Cazul doctorițelor de la Spitalul Pantelimon stârnește reacții și la Bistrița. Medicul Oleg Burlac de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița a stârnit o astfel de discuție în mediul online.
Medicul a relatat un caz recent din UPU unde a ajuns o pacientă în vârstă, aparent abandonată de familie, și a ridicat problema umanității de care au dat dovadă rudele lei comparativ cu cea de care a dat dovadă personalul medical.
”De prin Urgență (caz al unui coleg de al meu):
A fost chemată o ambulanță, de către vecina unei bătrâne de aproape 90 de ani, fiindcă atunci când s-a dus să-i ducă mâncare a găsit-o în ultimul hal. A ajuns un echipaj de prim ajutor care a găsit-o pe bătrână în pat. Când au dat să o ridice din pat și să o pună pe targa lor, în pat colcăiau viermi, patul era plin de viermi (nici nu vreau să mă gândesc cum mirosea acolo). Deci aduc ei bătrână în UPU, deshidratata, slăbită, ca o mumie. Oamenii…îngroziți la gândul că urmează să-i curețe rănile de viermi. Totuși au avut și puțin noroc: nu avea răni, deci viermii nu erau de acolo. Viermii erau din caca pe care-l făcuse ea de câteva zile și nimeni nu a schimbat-o și nu a spălat-o. Așa că a fost suficientă o spălare bună ca să se ducă și viermișorii. Deci greul cazului a fost dus de infirmiere.
Bătrână stătea cică cu un nepot care-i păpa pensia, și, culmea că, avea și o fiică, care, zice lumea, că ar avea un magazin prin oraș. Când au luat legătura cu ea, le-a zis oamenilor noștri că ea ar fi fost plecată din țară (ca să se afle ulterior că nu a fost plecată nicăieri). Trăia la doi km de bătrână și a văzut-o ultima dată în urmă cu 4 luni, iar mâncare îi duceau vecinele cu rândul.
Unde se încadrează asta? Crimă cu premeditare sau din culpă?
Răspuns: nicăieri, Doamna e bine merci acasă, se uită la TV și le judecă pe doctorițele de la Pantelimon, iar bătrâna… în spital.
Somn ușor”, a scris dr. Burlac.
”Gura lumii – n-o astupă decât viermii…! În societățile mai dezvoltate ar exista soluții pentru ambele probleme – și pentru problema bătrânei, dar și pentru ajutorul paletaiv – dar noi suntem încă în epoca medievală (ca mentalitate socială, educație, etc) Tot mai bine cum procedau înainte budiștii din Tibet: când bâtranii își pierdeau puterile, îi duceau cu o targă cât mai sus pe un munte – și lăsau mama natură să se ocupe de viermi…sau poate, cine știe, ar fi răzbătut batranii condiția… PS: Nu știm cum vom fi și noi când/dacă vom ajunge la vremea senectuții și impotenței fizice…cert e că pe măsura ce tehnologia se dezvoltă și avuția globală crește, noi trăim din punct de vedere mental, emoțional (chiar și social) tot în urmă cu mii de ani!!”, a comentat cineva.
“Am vrut sa mai arăt un aspect: uneori, a lăsa să moară, sau chiar a curma viața (practică care există după cum cu toții știm în unele țări mult mai luminate) poate fi o dovadă de păsare, de OMENIE. Iar faptul că ești lăsat în zeama ta (sau cu viermii tai), adică indiferența față de semenii tăi, poate fi un semn de minte criminală, psihopată (mă gândesc doar la ce ar face un asemenea om, referindu-mă la fiica bătrânei, dacă ar fi o nenorocire gen război, foamete? Probabil ar prinde și ar ciopârți niște copii iar apoi ar vinde carnea la magazin pe post de carne de miel)”, a reacționat medicul Burlac.
Continuarea dezbaterii pe acestă temă o puteți urmări pe pagina de Facebook a medicului, unde au mai fost exprimate și alte puncte de vedere pertinente atât din partea medicilor, cât a altor persoane.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița a transmis următorul comunicat:
”În data de 14 august, la UPU-SMURD din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița a fost adusă o femeie din Prundu Bârgăului în vârstă de 90 de ani, în stare gravă (urgență de Cod roșu), neîngrijită, prezentând viermi pe corp, sepsis cu punct de plecare cutanat și urinar, sindrom de deshidratare acută, insuficiență renală acută.
Pacienta a primit îngrijiri și asistență medicală în Urgență, fiind ulterior internată la secția Boli infecțioase, unde beneficiază de tratament și supraveghere de specialitate. Momentan, starea sa de sănătate este stabilă”.
Domnule doctor !
Cu tot respectul, nu insinuați că este vreo legătură – de esență – între Pantelimon și ceea ce relatați.
Sunt două situații total diferite – sub aspectul genezei lor – desigur ambele total reprobabile și chiar pedepsibile.
Așteptăm, și aici reacția autorităților.
Dacă mai avem (autorități, nu reacție).
Altfel s-ar putea interpreta că postarea are o țintă vădit pro domo, în apărarea breslei.
Doar astăzi am aflat despre faptul că s-a scris un articol in acest ziar(dar și în alte ziare)despre caz dar și despre comentariile de pe lângă subiectul cu bunica neîngrijită care a ajuns în spital. As fi putut să zic „bunicuțele neîngrijite”, fiindcă ăsta a fost unul dintre multele cazuri pe care le vedem, de bătrâni abandonați, uitați.
Subiectul principal al discuției, așa cum am zis și ulterior a fost OMENIA.
Am fost oarecum surprins că această poveste a ajuns subiect de ziar, dar dacă așa au considerat reporterii-ziariștii…au tot dreptul să o facă, la urma urmei postarea era publică.
Mai surprins am fost de comentarii(unele răutăcioase, fără nici un motiv-baza în spate, din punctul meu de vedere), dar la care o să incerc să răspund pe rând.
Cu stimă.
Doamne fereste ce gandire are acest medic,ce juramant o fi depus el?
Da, am depus Jurământul lui Hipocrate, pe care îl respect mai mult decât Constituția, fiindcă acest jurământ presupune omenie, aspecte care uneori lipsesc când vine vorba de legi. La urma urmei, așa cum am zis-o și alte ori, foarte multe atrocități pe Pământul ăsta au fost făcute respectând cu strictețe LEGEA.
Sunt deacord, ia își va trage pentru cea făcut nu sa dus să o caute, dar acele doctorițe au omorât oameni cu bună știință, așa că acest caz nu e de tolerat, Gândiți-vă să iai viața cuiva cu bună știință e grav, ia ca medic e plătită să încerce săi trateze nu săi omoare. Își merită soarta la închisoare cît mai mult.
De cateva zile a murit Alain Delon, acasa, incojurat de familie, nu i-a bagat nimeni teava in gat sa-i dea oxigen cu forta, nu i-a pus nimeni seringa de cal care sa bage in continu adrenalina in el…au stat si s-au uitat pur si simplu la el cum moare, deci e clar, familia sa fie acuzata de omor cu premeditare…
Statul român este autorul moral al “asasinatelor” din sistemul medical! De ce? Fiindcă nu are legislație și norme de aplicare, este ca un lanț rupt, unde fiecare verigă este forțată să acționeze separat, dar rezultatul final trebuie să iasă perfect. Parcă suntem în Mecanica Cuantică, unde în lipsa Observatorului elementele pot acționa uneori haotic dar obținându-se mereu rezultatul dorit. Suntem avansați 1000 de ani lumină, iar noi nu știm asta? De noaptea minții!
Exemplu de gândit:
1. ATI are 30 de locuri la spitalul X.
2. Zi după zi apar cazuri la ATI care sunt dependente de “Noradrenalină” sau alte “compoturi medicale”, dar aceste cazuri necesită îngrijire paleativă pentru tot restul vieții (care spre exemplu să zicem că poate dura și 1-5 ani). Este vorba despre menținerea vieții pentru pacienții care se confruntă cu afecțiuni care nu mai pot fi tratate curativ (dependenți de compoturile medicale și aparate).
3. Dacă ATI ajunge ca toate cele 30 de locuri să fie ocupate de asemenea pacienți, unde deconectarea de la “compoturile medicale” sau aparate le-ar aduce instant decesul, atunci ce face medicul?
4. Între timp șeful de secție sau șeful spitalului îi spune medicului să facă rost de locuri pe secție fiindcă s-au anunțat că vin ambulanțe care au cazuri grave cu niște tineri care au șanse să fie vindecați. Cine decide aici cine scapă între pacienții care deja au ocupat cele 30 de locuri la ATI dar care nu mai pot fi videcați (dependenți de “compoturile medicale – deconectarea însemnând decesul instant) și cei care totuși pot fi vindecați? Aici statul român prin lipsa legislației și-a normelor de aplicare îl împinge pe medic să fie “autorul asasinatelor”. Statul român, șeful de secție și șeful spitalului spălându-se pe mâini, ei nu au “ordonat direct asasinatul” prin ordinul “face-ți rost de locuri pe secție”, dar ei sunt autorii morali!
5. Medicii sunt oameni ca noi toți, unii cu o personalitate puternică, alții nu. Când zi de zi le faci presiune “fă rost de locuri pe secție”, este doar o chestiune de timp până aproape toți medicii vor fi determinați să “ajungă asasini”.
Statul român împinge medicii spre a ajunge asasini!
Observații foarte pertinente.
La fel și în perioada comunismului: avortul era o crimă. Pe de altă parte medicii se trezeau în față cu următoarea dilema: dacă făceau avort unei fetișcane sau femei erau pasibil de închisoare, erau criminali, iar daca nu făceau, știau că ele mai probabil o să meargă la o babă în sat, care o să-i provoace un avort cu o rădăcină de brusture sau alte tratamente de te ia groaza numai când te gândești, iar peste câteva zile o să ajungă în spital cu sepsis și cine știe dacă o mai puteai salva.
Se pune întrebarea, cine este responsabil de bătrânii singuri, slăbiți și bolnavi?
Individul sau familia (liberalism) ? În care fiecare , în timpul vieții pune bani deoparte pt bătrânețe?
sau statul (socialism) în care banii bogaților (taxați) sunt folosiți, pt a rezolva problemele sociale și de sănătate ale celor cu bani puțini?
PSD și PNL nu au cum să se înțeleagă în această problemă, pentru ca ideologiile secund diametral opuse.
Eu văd asistentele din Copenhaga pe bicicleta, (îmbrăcate în alb) cum se duc acasă la pacienți.
Si văd și asistenții sociali pe bicicletă, (îmbrăcați în bleumarin) cu logoul comunei inscripționat pe uniformă, cum se duc la bătrâni, ca să îi ajute să meargă la baie, sau să le facă curățenie în casă.
În zonele unde densitatea populației este mai mică, și unde ar dura prea mult să meargă în de la un bătrân la altul cu bicicleta , asistenții sociali au mașini, mici și ieftine, pt ca cheltuielile statului să fie cat mai mici, Dacia Sandero,
De câte ori pe zi merg la ei, depinde de cat de neajutorați sunt. La unii merg o dată pe zi, la alții merg de 5 ori pe zi, inclusiv noaptea.
Alții , au o mașină frigorifică și sunt angajați să le ducă bătrânilor mâncare vidată, o dată pe zi.
Există și centre de îngrijire a bătrânilor, pentru cei care sunt foarte bolnavi.
12 centre cu 75 de locuri fiecare .Adicā 900 de locuri in într-o comună cu 64.000 de locuitori.
Promaria are si locuințe sociale construire in așa fel, încât sa fie prietenoase cu bătrânii, ( fără praguri, toaletele sunt altfel , fără trepte, cu balustrade de sprijin, cu terasă) etc. și locuitorii sunt cam de aceeași vârstă, si pot socializa între ei, nu ca în blocurile în care vecinii îți sunt în Spania , iar copiii le sunt la școală, iar tu pensionar, nu ai cu cine vorbi.
Toate aceste lucruri costă, și se plătesc prin taxe și impozite!
TVA 25%
Impozit pe acțiuni 42%
Taxa de înmatriculare a mașinilor noi 80% din valoarea mașinii
Impozit progresiv pe salarii (4 trepte), treapta 4 este rezervată milionarilor.
Împozite pe moșteniri (s-a tot modificat procentul în funcție de cine a fost la putere) ba fost 30, 20, 25, 15% din valoarea apartamentului moștenit trebuia să plătești la stat. Dacă moștenești 100.000 euro, 15.000 euro trebuie să-i dai la stat!
Vârstă de pensionare 69 de ani, se discută de creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani.
Suntem pregătiți să plătim acest preț, pentru ca bătrânii României să aibă parte de o bătrânețe în siguranță?
Referitor la cazul concret semnalat în articol, oare este vorba de omenia și mila vecinilor, sau e vorba de rolul statului.
A cui e răspunderea?
Comuna respectivă nu are asistenți sociali? Nu o aveau pe bătrâna în evidență? Nu o vizitau?
Da, probabil că merită să ne uitam prin curte și pe la alții, poate învățăm ceva și de acolo. Nu or fi toți prosti și doar noi deștepți.
„Nici nu vreau sa ma gandesc cum mirosea acolo”, „ca o mumie”, „viermii erau din caca”, „greul cazului a fost dus de infirmiere”. Limbajul acestui medic denota in primul rand lipsa de respect la adresa pacientului si apoi la adresa personalului din spitalul judetean. Stim foarte bine ca in multe situatii greul ingrijirii pacientilor este dus de infirmiere si de asistente, deci nu trebuie sa ne detaliati ca s-a rezolvat totul cu „o spalare buna”. In mod normal legea interzice publicarea tratamentului aplicat bolnavilor in spital, chiar daca presupune „o simpla spalare”. Oricate sute de milioane de euro se vor investi in infrastructura medicala, calitatea umana si profesionala a medicilor din spitalul judetean va lasa in continuare de dorit. Cunosc inclusiv experiente ale apropriatilor cu medici „renumiti” din spitalul judetean, unii dintre ei cu experienta in afara tarii (probabil de aia au si plecat de acolo, ca in afara nu poti sa-ti faci de cap ca si medic, n-ai posibilitatea sa lucrezi si la stat cu norma intreaga si sa lucrezi si la privat) care sunt plini de aroganta si complet lipsiti de empatie.
Respectul pe care-l port pacienților și colegilor de muncă (medici, asistenți, infirmiere, brancardieri etc) îl pot mărturisi chiar ei, puteți să-i întrebați. Fiindcă numele mi-l știți, nu mă ascund după un pseudonim, locul de muncă mi-l știți, fiindcă nu-i un secret de stat(nu-s nici in SRI nici în altă instituție „secretoasă”) și nu mi-i rușine cu locul unde lucrez. Legat de exprimare…ținând cont că acel text nu avea pretenția de prezentare de caz, mi-am asumat sa mă exprim așa cum m-am exprimat. Dacă ați sesizat vreo greșeală gramaticală atunci accept critica, dar daca va deranjează doar stilul scrierii…atunci este doar vorba de gusturi. Cazul nu a fost rezolvat prin „simpla spălare”, lucru care este precizat și în articol, prin declarația făcută de Spital, doar că nu am intrat în detalii tehnice, exact din motivul exprimat și de Dv(nu am dreptul să dau detalii legate de tratament etc).
Îmi exprim regretul că ați avut(Dv sau apropiații Dv) experiențe neplăcute cu medici din SCJUB, dar vă pot asigura că atunci când o să aveți nevoie, noi o să fim acolo să vă ajutăm cu toată știința și dotările de care dispunem, indiferent de cine sunteți, cum arătați sau ce ați vorbit.
Cu stimă
Subiectul este foarte sensibil. Cei direct interesati , medicii si apartinatorii , sunt chiar fara voia lor subiectivi. La multe dintre intrebarile care nu sunt rostite ar putea raspunde poate familia pilotului de curse Schumacher. Dar aceasta familie nu este nicidecum saraca. Desigur putini isi permit sa-si faca puncte ATI la domiciliu.Totusi cred ca Dumnezeu care da viata stie si cand sa o ia. Restul sunt amanunte. Fiecare avem un fel de cod QR care poate se afla la loc vizibil dar in lipsa unui „cititor” nu-l putem descifra (acel „ce ti-i scris , in frunte ti-i pus”). Pe medicul Burlacu l-am cunoscut intr-un moment delicat al existentei mele efemere , cand alaturi de eminentul chirurg Horea Costrut m-a ajutat sa-mi refac o „latura” a sanatatii fizice si pot sa afirm ca este un bun profesionist. La fel ca altii are si dansul dreptul la opinie si nimeni nu trebuie sa-l jigneasca. Nu noi oamenii suntem cu dreptatea si adevarul. Acestea sunt doar la Dumnezeu.
Nu-l cunosc pe domnul doctor, poate că este competent profesional.
Felicitări pentru asta.
Dar faptul că a găsit necesar să se exprime public într-o problemă ce implică devoalarea unor aspecte profesionale, ce țin de intimitatea profesiei, aducând atingere drepturilor și intereselor pacientului – identificat de mulți și identificabil de și mai mulți – poate constitui o încălcare a normelor deontologiei profesionale.
Solicit public sesizarea comisiei de ”etică profesională ”(?) de ”disciplină” sau de orice altă natură care ar avea competența tratării unui astfel de caz – de atingere adusă demnității unui pacient – pentru a impune măsuri care să împiedice repetarea lui.
Nu consider excesiv salariul de 20.000 lei pe lună acordat, în medie, unui medic.
Dar această plată vine la pachet și cu alte obligații decât actul medical propriu-zis.
Aveti perfecta dreptate. Eu astept autosesizarea comisiei de etica in cursul saptamanii viitoare. In caz contrar voi scrie o adresa catre conducerea spitalului si catre ministerul sanatatii. Este necesar cel putin un avertisment pentru acest medic. Exista tari in care pentru asa ceva avea deja incheiat contractul de munca cu spitalul. Organele abilitate vor stabili ce se intampla mai departe cu pacientul, iar daca medicul doreste sa-i dojeneasca pe fiica si pe nepotul doamnei oferind astfel de detalii, atunci sa o faca in privat.
Domnul Dr. max cel mic(jr.), nu consider că am adus vreo atingere drepturilor și intereselor pacientului. Nu am divulgat nici un detaliu prin care pacienta ar putea fi identificată și nici un detaliu legat de diagnostic, investigații sau tratamente aplicate. Mai mult decât atât, în articolele din ziar au fost divulgate mai multe detalii decât am „divulgat” eu, prin precizarea vârstei, locului de trai etc.
Oricum, puteți, aveți tot dreptul, chiar aveți obligația morală, civică să sesizați Comisia de Etică dacă aveți impresia exprimată în comentariu, iar eu voi răspunde în fața Comisiei.
Paraciosilor! Veti dormi oare mai bine la noapte , stiind ca v-ati facut datoria de „cetateni”? D-le # Bistriteanul , medicul are contract incheiat si-l va avea si dupa sezizarile d-vs.(Ei , ei , probabil din cauza indignarii nu v-a iesit ce voiati sa spuneti…) Toleranta e o calitate. Sfatul meu: Nu judecati ca sa nu fiti la randul d-vs judecat. Nu aruncati cu „pietre”!
Domnule Leo, ignoranta naste monstri. Poporul roman a ajuns sub dictatura unui cizmar analfabet din cauza ignorantei si a lipsei de moralitate civica. Faptul ca acest medic are contractul deja incheiat este un detaliu, iar vina in acest caz o au colegii din UPU ai medicului, care discuta astfel de detalii.
Cineva din familie a avut mai demult o interventie chirurgicala, in urma careia in spital nu putea sa mearga fizic la baie si a avut nevoie de pampers. Cum m-as fi simtit eu daca stand intr-o zi la terasa sa zicem (sau orice spatiu public, inclusiv facebook) sa aud un medic sau o infirmiera discutand : „sa vezi ce pacient am avut saptamana trecuta pe la vreo 60 ani, facea caca de 3 ori pe zi”.
Inca o chestie, domnule Leo. Eu lucrez ca inginer in industria auto si colaborez direct si indirect cu marile firme din industrie din Germania etc. Daca eu ies in spatiul public cu o postare de genul: „Bai fratilor sa vedeti ce mi s-a intamplat la ultima deplasare in Germania. Eram intr-o sedinta cu unul de la firma X, avea omul 150kg. Mirosea de zici ca nu s-a spalat o saptamana si a transpirat intr-o ora de zici ca a alergat un maraton”, cred ca ar dura sub o saptamana pana mi s-ar rezilia contractul de munca si maxim o luna pana as fi dat in judecata si mi s-ar cere daune morale. Am avut in firma cazuri de colegi care au facut poze in interiorul biroului, le-au postat pe facebook si din intamplare au prins in poza o piesa de hardware, care continea suficiente detalii incat ar fi daunat firmei daca poza ar fi ajuns la o firma concurenta. Pentru asta au primit un avertisment, cu mentiunea ca la urmatoare abatare se va desface contractul de munca. In schimb in Romania la stat iti poti permite orice, esti in postura unui nabab, pe care nu-l controleaza nimeni.
Domnul doctor Oleg Burlac are aptitudini filozofice și mentalitate rusofilă. Domnule doctor, misiunea dumneavoastră e foarte clară: să vă ocupați de pacienți. Lăsați-L pe Dumnezeu s-o judece pe fiica pacientei, ține numai de competența Lui.
1.Domnule Florean Ovidiu, apreciez că ați remarcat aptitudinile mele „filozofice”.
2.Legat de „mentalitatea rusofilă”: sincer nu îmi dau seama ce v-a făcut să credeți acest lucru, mai probabil numele (Oleg este un nume de origine scandinavă, preluat într-adevăr și în cultura rusească, iar de acolo preluat de către populația din Basarabia). Deci judecata asta mie îmi pare mai mult a prejudecată.
3.Eu am judecat așa cum ați judecat și Dv, fiindcă sunt om și judec. Cu toate astea eu nu am exprimat un verdict, așa cum ar face un judecător, eu mi-am pus doar o întrebare(ce să-i faci, aptitudinile filozofice)
4.Iar de misiunea mea mă ocup cu mult drag(poate că nu se vede tot timpul, fiindcă mai intervine și oboseală, cuvintele urâte aduse de oameni, ura oamenilor etc).
Cu stimă
sunt de acord cu ceacanaul, f bine spus o mentalitate precara, despre hipocrate si alte chesti oare a auzit?
# Bistriteanul ! Doamne fereste , nu doresc raul nimanui dar oricine poate ajunge la un moment dat la UPU Bistrita , chiar si dumneavoastra. In cazul in care ar fi vorba de o interventie chirurgicala si din echipa de interventie ar face parte si medicul Burlacu as zice ca ati fi un om norocos si in mod sigur v-ati schimba parerea despre dansul. Si sa stiti d-le inginer ca nimic nu e asa cum pare. Alaturi de alti medici , medicul Burlacu nu omoara ci salveaza oameni!
Domnule Leo, eu nu i-am contestat competenta medicala, pentru ca in primul rand nu sunt in masura sa o fac si in al doilea rand nu am avut contact cu dansul. Ca sa inchei pe ziua de azi, pe mine ma deranjeaza faptul ca expune public un caz medical sensibil si faptul ca ofera inclusiv detalii legate de tratamentul primit de pacient in spital. Nu ma intereseaza istoricul lui, pe cati oameni „i-a facut bine”, cat timp asta-i meseria lui, sa puna pe picioare oamenii cu probleme de sanatate. In acest caz a deraiat si cu aceasta ocazie ar trebui sa primeasca un avertisment, ca sa invete sa-si controleze limbajul si iesirile in public.
D-le senator #Ovidiu Florean ! Dumneavoastra , trecut prin atatea partide , ce mentalitate aveti ? (mentalitate=modul cum cineva gandeste , percepe si simte lumea din jurul sau; suma de atitudini , credinte , obiceiuri si valori). Numai intreb , gandindu-ma totusi la proverbul neaos romanesc: „Vede paiul din ochiul cuiva dar nu vede barna din ochiul sau”
Intreaba mai bine PNL-ul ce mentalitate are. Dintr-un partid de dreapta a devenit de stanga. E ca si cum s-ar pupa Maniu cu Gheorghe Gheorghiu Dej. E ca si cum liberalii se cununa cu tortionarii lor. Daca ai pricepe ceva din ce scriu eu( desi ma indoiesc) , ai intelege de ce a demisionat Florean din PNL. E singurul politician cu principii si consecventa din BN. Restul sunt trepadusi care umbla dupa firtimituri.
dar viitoru primar ce spune despre postarea medicului?ca vom fi condusi de un primar Lazany tot medic mi se face rau cu asemenea postari sa plece de unde o venit asemenea specimene in bistrita
Mai sus sunt unele comentarii asociate cu o mentalitate bolșevică!
– Contează de unde este medicul? (de-al cui ești?…).
– Să se ocupe doar de meserie…adică medicul nu poate avea o opinie în societate? (pumnul în gură?…).
– Conform GDPR medicul nu a furnizat date care pot identifica persoana! Aaaa, că niște sifoane pe principiul zvonotecii și-al bârfelor pot…asta nu îneamnă că medicul a încălcat legea!
Bravo d-le doctor! Felicitări pentru această opinie! Dacă și alți cetățeni educați ar acționa la fel ca și dvs., atunci am avea o Bistriță mult mai democrată și liberă!
Sunteți susținut, nu cedați!
Aici în BN legea tăcerii a băgat frica în oameni. Aspect care se va rezolva cât de curând!
Serios, deci orice medic poate sa publice zilnic daca vrea pe facebook tratamentul aplicat pacientilor in spital, cat timp nu le dezvaluie identitatea? Cum ar fi sa publice un medic psihiatru tot ce intampla la spitalul de psihiatrie de pe Somesului, doar pentru a starni amuzamentul/mila publicului?
Nu-mi vine sa cred ca cineva mai crede altceva decat cei cu like-uri fara numar. Asta inseamna ca mai sunt oameni destupati la minte. Astazi sunt tare bucuros ca mai este cel putin o persoana rationala si deschisa la alte opinii decat cele ale „turmei” cuprinsa de o mare manie proletara. Bravissimo „Desident” ! Suntem deocamdata doi…
Domnule Leo, pentru astia mai incuiati la minte, vorbiti va rog cu medicul Burlac, ca tot va aveti bine cu el, sa se axeze un pic si pe alte directii, ca-l vad bun povestitor. De exemplu ar putea sa ne povesteasca cum mai e cu spagile date de pacienti prin spitalul judetean. Sa puna si el 2-3 camere pe langa paturile pacientilor de la chirurgie, ca-l ajutam noi dupa sa blureze fetele pacientilor (sa nu fie probleme de GDPR), sa vedem si noi cine mai ia spaga, cine refuza. Bunicii mei cand au fost in spitalul judetean au oferit bani (ca asa mi-au spus ei, ca nu se poate fara), dar medicii care i-au operat ar fi putut sa refuze plicul. Sa-l vedem pe medicul Burlac, daca e justitiar pana la capat sau daca e din categoria „corb la corb nu-si scoate ochii’.
D-le #Bistriteanul ! (cred ca Bistritean este altcineva) Imi pare sincer rau pentru experienta familiei D-vs. la Spitalul de Urgenta Bistrita. Probabil membrii familiei care au dat bani sau alte „daruri” au crezut ca bolnavul va fi tratat mai bine decat altii aflati in aceeasi situatie. Sunt aproape sigur ca acele „foloase necuvenite” n-au ajuns unde se credea ca ar trebui sa ajunga (la medicul curant , la seful de sectie , la asistenta sefa etc.) ci s-au „oprit” la vreun intermediar in care familia avea incredere care a dat de inteles ca „poate”… Eu am fost in spital , nu mi s-a cerut si evident nici nu mi-a trecut prin minte sa dau ceva. Medicii si restul personalului au salarii peste media celorlalte categorii de salariati. Nu trebuie sa generalizati un caz particular. Nu exista padure fara uscaturi iar daca acestea exista trebuie „adunate” si „arse” pentru sanatatea padurii.
Doar astăzi am aflat despre faptul că s-a scris un articol in acest ziar(dar și în alte ziare)despre caz dar și despre comentariile de pe lângă subiectul cu bunica neîngrijită care a ajuns în spital. As fi putut să zic „bunicuțele neîngrijite”, fiindcă ăsta a fost unul dintre multele cazuri pe care le vedem, de bătrâni abandonați, uitați.
Subiectul principal al discuției, așa cum am zis și ulterior a fost OMENIA.
Am fost oarecum surprins că această poveste a ajuns subiect de ziar, dar dacă așa au considerat reporterii-ziariștii…au tot dreptul să o facă, la urma urmei postarea era publică.
Mai surprins am fost de comentarii(unele răutăcioase, fără nici un motiv-baza în spate, din punctul meu de vedere), dar la care o să incerc să răspund pe rând.
Cu stimă.
Și acest ultim comentariu dedicat Domnului Stanislav:
1.Domnul Stanislav, ați remarcat foarte bine faptul că de origine sunt „de peste Prut”( pentru unii un fel de Beyond the Wall se pare că) și acum sa trecem la „restul”.
2. „Se da și el săracu cu părerea”- aici sunt de acord cu Dv, ” mă dau și eu săracu cu părerea” ca noi toți de altfel.
3. Legat de studii: într-adevăr Statul Român m-a primit și m-a școlit gratis, motiv pentru care inca sunt aici, ca să întorc „datoria” înapoi.
Țin să precizez că și eu, ca și mulți dintre colegii mei m-am sacrificat învățând la Facultatea de Medicina din Cluj.
Țin să precizez că am și colegi care au învățat la Facultatea de Medicina N. Testemitanu din Chișinău, iar competenta lor nu este cu nimic mai prejos fata de cei școliți în UMF Iași, Cluj , Bucuresti, universități cu care se poate lua la „trântă”oricând.
Țin să precizez că am dat o admitere ca toți colegii mei, fiind un singur examen pentru toți, iar nota pe care am luat-o mi-ar fi permis să intru oricum, indiferent pe ce locuri am dat(pentru mine a fost o chestiune de onoare).
Deci mulțumesc Statului Român, doar că ce ați scris De nu are nici o legătură cu subiectul din articol.
Parerea mea e ca va pierdeti timpul cu niste analfabeti functionali.
Ca medic cred ca sunteti fericit când aveti un pic de timp liber doar pentru propria persoana – chiar si doar ca sa va relaxati.
Sfatul meu, al unuia care a trecut prin UPU si a scapat cu viata datorita colegilor d-voastra, e sa nu va mai pierdeti timpul cu toti parerologii – experti în ale medicinii.
Ei si uite-asa se stinge focul , oricat de mare a fost! Pacat ca cei care au citit primele comentarii nu le-au citit si pe ultimele…Asa cum am spus anterior , nimic nu este asa cum pare la prima vedere. Toate trec, bucurii si necazuri / Timpul nu sta in loc , viata face nazuri ! Dar (viata) merge inainte! De medici avem mare nevoie la fel ca de filozofi , de instalatori , de electricieni , de ingineri…Asadar sa-i pretuim mai ales pe cei care sunt gata sa „intoarca datoria inapoi” fata de statul si societatea care i-au ajutat sa ajunga CEVA /CINEVA in colectivitatea in care traiesc , asa cum este medicul O.B. Si sa nu uitam nicio clipa ca de multe ori este mai important cine pune intrebarea , decat cel care gaseste raspunsul.Parafrazandu-l pe d-l O.F, cred ca am si eu o oarecare „mentalitate filozofica”…Sper ca nu deranjez cu opiniile mele.