În perioada 7-10 octombrie, o delegaţie condusă de primarul Bistriței, Ovidiu Creţu, a fost prezentă în orașul francez Besançon cu prilejul aniversării a de 20 de ani de la semnarea Cartei de întrățire dintre cele două orașe. Din delegația română au făcut parte membri ai Asociaţiei de prietenie româno-franceză (ARFA), meșteri populari, precum și reprezentanți ai autorităților locale din Bistrița. Nu au lipsit viceprimarul Cristian Niculae, consilierii municipali Camelia Tabără, inspector școlar general, și Antal Attila.
Momentul aniversar, care avut loc sâmbătă 7 octombrie, a debutat cu un spectacol muzical având ca tematică ia românească. În luările lor de cuvânt, primarul oraşului Besançon, Jean Louis Fousseret şi primarul Bistriței Ovidiu Creţu, au evidenţiat momentele importante ale relaţiei dintre cele două oraşe şi şi-au reafirmat dorinţa de continuare a colaborării prin schimburi de experienţă, împărtăşirea de modele de bune practici şi preluarea de know-how în domenii ca tineret, sport, educaţie, cultură, promovare a artei populare, gestionare durabilă (fonduri forestiere), economie (parcuri industriale, incubatoare de afaceri), social (acţiuni pe teme legate de persoanele cu dizabilităţi şi persoanele vârstnice), schimburi de experienţă la nivelul Poliţiilor Locale şi a Serviciilor de pompieri voluntari, informează municipalitatea.
Programul delegației române a mai inclus o vizită la Centrul de dezvoltare – TEMIS, unul din cele 5 centre de dezvoltare din Franţa, recunoscut pentru polii de excelenţă dedicaţi microtehnicile şi biomedicalul. Centrul se întinde pe o suprafață de aproape 250 hectare şi are 4.000 angajaţi și 3 poli – antreprenorial, de formare şi de cercetare / inovare. Polul antreprenorialul sprijină întreprinderile inovative în ceea ce priveşte crearea şi dezvoltarea întreprinderii oferind în acest context incubatorul de afaceri, pepiniera de întreprinderi şi acceleratorul de afaceri precum şi infrastructura şi accesul la utilităţi. Ca pol de formare, centrul TEMIS are parteneriate cu Universitatea Franche-Comte, Şcoala Naţioanle Superioară de Microtehnici, Universitatea Tehnologică din Belfort-Montbéliard, Centrul de formare a Ucenicilor în domeniul industriei şi Institutul de tehnici de inginerie a industriei.
Vizita la Şcoala Thierry Marx, şcoală de formare profesională a adulţilor cărora li se oferă o a doua şansă a adus în atenția importanța acestor proiecte – aici se organizează cursuri gratuite cu durata de 12 săptămâni pentru ajutori de bucătar şi ospătari. Seriozitatea cu care se derulează acest program face ca 90% dintre cursanţi să își găsesc un loc de muncă în domeniu după ce obţinerea diplomei de absolvire a acestui curs de formare.
Delegaţia municipiului Bistriţa a vizitat și unitatea de pompieri a oraşului Besançon în vederea stabilirii unei colaborări cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa. În cadrul vizitei, conducerea unităţii din Besançon a făcut o prezentare generală a structurii şi maniera de funcţionare a cazarmei de pompieri din Besancon, apoi au fost prezentate echipamentele din dotare iar la urmă a avut loc o demonstraţie legată de evacuarea unei persoane rănite dintr-un bloc de locuinţe prin partea exterioară a imobilului.
De asemenea, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud a avut o întâlnire cu reprezentanţii Rectoratul din Besançon în cadrul căreia au avut loc discuţii legate de noi tematici prioritare pentru continuarea schimburilor de experienţă la nivelul celor două instituţii. Cele două părți și-au exprimat dorința de a continua schimburile şcolare între elevi și profesori, de a organiza activităţi tip tabără cu animatori specializaţi pentru profesori şi studenţi, cursuri de lingvistică aplicată în parteneriat și proiecte educaţionale e-twinning.
Cu ocazia Târgului Mare al Bistriței, în luna august, au avut loc mai multe evenimente de celebrare a înfrățirii dintre Bistrița și Besançon.
Daca primarul Cretu nu ar crede ca lumea a inceput cu el si se termina cu el, in delegatie trebuia sa fi fost invitat si Pavel Popescu. La 20 de ani de la înfrățire oraselor Bistrița (Romania) cu Besançon (Franta), nici un cuvant despre faptul ca evenimentul primei infratiri a Bistritei cu un oras de peste granita s-a petrecut in anul 1997 in timpul mandatului primarului Pavel Popescu (1996-2000). Tot pe vremea lui Pavel Popescu s-a organizat prima editie, a Zilelor Municipiului Bistrita (in 1999), manifestare devenita traditionala pentru bistriteni, sarbatorita an de an in jurul datei de 16 iulie, pana in 2014 cand primarul Cretu a schimbat data Zilelor orasului. Să dăm Cezarului, ce-i al Cezarului!
Vezi: http://bistritaonline.ro/2011/07/16/13651/
Ca si primar esti reprezentant… Pavel Popescu nu mai e reprezentant…nu vad de ce ar fi trebuit sa fie invitat :))
Ma bucur ca această înfrățire este sarbatorita si reamintita , nu e doar pe hartie si sunt convinsa ca reprezentantii nostrii vor veni cu ceva idei numai bune de implementat si la noi in Bistrita !
Vai Alex ce ,,convinsă” eşti…
Convinge-ne şi pe noi eşti bărbat, femeie sau…fătălău…că după exprimare sigur eşti pupincurist(-ă).
Pentru a afla câte ceva despre românii plecați cu afaceri la Besançon, căutați în l’Est Républicain la pagina http://www.estrepublicain.fr/edition-de-besancon/2017/10/10/un-reseau-de-cambrioleurs-roumains-demantele
Bonne lecture, Bistritzois et autres Téléormaniens!
Măi ,Toni dragă ,eu zic sa incepem sa povestim aici ce s-a realizat in Bistrița noastră făcând a creat Dumnezeu lumea!Buna dimineata ,suntem in 2017,avem un primar de două mandate care a facut in 8 ani ce nu au facut altii in 20 cu Bistrița noastră!Asa ca,lasa „Cezarul” linistit unde o fi el,ii ridicam statuie mai târziu! Realizările trebuie si menținute,nu doar inițiate!Felicitări Bistrița!
Besancon are o semnificatie aparte pentru Bistrita, fiind primul oras cu care s a infratit, primul care a fost alaturi de noi bistritenii cand am inceput sa pasim pe drumul european.
Besancon are o semnificatie aparte pentru Bistrita: con = sexe de la femme; baise = avoir des relations sexuelles. Pentru dezambiguizare vă rog din tot sufletul să scrieți Besançon sau măcar să-l consultați din când în când pe Florin Avram pentru că riscați să vă faceți iar de rușine.
Unii oficiali scriu și pronunță Becancon. Adică Bec en con! Am înțeles că bisontinii când aud așa ceva se prăpădesc de râs. Ca și cu baise en con!
Felicitări! Ma bucur ca aceste zile marcante nu se uita și sunt sărbătorite…
Acest schimb de experienta aduce mari beneficii orașului nostru!
Merci, Monsieur Mi-cul!
Chiar daca au ce învăța acolo, nu vor aduce la Bistrița decât ce înțeleg ei și au trecut prin filtrul subiectiv. Asa că, dl. Crețu va deveni cel mai mare disigner urban (va face chiar și o statuie a lui ca să ne bântuie zilelele ani în șir), cel mai mare cunoscător în ale universului și cum să folosească tehnica în a schimba clima ca să aducă zăpadă la pârtie, etc.
Nb.Relatia de prietenie dintre Becancon si Bistrita a inceput in mandatul primarului Marian Toniuc{1992-1996} ,cand un grup de cca 25 de membrii ai Consiliului Primariei si functionari,au participat timp de doua saptamani la discutii in Becancon,ce deschideau calea spre democratie.Erau acolo personalitati marcante ,care au deschis calea spre infratirea de care se lauda altii ca le apartine!
Chiar dacă nu vă face plăcere, vă amintesc aici că din delegație a făcut parte și d-na Cristina Iurisniți, profesoară de franceză la bază. Vezi presa de Besançon pentru alte amănunte: http://www.estrepublicain.fr/edition-de-besancon/2017/10/07/comme-un-petit-air-de-macronisme
Stranie coincidență. Cum se face că tocmai acum presa franceză vuiește despre bandele de hoți români care acționează în zona Besançon? Crépu, c’est quelque chose qui pue!
http://www.estrepublicain.fr/actualite/2017/10/10/un-reseau-de-cambrioleurs-demantele
Natty B, nu doua mandate ci 3. Da s a facut podul de nicaieri, partie de schi cu banii nostri si a stranepotilor tai, oua, struti, mere, serbari multe pe bani multi, blocuri vopsite in papagal, strazi si trotuare facute cu bani multi si sparte, piata centrala cu pavaje miscatosre, arteziene care nu functioneaza etc. Asa ca pupu.