Politică

Decizia privind validarea referendumului, amânată pentru 12 septembrie

Curtea Constituţională a României, prezidată de Augustin Zegrean, a amânat până în 12 septembrie o decizie privind referendumul naţional de demitere a lui Traian Băsescu, între timp urmând să fie reverificate listele electorale. În aceste condiţii, Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar până la acea dată.

Curtea Constituţională a reluat, joi dimineaţă, şedinţa pe tema rezultatului referendumului de demitere a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, amânată miercuri seară după ce a solicitat informaţii MAI şi INS.

Potrivit Mediafax, decizia în privinţa referendumului a fost amânată pentru 12 septembrie.

Curtea Constituţională a anunţat oficial că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date „contradictorii” privind listele electorale permanente şi că a cerut Guvernului ca până la 31 august să să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul.

Guvernul României a luat act de anunţul Curţii Constituţionale privind referendumul.

”Considerăm că este o decizie corectă, şi anunţăm intenţia Guvernului de a respecta întru totul această decizie, la fel cum respectam şi angajamentul civic şi mobilizarea exemplară de care au dat dovadă românii, în momentul în care mecanismele şi procedurile democratice le-au cerut să-şi facă auzită vocea, prin intermediul votului.

Guvernul României se va reuni, în cursul zilei de vineri, pentru a lua măsurile executive necesare pentru punerea în aplicare a solicitărilor venite din partea Curţii Constituţionale. Vor avea loc chiar vineri, la ora 12, la Guvern, discuţii cu toate instituţiile responsabile în actualizarea listelor electorale, şi va fi realizat acest proces în deplină transparenţa şi legalitate. Respectăm opţiunile tuturor românilor şi asigurăm partenerii noştri externi, ca şi până acum, că în România statul de drept şi independenţa instituţiilor democratice nu sunt afectate de disputele cu caracter politic. De altfel, Guvernul României se va abţine, în perioada următoare, de la orice formă de comentariu politic referitor la acestă decizie, pentru a nu interfera în niciun fel în decizia care trebuie să fie luată, în septembrie, de către Curtea Constituţională. Activitatea Guvernului României va continua neperturbată de efectele acestei decizii”, a declarat premierul Victor Ponta.

Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunţate miercuri de BEC.

Din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, de 18.292.464, numărul anunţat în 24 iulie de MAI, au participat la referendum 8.459.053, reprezentând 46,24%. Din aceştia, 7.403.836 (87,52%) persoane au votat „Da”, 943.375 (11,15%) au votat „Nu”, iar 111.842 (1,32%) au fost voturi nule.

În Bistriţa-Năsăud, la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu au participat 35,78% dintre alegători. În favoarea demiterii preşedintelui au votat 76.680 de persoane (81,87%), iar împotriva demiterii s-au pronunţat 15.740 de persoane, adică 16,80%. Un număr de 1.240 de voturi au fost declarate nule (1,32%).

Curtea Constituţională este instituţia care validează sau invalidează rezultatele referendumului de demitere a preşedintelui României, prin hotărâre.

Preşedintele CCR este Augustin Zegrean (58 de ani), desemnat membru al Curţii Constituţionale de către preşedintele Traian Băsescu, în 2007, pentru un mandat de nouă ani. Este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (1980). Între 1980 şi 1988 a fost consilier juridic, după care a fost avocat în Baroul Bistriţa – Năsăud, specializat în drept civil şi comercial. Între 1990 şi 1992 a fost senator PD, vicepreşedinte al Comisiei juridice a Senatului, membru al Comisiei de redactare a Constituţiei. În 2004 a fost ales deputat, membru în Comisia juridică de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor.

Foto: ccr.ro

9 comentarii

  • Chiar asa? Chiar in halul asta au ajuns institutiile statului sub USL? Ieri ministrul Rus anunta exact 18.292.514 de persoane, azi vine cu alta comunicare ca nu mai e sigur pe numar. Asta e ministru? CCR avea de constatat situatia prezentata de BEC, nu mai mult. Dar tentaculele sunt multe si infipte adanc…Succes tuturor celor care au rate in euro si venituri in lei, inca 40 de zile de interimat inseamna instabilitate economica, adica investitori tot mai putini in tara, deci depreciere accelerata. O sa fiu optimist si o sa estimez euro in 12 septembrie la 4.8 lei. Sper sa gresesc!

    • Da, dl Ioan Rus a repetat de doua ori cifra cu votantii si a treia oara a scaldat-o. In acest caz, demisia de onoare se impune!

  • Traim intr-o mare si continua minciuna.
    Domnule Urs, sunteti optimist in privinta cursului de schimb. Bancii Nationale i se va trasa de catre FMI a nu interveni pe o piata nervoasa din pricini politice, astfel cursul s-ar putea sa tinda spre 5 lei pentru un euro.

  • Nu inteleg de ce CC nu a decis. A primit de 2 ori cifra.

    Probabil remuscarile implementarii cvorumului sunt mari.
    🙂
    Daca tot a facut asta, CC-ul trebuia sa duca lucrurile la un sfarsit si sa invalideze referendumul.

  • Stimate doamne si stimati domni, listele electorale vor fi reactualizate asa cum este normal intr-o tara civilizata. Toate documentele electorale au fost primite de catre dl. Rus de la predecesori (Blaga, Igas). Pana si Traian Basescu a repetat de nenumarate ori faptul ca populatia tarii este in continua descrestere. Asadar, putintica rabdare si vom afla adevarul!

    • Pai daca listele nu au fost in regula, de ce nu s-au refacut inainte de referendum? Intainte de referendum, tot guvernul a declarat ca au evidente in regula si ca nu va fi nici o problema de organizare. Si dupa referendum, nemultumiti de rezultat, imi spun mie ca evidenta lor nu era buna? Asta e competenta? Asta e integritate? Asta inteleg ei prin administratie?

  • De vina pentru situatia asta sunt cei care nu au venit la vot!! Pai daca nu i-a interesat soarta acestei tari, acum sa taca din gura! Ce putea CCR sa faca? Sa valideze referendumul chiar si fara cvorumul propus tot de ei?? Sa invalideze referendumul si sa IGNORE cei 8 milioane si jumatate care au votat??
    E tara lui Papura Voda! Toti desteptii se trezesc sa comenteze acum, dupa ce au ales sa stea deoparte atunci cand era nevoie de decizia lor!! De ce nu s-au gandit la consecinte? Nu le-a pasat de tara asta, decat de propriile lor interese!! Asta-i soarta pe care o merita!
    Cei cu rate la banci si mai nu stiu ce, trebuiau sa judece lucrurile inainte, sa-si asume raspunderea civila si sa-si exprime votul, da sa nu!?

    • Dumneavoastra vreti sa spuneti ca electoratul e de vina? Pai legea spune clar, pentru varianta in care nu se prezinta suficienti la vot, ca referendumul devine invalid. E clar ca buna ziua. De ce sunt eu de vina ca domnul ministru Rus da doua declaratii exacte in doua zile consecutive, si in a treia nu mai stie cifra exacta? Puteti sa dati vina pe mine pentru asta?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.