciprian Pop.
La ”Povestea vinului pe pasajele Bistriței”, el a adus un strung vechi, de tipul celor care se foloseau înainte de apariția electricității, acționat cu piciorul, unealtă cu care face obiecte tradiționale, doar și câteva boluri din lemn pe care le-a lucrat pe el. Unul singur ajunge să coste 100 de lei, prețul cel mai mic.
”Ca să fac o farfurie din lemn ca cele expuse îmi ia între 2 și 3 ore dacă iau în calcul și partea de pregătire dinainte. Lucrul pe strung efectiv este cam o oră. E o muncă migăloasă, care are în spate multe ore de învățat, de frustrări, de satisfacții, de eșecuri, de reușite. Au fost ani întregi în care am învățat singur, sunt autodidact. Se găsesc pe internet tutoriale foarte multe, sunt persoane de la care poți învăța. Eu cred că ceea ce fac se va bucura de succes în viitor pentru că, în primul rând, trebuie să ducem meșteșugurile mai departe, iar eu mi-am asumat misiunea aceasta să duc mai departe acest meșteșug care face parte din identitatea noastră culturală”, a spus el.
Deși ar putea folosi orice tip de lemn, el preferă să lucreze cu cel de esență tare, stejar, fag, frasin, paltin, cireș, nuc.
”În general, cei care cumpără de la mine sunt cei cărora le place natura, le plac lucrurile făcute de mână, celor cărora le plac lucrurile tradiționale. Nu e ușor să trăiești din această meserie, dar eu zic că totuși se poate cu altceva făcut pe lângă, deci nu numai din strungul acesta, ci și alte piese de tâmplărie. Fac, spre exemplu, piese de mic mobilier. Vând mai mult pe internet și la târguri specifice. Am o pagină de Facebook. Se numește Ars Fabrilis Officina și s-ar traduce în atelierul de lemnărit”, a declarat Ciprian Pop.
Ciprian este o persoana deosebita .
Suflet cald .smerit si plin de frumos
Succes Ciprian si spor!