Sâmbătă 20 iulie, când este sărbătorit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, Mănăstirea Nușeni își serbează hramul în prezența IPS Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care va oficia Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.
Inițiativa înființării Mănăstirii ”Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Nușeni a aparținut Arhiepiscopului Teofil Herineanu. Acesta a aprobat, în anul 1991, înființarea unei mănăstirii în ținutul său natal, pe un teren obținut în 1923 de Episcopul Nicolae Ivan.
Biserica de zid a mănăstirii, construită în perioada 2002-2012, este închinată Sfântului Proroc Ilie și se înscrie în stilul bisericilor ortodoxe, având renumitul model arhitectural nord-moldovenesc, cu altar, naos, pronaos și pridvor. Sfântul lăcaș este împodobit cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorii Ioan și Daniela Moldoveanu, din București, împreună cu ucenicii lor. Biserica a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, la data de 30 mai 2021.
În anul 2012, cu ocazia prăznuirii hramului, au fost aduse și așezate spre închinare părticele din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea. De asemenea, la data de 12 martie 2022, IPS Mitropolit Andrei a sfințit o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae, pictată în atelierele Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos. Icoana a fost donată Mănăstirii Nușeni și este păstrată în Paraclisul ”Sfântul Ierarh Nicolae” din cadrul așezământului monahal. În prezent, la Mănăstirea Nușeni se lucrează la un nou centru cultural, care va cuprinde o sală de ședințe, bibliotecă și alte anexe.
Obștea este formată din 20 de călugări, stareț fiind arhimandritul Paisie Iloaie, care desfăşoară o amplă activitate misionară.
Am fost la Lacul Tarnița și ospătară mă întreabă dacă mi-a plăcut!?
Zic ca mi-a plăcut!
Și ea mă întreabă dacă nu aș vrea să scriu o recenzie ..,,,
Zic că …. nu, pentru ca dacă scriu o recenzie și le dau 5 stele, o să vină la mea la Lacul Tarnița și o să strice atmosfera, o să crească prețurile , etc. E mei bine ca Lacul Tarnița .săl rămână necunoscut.
Așa e și cu Mănăstirea Nuseni, o să-i dau 1 stea, (nu mi-a plăcut deloc) să nu vină lumea aici,…, să fie doar mănăstirea mea …,;
Oricum merge lumea la mănăstire, fie că scrii sau nu o recenzie! Nu te amăgi
Crama Lechburg 1 stea, să nu cumva să mergeți acolo, să merg doar eu, să cumpăr eu vin și să nu crească prețurile ….
@Theodor (numele sles de mine, nu cel ales de catre părinții mei)
Băiete, ești bine??
Presupun că are și drept de vot!
Ne ducem pe brânză toți!
Cea mai buna dovada ca sunt o gramada de imbecili în troaca asta de tara e prezenta Sosoacai în parlamentul european.
Avem mai multe mănăstiri decât școli. Și mai mulți Ionici decât profesori.