(FOTO) În cadrul Târgului de nunți Bistrița Mariage Fest a avut loc o degustare de vinuri produse de ”Vie-Vin” Lechința. Proprietarul podogoriilor și cramelor Vie-Vin, Adrian Botiș, a adus pentru a fi degustate vinuri Chardonnay, Pinot Noir și Rose, Sauvignon Blanc și Neuburger.
Cei prezenți au apreciat calitatea vinurilor din podgoriile ”Vie-Vin” Lechința, care se întind pe 50 de hectare. Primarul comunei, Romeo Florian, a fost alături de Adrian Botiș la evenimentul de la Hotel Metropolis.
Prezentarea soiurilor a fost făcută de Ovidiu Clițan, un bun cunoscător al istoriei vinurilor de Lechința.
Adrian Botiș a decis în 2011 să dezvolte o afacere în viticultură, iar 2016 a fost anul în care a fost îmbuteliată prima recoltă. În cramele Vie-Vin Lechința poate fi găsit și celebrul vin Neuburger, un vin alb sec de calitate superioară, foarte cerut. ”Vie-Vin” Lechința a reînviat tradiția Neuburger. ”Renumitul Neuburger nu îl găsiţi decât la noi. E un soi de strugure foarte dens din care se obţine un vin foarte echilibrat cu care comuna Lechinţa a devenit renumită la concursurile naţionale şi internaţionale. Se numea Vinul Împăratului. Pe vremuri, câteva vagoane au fost încărcate din vechea cramă din Lechinţa şi au luat drumul Austriei la curtea împăratului”, spune Adrian Botiș.
”Vie-Vin”are cramă și la Bistrița, pe str. Gen. Grigore Bălan, vizavi de Muzeu.
Dacă vine un grup de turisti în Lechința şi ar dori să viziteze o podgorie, o cramă, un conac ceva, ca să degusteze vinurile, să vadă butoaiele şi beciurile şi să cumpere fiecare două sticle de vin, unde ar trebui să meargă?
La Lechința nu este un singur producător, ci mai mulți?
Atunci de unde ştie turistul la care să meargă?
Este ceva de văzut la Lechința, sau fiecare face vin acasă în şură/colniță/magazie/şopron/cămară?
Stimate domn, poate daca citeati cu atentie articolul ati fi inteles ca este vorba de o podgorie noua care se intinde pe o suprafata de 50 ha. Este o plantatie noua , cu soiuri de vita de vie nobila. Omul acesta si-a creat un brand nou pe care incearca sa il promoveze. Dumneavoastra considerati ca poate sa faca vinul in „sura” ? Va inselati cu siguranta. Va recomand sa treceti intr-o zi pe la crama Vie- Vin Lechinta asa din pura curiozitate sa vedeti in ce conditii moderne se face si se pastreaza acest vin.
Mulțumesc pt. răspuns Rad Ionel.
Mă bucur să văd că producătorii de vin de la noi din județ (Lechința şi Teaca), incep să valorifice potențialul viticol, pe care îl au cele două zone de tradiție.
Nu ştiu care este situația actuală la Lechința, cât s-a distrus după căderea comunismului, şi cât s-a reconstruit în ultimii ani.
O să vin cu plăcere la Lechința, să văd lucrurile bune, pe care le fac oamenii pricepuți şi pasionati de viticultură!
Mult succes!
pe de alta parte stiu oameni prin Lechinta care chiar fac vin prin beciuri.
cumpara toamna strugurii cu remorca – de prin Vrancea si fac si ei un ban cinstit.
si s-ar putea ca vinul ala sa fie mai ok, decat asta facut în conditii asa zis moderne si plin de conservanti.
cine bea vin facut artizanal stie despre ce vorbesc, si nici pe la medic n-a ajuns.
Bravo. Si succes in promovare.
Mult succes !Bravo Banica.
Pt. Citizen
Daca vreti sa beti un vin autentic de Lechinta atunci obligatoriu trebuie sa fie din struguri recoltati din aceasta regiune si din soiuri consacrate, recomandate pentru a fi cultivate in aceasta regiune asa cum este Neurburger (un soi nobil si vechi cultivat de sasi), feteasca alba, feteasca regala, traminer, pinot gris. Caracteristicile pedoclimatice specifice fiecarei regiuni viticole imprima caracteristici diferite produsului final, vinul. Deasemenea va pot asigura ca este mai sigur sa beti vin dintr-o crama autorizata care respecta legile de fabricare a vinului destul de aspre comparativ cu un producator care face vinul in beci si pe care nu il contoleaza nimeni. Calitatea vinului pleaca in primul rand de la igiena din procesul de fabricatie care va asigur ca nu poate fi respectata in beci. Asa cum scrie si pe eticheta la unele vinuri contin sulfiti pentru a inhiba anumite procese fiziologice care ar putea duce la deprecierea lui, va asigur ca dozele utilizate nu fac nici un rau absolut nimanui. Daca va place vinul tulburel, sprit sau cu coca cola si il beti doar pentru ca va ameteste atunci considerati ca nu am scris pentru dvs. acest comentariu.
sigur ca da, ca cineva controleaza câti sulfiti se pun cu polonicul în vinurile care se comercializeaza la noi.
mai ales ca se pastreaza de cele mai multe ori în conditii improprii (caldura peste limite, expus în vitrina la soare, depozite care vara se transforma în sauna) si atunci de ce sa ne riscam sa se strice?
dar adevarul supara, si nu face bine la profit…..
si nu beau decât vinul sec, ca în ala care smecherii nu baga zahar sau alti îndulcitori ca sa-l prosteasca pe consumator.
iar de igiena n-are rost sa mai vorbim, am vizitat cândva o fabrica de dulceturi, iar de atunci mi-am jurat sa nu mai manânc decât din aia facuta acasa, asa mai „neigienica” cum spuneti dvs.
Observ dl. citizen ca dvs. stiti mai bine ca toata lumea cantitatea de sulfiti folosita de producatorii de vin, eu va asigur ca este reglementata de lege si respectata. Sunt convins ca sunteti genul de om care se pricepe la toate si nimic, deasemenea sunt convins ca faceti comentarii la majoritatea articolelor . Imi dau seama ca habar nu aveti despre tehnologia vinului, desemenea va asigur ca nu traiti intr-o lume reala.
Cele bune, Va las cu frustrarile dvs!
bine ca traiesti dumneata într-o lume reala, si banuiesc ca nu esti implicat nici în vreo afacere cu bauturi alcoolice ca doar din altruism comentezi pe aici si faci lobby pentru vinurile procesate industrial, care fie vorba între noi sunt contrafacute cam 80% pe piata din tarisoara noastra draga.
http://www.hotnews.ro/stiri-interviuri_hotfood-5585395-imi-permit-afirm-80-din-vinurile-din-romania-sunt-contrafacute.htm
Stimabile Citizen ultimul comentariu e jenant, daca citeai un pic articloul al carui link l-ai pus iti dadeai seama ca nu te avanajeaza, in primul rand este un articol din 2009 si in al doilea rand specifica clar ca vinul contrafacut este vinul de masa fara DOC (daca nu sti ce inseamna cauta pe google) adica cele facute in beci fara nici un control pe care dvs. il promovai intr-un comentariu anterior. Bineinteles ca lucrez intr-un domeniu colateral din moment ce imi dau seama de toate tampeniile care le debitezi. Si am tot interesul sa sar in apararea celor care incearca sa faca in tara asta ceva, mai ales intr-un domeniu in care noi ca tara avem un cuvant de spus. Nu sunt impotriva celor care fac vin acasa, pot face un vin corect mai ales rosu, dar fara mari pretentii, la alb e mai complicat, vinuri exceptionale in beci doar accidental.
Exista distributie in Bistrita, pt cei care nu ajung in Lechinta?
”Vie-Vin”are cramă și la Bistrița, pe str. Gen. Grigore Bălan, vizavi de Muzeu.
Sunt un consumator de vin, nu neapărat şi cunoscător. Am cumpărat vin de Lechinţa de la Crama din Baia Mare ( str. V. Alecsandri). Sunt vinuri de calitate, iar raportul cu preţul este unul O.K.