Cultură

”Depozit 89. Ultima noapte de comunism”, expoziție într-un spațiu cu aspect industrial

S-a deschis ediția a doua a expoziției care face parte din proiectul ”Depozit 89. Ultima noapte de comunism”, inițiat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

În cadrul expoziției deschise pe str. Mălinului nr. 23 din Bistrița, la parterul blocului, sunt prezente câteva aparate de radio cu pick-up, produsede fabrica Electronica pe platforma Pipera din București, începând cu anul 1960, un televizor alb-negru pe lămpi Philips, tot din 1960, telefon cu rotiță, aparat foto cu film etc. Piesa de rezistență este primul calculator românesc, HC85 Ice Felix, produs în anul 1985 de Catedra Institutului de Politehnică din București.

”Anul acesta am optat pentru o abordare inedită, o expoziție pe care am organizat-o în afara spațiului muzeal, într-un spațiu cu aspect industrial. Tematica aleasă a fost transmiterea informației către populație în perioada comunistă. Această abordare inedită a modului și spațiului de expunere este destinată tuturor categoriilor de public, îmbinând stilul contemporan cu cel clasic. Mulțumim pe acestă cale partenerilor noștri în proiect și în special domnului Ceușan Sorin, managerul firmei Best Luxury Residence Bistrița pentru amabilitatea de a ne pune la dispoziție spațiul care se pretează pentru genul acesta de expunere“, a menționat Sofia-Adriana Stancu, muzeograf CMBN.

Expoziția va putea fi vizitată la cerere. Telefon: 0263/211 063 sau 0740 753 442.

Începând din anul şcolar 2025-2026, ”Istoria comunismului din România” devine disciplină obligatorie în unitățile de învățământ. Ea va fi predată elevilor din clasele XII-a (învăţământ de zi), respectiv a XIII-a (învăţământ seral şi cu frecvenţă redusă).

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.