Radu Moldovan – preşedintele CJ: “Sunt printre cei care cred că avem loc cu toţii aici, în aceste pământuri în care ne-am născut şi am crescut. Cred că accederea în NATO şi UE, două victorii pe care atât România, cât şi Ungaria le-au obţinut, colaborarea care există în cadrul Consiliului European, relaţiile cu Comisia Europeană şi Uniunea Europeană sunt dovezi că avem interese şi deziderate comune şi că putem trăi în linişte şi pace. Din păcate, în CJ nu sunt reprezentanţi ai comunităţii maghiare – asta decideţi dumneavoastră prin vot – însă datorită relaţiilor bune pe care le am cu UDMR, unul dintre reprezentanţii preşedintelui CJ în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este colegul dumneavoastră Szilagyi Zsolt pentru că am crezut că în ATOP trebuie să fie reprezentanţi ai tuturor comunităţilor. Cred că avem un viitor comun, că avem multe lucruri de făcut împreună şi extremele nu cred că fac bine nimănui. Eu vă felicit pentru modul cum vă desfăşuraţi activitatea în comunitatea bistriţeană şi vă asigur de toată deschiderea noastră pe viitor în proiectele pe care comunitatea maghiară le are în acest judeţ. La mulţi ani, să vă dea bunul Dumnezeu multă sănătate şi să ne vedem de fiecare dată cu bine”
Ioan Ţintean – prefect: “Vreau să vă mulţumesc pentru modul în care aţi înţeles să convieţuiţi în pace, prietenie, linişte în judeţul Bistriţa-Năsăud alături de noi, românii, şi de celelalte etnii. Noi, ca populaţie majoritară, vă felicităm pentru acest fel de a convieţui împreună cu noi şi vă asigurăm de toată prietenia, înţelegerea şi vă mulţumim pentru tot ce am realizat împreună în aceşti ani”.
Ovidiu Creţu – primarul Bistriţei: „15 martie e o zi importantă în calendarul european. E în acelaşi timp o zi în care, din păcate, românii şi maghiarii nu au reuşit să se înţeleagă. Trebuie să o spunem: aşa a fost, dar nu înseamnă că lucrurile trebuie să continue aşa. Faptul că Avram Iancu şi cu Kossuth Lajos nu s-au înţeles în 1848 nu înseamnă că Decsei Atilla şi Ovidiu Creţu nu se pot înţelege în 2014. Suntem un oraş european, multicultural, multiethnic şi multiconfesional. Unitatea în diversitate este ceea ce caracterizează Bistriţa şi comunitatea maghiară din Bistriţa, din punct de vedere confesional, arată tot spectrul: catolici, reformaţi, baptişti, evanghelici, deci o grupare de 3000-4000 de oameni câţi sunt în Bistriţa pot fi împreună, pot avea o viaţă frumoasă împreună, să vadă ceea ce îi uneşte – spiritul maghiar – şi să aibă, pe de altă parte, fiecare religia lui. La fel e şi cu religia şi cultura. Noi, la Bistriţa, am arătat că se poate convieţui că, fiind de mai multe etnii, suntem mai bogaţi şi mai înţelepţi decât cei care nu au avut şansa să trăiască într-un astfel de mediu. Eu vreau să aduc mulţumire UDMR Bistriţa şi în special contribuţiei pe care o aduce Antal Attila, consilierul dumneavoastră, în Consiliul Local. Mulţumesc, Atilla, pentru ceea ce faci şi aşa cum ţi-am mai spus acum câteva zile, trebuia să-i spui domnului Kelemen Hunor(liderul UDMR – n.r.) că tu ai avut presimţirea intrării la guvernare acum un an şi ceva fiindcă tu eşti la guvernare de la începutul legislaturii. Este important ca în CL să avem şi maghiari, ca fiecare etnie să îşi poate spune cuvântul în fiecare loc fiindcă numai în felul acesta putem aduce un plus vieţii noastre, un plus cultural, spiritual şi economic. Se ştie că Liga Meseriaşilor Maghiari are o tradiţie îndelungată, breselele din Bistriţa au fost continuate şi de maghiari, şi de români. Este importantă această convieţuire şi eu cred că noi, de la Bistriţa, putem trimite nişte semnale coerente care să arate că suntem europeni. Faptul că am reuşit integrarea Ungariei, a României în UE, faptul că am desfiinţat graniţele şi ne putem mişca uşor în toată Europa şi ne simţim acasă e un lucru câştigat, darn u uşor. Sunt lucruri pentru care, în 1848, şi Kossuth Lajos şi Avram iancu au luptat pentru a obţine libertate, dreptate, egalitate. Le avem acum şi trebuie să ne ridicăm la înălţimea momentului, la înălţimea epocii, să ştim să le valorificăm”.
Ovidiu Creţu a transmis apoi câteva urări în limba maghiară pentru care a fost răsplătit cu aplauze. A mai vorbit şi Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc” care a subliniat faptul că, prin cultură, românii şi maghiarii au fost mereu uniţi la Bistriţa. Din partea conducerii UDMR a participat secretarul general-adjunct pentru învăţământ, Magyari Tivadar, care a ţinut un discurs în limba maghiară.
Liderul UDMR Bistriţa-Năsăud Decsei Atilla le-a mulţumit autorităţilor pentru cuvintele frumoase. În cortul de pe pietonal, maghiarii şi-au sărbătorit ziua cu cântece, poezii şi dansuri.
15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, este şi una din cele trei sărbători naţionale ale Ungariei, când se comemorează Revoluţia din 1848-1849, o zi în care, de regulă, au loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la diverse monumente maghiare din localităţile Transilvaniei, slujbe religioase, marşuri, spectacole şi discursuri în amintirea militanţilor paşoptişti.
precini buni sunteti :))
http://ro.wikipedia.org/wiki/Masacre_%C3%AEn_Transilvania_de_Nord,_1940-1944
Oare cum a fost organizata aceasta zi a maghiarilor de pretutindeni in Ungaria si in SUA. Sau acolo nu sunt unguri, sau nu e interesant de organizat! E ziua ungurilor de pretutindeni din Covasna! De ce nu mergem la Budapesta sa serbam trecerea lui Avram Iancu pe acolo in drum spre Viena?
Pentru cei care incalca legea …..locul COMUN este puscaria …. domnule ospatar!
UNGURII S-AU SIMTIT BINE IN CORT SI ACUM O MIE DE ANI !
Cred ca diversitatea fara idei CRETIENE, ar arata mult mai bine!