”La 21 de ani de la moartea lui Corneliu Coposu, unul dintre cei mai vehemenți luptători împotriva comunismului și la aproape un secol de la pronunțarea unei nedrepte sentințe comuniste împotriva predecesorului său, Iuliu Maniu, Partidul Național Liberal îi cheamă alături pe toți cetățenii României care încă mai cred în ideea națională, în democrația curată, în constituționalismul nefalsificat, în introducerea unei concepții morale în viața de stat și în cea socială, întruchipare a demnității naționale și a demnității sociale.
Așa după cum spunea Iuliu Maniu la 21 noiembrie 1937, fără a ști că după 10 ani, pe 11 noiembrie 1947 un tribunal popular, la ordinele comuniștilor vremii, avea să dea cea mai cruntă sentință: temniță grea pe viață, confiscarea averii, muncă silnică și degradare civică.
Doctor în drept, Iuliu Maniu a desfășurat activitate politică încă din vremea studenției și a luptat mereu pentru apărarea drepturilor românilor. S-a născut în 8 ianuarie 1873, în localitatea Bădăcin din județul Sălaj, poate nu întâmplător din acelaș județ cu actualul și viitorul premier al României, iar la 24 de ani a devenit membru în comitetul de conducere al Partidului Național Român. În anul 1906 ajunge deputat în parlamentul de la Budapesta, unde s-a făcut remarcat prin vigoarea cu care a apărat drepturile românilor. Tot în anul 1906, se întoarce în Transilvania unde militează pentru unirea Transilvaniei cu România. A fost Preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, preşedinte al Consiliului de Miniştri – ”Luptător acerb pentru democrație, a fost adversar al tuturor dictaturilor: carlistă, legionară, antonesciană, comunistă”, afirmă profesor Constantin Totir, în cartea sa ”Prigoniții biruitori”.
Potrivit prof. universitar dr. docent Gabriel Ţepelea, primele măsuri ale lui Iuliu Maniu ca preşedinte al Consiliului de Miniştri au fost defiinţarea cenzurii şi a stării de asediu, descentralizarea administrativă, aplicarea de măsuri în favoarea muncitorilor, instaurarea unei politici externe pe baza principiului ca „aceasta nu aparţine partidelor, ci ţării”, reorganizarea „Casei Rurale” şi a Camerelor de Agricultură, vânzarea pe credit a maşinilor agricole, organizarea învăţământului agricol, consolidarea proprietăţii ţărăneşti, modernizarea transportului rutier în special, în esență dezideratele aflate și acum în programul de guvernare ale Partidului Național Liberal și Platforma #ROM NIA100 a lui Dacian Cioloș. ”Acuzat de trădare pentru intenţia de a trimite o echipă de fruntaşi în străinătate, Iuliu Maniu e arestat în iunie 1947 şi condamnat la închisoare pe viaţă. Astfel îşi sfârşeşte zilele la Sighet în 1953, omul de stat a cărui viaţă a fost o luptă necontenită împotriva opresiunii din afară şi dinăuntru, a dictaturilor care au bântuit acest colţ de lume.
Ceea ce a spus Iuliu Maniu despre Europa în urmă cu aproape un secol, se poate vedea astăzi prin existența acestui mare organism care se numește Uniunea Europeană: „Europa de mâine – spunea Maniu imediat după Unire – va fi cea a uniunilor (…). Acest moment inexorabil nu trebuie să găsească poporul nostru nepregătit. Conducătorii politici trebuie să cultive calităţile profesionale şi morale ale românilor astfel ca ei să nu devină în noul context de liberă circulaţie a valorilor un fel de neoiobagi în raport cu alte popoare. Deci pregătire de specialitate, pregătire politică şi morală, pentru a face faţă concurenţei inevitabile!”. Fără a „plagia” ci conștienți de adevărul acestor cuvinte, Partidul Național Liberal militează pentru măsuri care să aducă românilor aceste calități, prin programul de guvernare ale Partidului Național Liberal și Platforma #ROM NIA100 a lui Dacian Cioloș.
Corneliu Coposu este omul care și-a făcut ucenicia politică pe lângă Iuliu Maniu, fiind mai întâi director de cabinet și apoi secretar politic al lui și unul dintre cei mai de încredere oameni pe care liderul țărănist i-a ținut aproape. Cariera politică a fost aceea a unui om atașat profund de principiile democratice și creștine, de aspirațiile legitime ale poporului român. A fost unul din oponenții înverșunați ai oricărei dictaturi. În iulie 1947 a fost arestat de către comuniști pentru „înaltă trădare a clasei muncitoare” și pentru „crimă contra reformelor sociale”, petrecând următorii 17 ani într-un regim sever de izolare în penitenciar. Și-a asumat reluarea activității politice în cadrul nucleului țărănist în anul 1987 când a reluat legătura cu liderii partidelor creștin-democrate europene. Între 1990 și 1995, Coposu a fost președintele Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat. În acest timp, liderul țărăniștilor a demonstrat că singura modalitate de a învinge puterea hegemonică a președintelui de atunci – Ion Iliescu și a Frontului Salvării Naționale era cea a opoziției unite, alături de Partidul Național Liberal.
Moartea sa, în 11 noiembrie 1995, a generat un imens val de simpatie populară pentru forțele politice anticomuniste din România. Deși nu a beneficiat de funeralii naționale, la înmormântarea sa au participat sute de mii de oameni veniți din întreaga țară.
Suntem așadar într-un moment solemn de profundă aducere aminte a doi dintre eroii națiunii române, ale căror năzuințe au fost condamnate grav de către comuniști. În spiritul principiilor pentru care aceștia au luptat, avem obligația, fiecare dintre noi, să promovăm adevăratele valori naționale: securitatea și unitatea națională, apărarea drepturilor omului și ale familiei, garantarea proprietății private, accesul liber și egal la educație și sănătate.
Ioan TURC, prim-vicepreședinte coordonator PNL Bistrița-Năsăud, președinte al Organizației Municipale PNL Bistrița”
(PE) PNL Bistrița-Năsăud
Demersul este cât se poate de lăudabil, aducerea în prim plan a eroilor neamului românesc martiri ai închisorilor bolșevice, este ceva firesc și ceva ce trebuie să ne aducem aminte mereu și ceva la care să ne raportăm în permanență. Asocierea însă e cel puțin bizară. Să asociezi dedicarea, abnegația și patriotismul celor invocați mai sus cu o persoană care în afară să se laude și să primească laude cum că e onest, cinstit și competent nu am văzut nimic concret. O persoană care mai mult decât orice dă dovadă de un cinism nemaiîntâlnit în politica românească, cel care acceptă funcția de prim-ministru în urma unei tragedii teribile. Să asociezi munca, proiectele și realizările grandioase care vor rămâne pentru totdeuna în memoria noastră a tuturor românilor (mai înainte ca acestea să fie șterse din amintirea noastră, nația română va înceta să mai existe) cu o serie de platitudini de genul „să fie bine ca să nu fie rău”, „să fie sănătate”, „să fie de muncă” etc. denumite generic România100 este, iarăși, cel puțin bizar. La modul acesta poți spune orice și poți face orice asociere, oricine cu oricine și orice cu orice…
8 Ianuarie 1873* ca doar nu a trait peste 100 de ani 🙂 . Articol interesant din punct de vedere al informatiilor istorice legate de oameni importanti din istoria Romaniei. Pacat ca apar chestii de genul aproape doar cand este un interes politic in spate ca sa atraga votanti nostalgici dupa ceea ce a fost odata Partidul National Liberal si Partidul National Taranesc si de ce nu lumea politica romana.
Rușine PNL și mai ales PNL-iști! Incercati cu disperare sa sensibilizati câți mai mulți dar nu faceți altceva decât sa ne umpleți scârbă! Cum îndrăzniți sa va asociați cu niste adevărați politicieni romani așa Cum sunt Iuliu Maniu, Corneliu Coposu sau Ion Ratiu? Ce legătură aveți voi cu acești extraordinari oameni politici?
Pe cand „De la Iuliu Maniu la Alina Gorghiu si la Vasile Blaga” ?
Ce nerușinare; PNL a uzurpat locul PNȚCD în marea coaliție CDR, într-un mod josnic. Este o rușine să vă poleiți cu gloria lui Maniu și Coposu. Josnic gest!
Nu e bine sa-i tărâm în micile noastre sarade electorale pe marii „oameni” Maniu, Coposu și Ratiu. Ar fi interesant dacă cineva ar transmite, noilor generații, modul simplu si demn de a face politica a acestor oamen. Cum reușeau sa mobilizeze romanii din Transilvania, cat s-au luptat pentru educația romanilor, ce politica eficienta și demna au facut în parlamentul de la Budapesta, deși reprezentau o minoritate etnica și multe altele asemenea. Iulia Maniu a fost ruda cu străbunica mea. Am avut un motiv în plus sa aflu mai multe despre el si despre ceilalti mari intelectuali transilvăneni care au însemnat atat de mult pentru făurirea României moderne. Lăsați-i oameni buni acolo, în istorie și nu-i implicați în jocurile politice cu miza de doi bani din zilele noastfel.
Domnilor de la PNL, în 2012 când v-ați aliat cu partidul criminalului comunist Iliescu , aveați în memorie NUMELE ACESTOR EROI AI NEAMULUI??
S-a aliat cu partidul criminalului comunist Iliescu ca să-l dea jos pe criminalul comunist Băsescu… La vremea aceea Iliescu era doar o filă tristă din istoria recentă a țării noastre. Băsescu însă era capul mafiei și șeful întegului sistem dictatorial și corupt creat de Iliescu, „îmbunătățit” de Năstase și dus la perfecțiune de Băsescu… Dacă lucrurile ar fi stat invers atunci s-ar fi aliat cu partidul comunistului Băsescu pentru a-l da jos pe comunistul Iliescu, e chiar foarte simplu… Singura critică care se poate aduce aici este că nu a respectat principiul enunțat de Steinhardt conform căruia nu te asociezi cu dracul nici măcar dacă acesta ar recunoaște existența lui Dumnezeu…
și Băsescu s-a folosit în campania electorală de suferința deținuților politici și a urmașilor rezistenței anticomuniste pentru a ajunge președinte….după asta a nenorocit pensiile amărâților închiși de Securitate prin temnițele țării…..ați propus domnule Turc repararea acestor nedreptăți?…….NU….vă folosiți de suferința lor pentru a face campanie electorală….un pic de rușine și respect…..toți când ajungeți acolo vă umpleți vouă prima dată desagii…..
Am incercat sa aflu cam ce se intampla cu partidul din care am facut si eu parte, vreme de vreo10 ani… Credeti- ma, n-am aflat aproape nimic! Am incercat prin cateva comentarii adiacente , acelasi rezultat… Oare merita amintirea stralucitilor oameni : Maniu, Mihalache, Coposu, Tepelea, Ionel Pop ,Carandino si multi altii, un asemenea „tratament” ? Ce se intampla totusi, cu adevarat? Cine poate raspunde ? In virtutea faptului ca mi-am sacrificat o buna parte din timpul meu, alaturi de o mana de oameni inimosi, as dori sa aud o explicatie coerenta si reala, adevarul ! Am crezut si inca mai cred in valorile crestin-democratiei pe care le-a aparat si sprijinit si bunicul meu… Acum 20 de ani, cu ambitie , loialitate si efort, am reusit ceva… cu cativa oameni devotati principiilor… In scurt timp, mi -am dat seama ca, pentru multi altii din jur , nu conteaza principiile sau comunitatea… Si atunci, am plecat! Am incercat sa revin dupa trei ani, sa ajut… Jocurile erau deja facute,era anul 2000! De atunci, spirala descendenta a tot coborat, pana astazi ,cand nu mai sunt nici candidati… Nici nu stiu cum pot sa calific ceea ce se intampla acum in PNTCD… Mare pacat… Cu tristete, MNPop