Actualitate

Declaraţi CNP la recensământ. E obligatoriu, spune Mircea Chira!

Directorul Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Bistriţa-Năsăud, Mircea Chira, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că este revoltat de faptul că unii recenzori din judeţ au decis să nu mai ceară CNP-ul persoanelor recenzate, ei făcându-se vinovaţi de nerespectarea legii recensământului, faptă pedepsită cu amenzi între 2000 şi 5000 de lei.

„Cea mai mare problemă cu care ne-am confruntat până acum este cea legată de CNP-uri. Din păcate au fost şi recenzori care s-au complăcut în această situaţie în sensul că atunci când a părut dezinformarea (că CNP nu este obligatoriu –n.r), au şi renunţat să mai ceară CNP-ul şi aici este revolta mea pentru că m-am ocupat personal de instruirea personalului din municipiul Bistriţa şi ar fi trebuit ca cei care au avut dubii să ajungă cu telefoanele la mine. Mai mult la oraş s-a manifestat acest fenomen. Am aflat acest lucru de la familii cunoscute, din reacţii din presa electronică din comentariile cititorilor”, a spus Mircea Chira.

El a spus că a luat imediat legătura cu recenzorii şi le-a explicat că este obligatoriu să ceară CNP-ul oamenilor.

„Răspund la sute de telefoane zilnic, inclusiv ale recenzorilor. Am avut situaţii că un recenzor care m-a sunat din casa unui cetăţean pe care nu-l putea lămuri să-şi declare CNP. Am vorbit eu cu acel cetăţean la telefon, a înţeles că trebuie să-l declare şi l-a declarat şi mi-a spus că, în cazul în care i se întâmplă ceva, m-a ameninţat cu judecata. I-am spus că e liber să mă dea în judecată”, a declarat Chira.

El a declarat că este obligatorie declararea CNP-ul la recensământul din acest an.

„O acţiune de nivelul recensământului legal este reglementată legal şi nu poate fi dereglementată decât tot legal, nicidecum altfel. Aşa că interpretările personale asupra metodologiei şi practicii interviului nu-şi au locul. Rămâne valabilă şi obligatorie declararea CNP-ului ca şi a tuturor celorlalte caracteristici din formularul de înregistrare”, a spus el.

Întrebat ce se va întâmpla cu recenzorii care nu au luat CNP-ul persoanelor recenzate, Chira a spus că respectivii sunt obligaţi să se întoarcă la gospodăriile respective pentru completarea CNP.

„Pe această temă, am avut intervenţii locale încă de luni, dar, din păcate, asemenea dezinformare la nivel naţional este greu de contracarat la nivel local. Nu au fost date amenzi până acum, iar până în data de 31 vom face în aşa fel încât să colectăm toate datele. Nu intrăm un amendă pe cetăţeni. Recenzorii care nu respectă legea sunt şi ei pasibili de amendă, respectiv între 2000 şi 5000 de lei, dar nu am dat încă amenzi fiindcă recensământul nu s-a terminat. Sper că nu vom fi nevoiţi să dăm amenzi fiindcă se vor întoarce la locuinţele din care nu au luat CNP-ul şi îl vor lua. Anul trecut, am avut recensământul general agricol şi am luat CNP şi nu am avut niciun fel de problemă”, a spus Chira.

El a explicat că lumea nu trebuie să fie îngrijorată din cauza faptului că i se cere CNP la acest recensământ.

„Lumea nu trebuie să fie impacientată şi nu are niciun rost, CNP-ul singur nu poate rezolva nicio problemă nici la bancă, nici la vot. Nicio bancă nu eliberează credite pe baza unui CNP falsificat. Cred că cea mai mare temere este cea a problemei electorale. Este falsă supoziţia. Toţi cei care am fost la vot ştim cum se votează şi că nu este posibilă nicio distorsiune. Când ne prezentăm la vot, ni se cere seeria şi numărul actului de identitate şi semnătura. Noi, la recensământ, cerem CNP, dar seria şi numărul actului nu-l cerem”, a declarat Chira.

Până marţi, în Bistriţa-Năsăud, ritmul de înregistrare a fost de 51,10, iar în municipiul Bistriţa de 52,15%, judeţul ocupând locul cinci la nivel naţional.

Cristiana Sabău

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.